TOM: 42 år etter begravelsen ble graven til Gary, som døde bare syv dager gammel, åpnet. Men Gary var borte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Video: BBC. Vis mer Vis mer

Etter 42 års kamp fikk moren lov til å åpne sønnens kiste - men barnet var ikke der

- Jeg ville ta feil. Jeg ville at folk skulle kalle meg en dum gammel dame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lue, noen klær, et kors og et feilstavet navneskilt var alt som ble funnet, skriver BBC.

I 42 år har skotske Lydia Reid (68) kjempet en innbitt kamp mot landets myndigheter for å finne ut av hva som skjedde med hennes døde sønn.

Helt siden begravelsen til sønnen Gary, som døde sju dager gammel i 1975, har hun vært overbevist om at levningene hans ikke ble begravet sammen med den lille kista.

Kista føltes altfor lett. Reid minnes at hun ga tydelig beskjed under begravelsen: «Det er ikke noe i denne kista». Men hun ble ikke trodd.

- Jeg ville ta feil

Tiår etter tiår passerte, uten at Reid nådde fram. Men etter å ha kjempet i over 40 år for å få svar på hva som skjedde med barnet, fikk hun endelig en rettskjennelse som gjorde at Garys grav kunne bli åpnet og undersøkt, skriver BBC.

Den rettsmedisinske antropologen Sue Black sto bak oppgravingen, og gjennomførte også DNA-test av det som ble funnet i den «tomme» kista.

- Jeg ville ta feil. Jeg ville at folk skulle kalle meg en dum gammel dame, men i det øyeblikket Sue løftet kista opp fra bakken, så visste jeg at det ikke var noe i den. Hjertet mitt sank til bakken. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, sier Reid.

«Stjal» tusenvis av organer

GROV FEIL: Monique og familien opplevde det ingen vil oppleve når en av sine nærmeste skal begraves. En ansatt i begravelsesbyrået hadde satt feil merkelapp på to kropper. Video: KameraOne Vis mer Vis mer

Det offentlige helsevesenet NHS i Skottland ble i 1999 anklaget for å ha «stjålet» organer og vev fra avdøde, blant dem også barn, mot foreldrenes og pårørendes viten og vilje. Det skotske helsevesenet måtte til slutt innrømme at de hadde ulovlig beholdt rundt 6000 organer og vev fra døde personer ved landets sykehus mellom 1970 og 2000.

Reid hadde lenge mistenkt at sønnens organer var blant de som ble tatt uten tillatelse, men ble ikke hørt. Ikke før nå.

- Det finnes bare en mulig logisk forklaring, og det er at levningene aldri ble lagt i den kista. Det finnes ikke noe annet svar, for det er ikke mulig å finne en kiste som er så godt bevart, uten at man finner levninger inni. Det er ikke noe hår inni hodeplagget, det finnes ikke bein i kisten. Det var ikke der, og det har jeg aldri sett før, sier Black.

- La meg få fred

68 år gamle Reid håper at avsløringen som fulgte oppgravingen vil føre til at hun endelig kan få svar.

- Selv dersom han ligger på en krukke i et sykehus et sted, så vil jeg vite det. Dersom det er mulig å få tilbake sønnen min, så vil jeg det. Hvis det ikke er mulig, så fortell meg i det minste sannheten og la meg få fred, ber hun.

Ifølge NHS har politiet blitt kontaktet i forbindelse med funnet, skriver The Guardian. Det skotske politiet har imidlertid foreløpig ikke kommentert saken.