Etter 54 års ekteskap ville de også dø sammen

Verdenskjent britisk dirigent og kona valgte aktiv dødshjelp i Sveits. I Storbritannia raser debatten om det gjeldene lovverket.

VALGTE Å DØ SAMMEN: Joan Downes (74) var en tidligere balletdanser og koreograf, Sir Edward Downes (85) var en verdenskjent britisk dirigent. Sammen valgte de å ende sitt liv ved Dignitas klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits. (AP Photo/PA, file)
VALGTE Å DØ SAMMEN: Joan Downes (74) var en tidligere balletdanser og koreograf, Sir Edward Downes (85) var en verdenskjent britisk dirigent. Sammen valgte de å ende sitt liv ved Dignitas klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits. (AP Photo/PA, file)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sir Edward Downes fikk æren av å være den første dirigenten på åpningen av operaen i Sydney i 1973, og han dirigerte 950 forestillinger av 49 forskjellige operaer ved Royal Opera House i Covent Garden.

Fredag endte Sir Edward Downes og hans kone Joans liv ved en klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits.

54 lykkelige år
- Det er med stor sorg vi forteller om våre foreldre Edward og Joan Downes død. Etter 54 lykkelige år sammen besluttet de å ende sine liv, i stedet for å fortsette slitet med sine alvorlige helseproblemer, sa parets sønn og datter, Caractus og Boudicca, i en pressemelding i dag.

Sir Edward ble slått til ridder av dronning Elisabeth i 1991, og i 1986 fikk han tildelt tittelen Kommandør av det britiske riket (CBE). Sir Edward Downes var også i flere tiår tilknyttet BBC Filharmoniske Orkester som dirigent.

Etter en fantastisk karriere som dirigent i Storbritannia, Australia, Nederland og med ensembler verden rundt, begynte Downes helse å  forverres kraftig. I en alder av 85 år hadde Sir Edward blitt nesten helt blind og hørselen var blitt svært dårlig. Hans 74 år gamle kone Joan, tidligere danser og koreograf, hadde dessuten også blitt diagnostisert med kreft.

- Begge levde livet sitt til det fulle og de så på seg selv som svært heldige som hadde levd et så rikt liv, både personlig og karrieremessig, uttalte parets to barn.

Downes' manager uttalte at han var svært så sjokkert over ekteparets død, men omtalte deres avgjørelse om å ende livene sine sammen «modig og tapper».

Debatt i Storbritannia
Den siste tiden har det vært stor debatt i Storbritannia om hvorvidt man skal legalisere aktiv dødshjelp. Lord Falconer har vært av de britiske politikerne som har bedt om en oppmykning av Storbritannias lovverk omkring aktiv dødshjelp. Følger man noen til en klinikk for aktiv dødshjelp i utlandet risikerer man fengselsstraff i Storbritannia.

- Så mange som 115 briter har reist til utlandet for å dø, og mange flere ser ut til å ville følge i deres spor. Dette er på tross av vårt lovverk som truer alle som er med de som vil dø, med opptil 14 år i fengsel, sa Sarah Wootton, direktøren for organisasjonen Dignity in Dying, til The Telegraph.

- Lovverket vi har i dag er med på å gjøre det verre for pårørte til de som vil reise til utlandet for å dø.

Debbie Purdy er en 46 år gammel MS-pasient som vil ha lovendring, hun vil reise til Sveits for å dø, men med dagens lov kan ikke hennes mann følge henne ut av landet uten å risikere fengselsstraff.

- Min rett til å kontrollere mitt eget liv er noe politikerne burde forsvare, uttalte Purdy til The Telegraph.

FRP åpner for aktiv dødshjelp
I Norge er Frp foreløpig det eneste partiet som har åpnet for å gjøre aktiv dødshjelp lovlig.

- Jeg er en tilhenger av å tillate aktiv dødshjelp. Tiden er moden for en skikkelig debatt, og jeg mener Fremskrittspartiet bør være i front på dette spørsmålet i Norge, sa leder i Fremskrittsparitets Ungdom, Ove A. Vanebo til Dagbladet.no tidligere i vinter, da forslaget ble fremmet.

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy fra Kristelig Folkeparti, var forferdet over Frp-forslaget.

- Jeg synes det er alarmerende at Frp vil debattere dette. Vi er veldig, veldig sterkt imot dette forslaget, sa Dåvøy, som sitter i Helse- omsorgskomiteen på Stortinget, til Dagbladet.no.

Overlege Morten Horn ved nevrologisk avdeling ved Ullevål, anslo i mai at dersom aktiv dødshjelp skulle bli tillatt i Norge, så kunne opptil 700 personer få hjelp til å ta sitt liv her til lands.

- Jeg er tror ikke Frp har tenkt nok gjennom hvordan et slikt lovverk skal utformes. Problemet er hvordan det skal avgrenses, og hvem man skal si nei til når det først er åpnet for aktiv dødshjelp. Dermed legaliserer man selvmord for dem som ønsker det, uttalte Morten Horn i mai.

Dagbladet hadde for noen år siden flere meget innsiktsfulle reportasjer fra Dignitas, klinikken for aktiv dødshjelp i Sveits. Les mer om det i følgende saker:

HER ØNSKER FIRE NORDMENN Å DØ
- Drar gjerne til Sveits for å dø
Reisefølget kan bli tiltalt
«Her har jeg bestilt min død» Gro (50) fra Oslo

EDWARD DOWNES: Den anerkjente dirigenten Sir Edward Downes endte fredag sitt liv sammen med sin kone Joan. (AP Photo/Bill Cooper/PA Wire)
EDWARD DOWNES: Den anerkjente dirigenten Sir Edward Downes endte fredag sitt liv sammen med sin kone Joan. (AP Photo/Bill Cooper/PA Wire) Vis mer