Etter 54 års ekteskap ville de også dø sammen

Verdenskjent britisk dirigent og kona valgte aktiv dødshjelp i Sveits. I Storbritannia raser debatten om det gjeldene lovverket.

VALGTE Å DØ SAMMEN: Joan Downes (74) var en tidligere balletdanser og koreograf, Sir Edward Downes (85) var en verdenskjent britisk dirigent. Sammen valgte de å ende sitt liv ved Dignitas klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits. (AP Photo/PA, file)
VALGTE Å DØ SAMMEN: Joan Downes (74) var en tidligere balletdanser og koreograf, Sir Edward Downes (85) var en verdenskjent britisk dirigent. Sammen valgte de å ende sitt liv ved Dignitas klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits. (AP Photo/PA, file) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sir Edward Downes fikk æren av å være den første dirigenten på åpningen av operaen i Sydney i 1973, og han dirigerte 950 forestillinger av 49 forskjellige operaer ved Royal Opera House i Covent Garden.

Fredag endte Sir Edward Downes og hans kone Joans liv ved en klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits.

54 lykkelige år- Det er med stor sorg vi forteller om våre foreldre Edward og Joan Downes død. Etter 54 lykkelige år sammen besluttet de å ende sine liv, i stedet for å fortsette slitet med sine alvorlige helseproblemer, sa parets sønn og datter, Caractus og Boudicca, i en pressemelding i dag.

Sir Edward ble slått til ridder av dronning Elisabeth i 1991, og i 1986 fikk han tildelt tittelen Kommandør av det britiske riket (CBE). Sir Edward Downes var også i flere tiår tilknyttet BBC Filharmoniske Orkester som dirigent.

Etter en fantastisk karriere som dirigent i Storbritannia, Australia, Nederland og med ensembler verden rundt, begynte Downes helse å  forverres kraftig. I en alder av 85 år hadde Sir Edward blitt nesten helt blind og hørselen var blitt svært dårlig. Hans 74 år gamle kone Joan, tidligere danser og koreograf, hadde dessuten også blitt diagnostisert med kreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer