ÅTTENDE FORSØK: BP forsøker nå den såkalte «cut-and-cap»-metoden for å kontrollere oljeutslippet i Mexicogulfen. I dag lyktes de med å kutte rørledningen. Foto: AFP/BP/SCANPIX
ÅTTENDE FORSØK: BP forsøker nå den såkalte «cut-and-cap»-metoden for å kontrollere oljeutslippet i Mexicogulfen. I dag lyktes de med å kutte rørledningen. Foto: AFP/BP/SCANPIXVis mer

Etter 44 dager - endelig et forsøk som lykkes

BP har gjort «betydelige framskritt». Likevel kan lekkasjen øke med 20 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 44 dager etter Deepwater Horizon-ulykken ser det endelig ut til at den britiske oljegiganten BP har lykkes med det åttende forsøket på å bremse de kolossale utslippene av råolje i Mexicogulfen.

I ettermiddag meldes det at BP har klart å kutte rørledningen som lekker ved hjelp gigantiske sakser. Det skjer etter at forsøket på å sage over rørledningen mislykkes, da sagen satte seg fast da den var halveis gjennom det 50 centimeter tjukke røret.

Kystvaktadmiral Thad Allen sier BP i dag har gjort «betydelige framskritt».

Stor risiko Målet er nå å få plassert en hette over lekkasjen, som kan samle opp oljen.

Problemet er imidlertid at kuttet i rørledningen ble langt mindre presist enn om man hadde lykkes med å bruke sagen. Derfor vil trolig ikke hetten kunne samle opp like mye olje som først antatt.

- Vi blir nødt til å se an hvor effektiv denne oppsamlingstanken vil være. Det vil bli en test og en tilpasningsfase mens vi fortsetter arbeidet, sier Allen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Etter planen skal hetten senkes i løpet av de neste timene.

Dette siste forsøket på å kontrollere utslippet, den såkalte «cut-and-cap»-metoden, er imidlertid også forbundet med stor risiko. Å kutte i rørledningen kan midlertidig øke utslippene med så mye som 20 prosent.

Ifølge den amerikanske kystvakten er det foreløpig uklart hvorvidt lekkasjen er blitt større.

Ikke beredskap Mens det britiske oljeselskapet jobber på spreng for å bremse omfanget av miljøkatastrofen, innrømmer BP-sjef Tony Hayward overfor avisa The Financial Times, at de manglet beredskap mot en oljelekkasje på dypt vann.

- Det er ingen tvil om at vi ikke hadde verktøyene som trengs til en sånn operasjon, sier Hayward.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter råolje er sluppet ut i havet etter ulykken som krevde elleve menneskeliv.

Utslippet startet da oljeriggen Deepwater Horizon fikk en ukontrollert utblåsning 20. april, og sank to dager senere.

Miljøkatastrofen er allerede den verste i USAs historie, og myndighetene forbereder seg på at utslippet kan vare i mange uker til. Den langsiktige planen er å bore en avlastningsbrønn, men den vil ikke være på plass før i august.

Varsler demonstrasjoner Oljesølet har allerede ført til ødeleggelser og kostbare opprydningsaksjoner.

I morgen vil aksjonsgruppen «Seize BP» starte demonstrasjoner i 50 amerikanske byer, melder CNN.

- Vi vet at millioner mennesker er dypt bekymret for det som skjer i Golfen nå. Vi forventer at mange mennesker vil komme ut i gatene for å demonstrere, sier aktivistene.
Denne uken ble det varslet at det trolig går mot kriminaletterforskning av BP-ulykken. Det skjer etter at justisminister Eric Holder hadde en inspeksjonsrunde og møter med den amerikanske kystvakten og føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama.

De involverte selskapene er eier av oljeriggen BP, Halliburton og Transocean. Eksperter har pekt på flere føderale miljø- og forurensingslover som kan ha blitt brutt før og etter ulykken, blant annet the Clean Water Act.