Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter å ha drept 85 ungdommer, la han ned våpenet da politiet kom

Anders Behring Breivik (32) fikk uforstyrret skyte ned ungdommer på leir i halvannen time før politiet var på plass.

DREPTE 85 PÅ UTØYA: Politiet mener, ifølge NRK, at dette stillbildet viser 32 år gamle Ander Breivik i det han har skutt sjuav sine 85 ofre på Utøya i går. Fotografen forsto ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK
DREPTE 85 PÅ UTØYA: Politiet mener, ifølge NRK, at dette stillbildet viser 32 år gamle Ander Breivik i det han har skutt sjuav sine 85 ofre på Utøya i går. Fotografen forsto ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrorsiktede 32-åringen har sittet i avhør i hele dag, men politiet ville på en pressekonferanse klokka 18 ikke gå i detalj om hva han har sagt, annet enn at han erkjenner å ha stått bak skytemassakren på Utøya.

- Avhørene pågår fortsatt, det er ikke fremkommet opplysninger under avhøret som kan bekrefte eller avkrefte om han har vært alene om dette, sier fungerende politisjef Sveinung Sponheim.

- Han har bekreftet en del av hendelsesforløpet som vi kjenner til, at han var der ute og at han løsnet skudd. Han har hele tiden hatt en dialog med politiet, men avhørene er krevende, sier Sponheim.

Den siktede har ikke forklart seg om noe mulig motiv.

Så langt er det klart at de to angrepene krevde 92 liv - sju i Oslo og 85 på Utøya. Disse tallene kan stige.

- I forbindelse med det som skjedde på Utøya er fire eller fem savnet. Når det gjelder Regjeringskvartalet foregår det fortsatt søk, men det er en veldig vanskelig jobb som tar tid. Tallet på omkommede kan stige, sier Sponheim.

Skjøt i halvannen time Politiet bekreftet på pressekonferansen at Behring Breivik benyttet seg av et håndvåpen og et automatvåpen da han kaldt og kynisk drepte ungdommene på Utøya.

Da politiet kom, la han imidlertid ned våpenet med en gang. Etter å ha skutt og drept minst 85 ungdommer på halvannen time, avfyrte han ikke ett eneste skudd mot politiet.

- Vi løsnet heller ingen skudd. Det er en avgjørelse vi tar der og der, men det var det ikke behov for. Da beredskapstroppen kom ut på øya og han ble anropt, overga han seg til politiet med en gang, sier Sveinung Sponheim.

Da hadde vettskremte ungdommer lagt på svøm for å komme seg unna skrekkøya. Det hadde gått halvannen time fra skytinga startet til politiet var på plass, og 40 minutter fra beredskapstroppen ble rekvirert.

- Hvorfor tok det så lang tid?

- Responstiden fra vi fikk melding i Oslo til vi var framme var veldig kort, men det var blant annet problemer med å finne transport ut på øya, men da beredskapstroppen kom ut var det en båt på plass, sier Sponheim.

Leter etter flere drepte På Utøya vil man nå fortsette å lete etter ofre for Behring Breiviks kuler.

- Det foregår fortsatt søk etter savnede personer i sjøen. Det vil det gjøre helt til det er avklart om folk befinner seg i sjøen. De kriminaltekniske undersøkelsene er også godt i gang, det begynte i morges, sier Sponheim.

Ifølge TV2 hadde Behring Breivik våpentillatelse til et håndvåpen og det kanalen omtaler som et automatvåpen.

- Vi vet ikke hvor mange skudd som ble avfyrt, og heller ikke om det er funnet uavfyrt ammunisjon. Vi vet foreløpig ikke om han har våpenlisens, sier Sponheim.

Det er heller ikke klart hvordan Behring Breivik har anskaffet politiuniformen.

BILBOMBE: Politiet bekreftet at det var en bilbombe som gikk av i regjeringskvartalet. Foto: Morten Holm/Scanpix
BILBOMBE: Politiet bekreftet at det var en bilbombe som gikk av i regjeringskvartalet. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Beredsskapstroppen i Oslo var allerede klare i forbindelse med hendelsen i regjeringskvartalet, da det ble slått alarm om situasjonen på Utøya. De ble raskt omdirrigert.

Da politiet kom til øya, fikk de kontakt med Behring Breivik. Han la umiddelbart ned våpenet og overga seg frivillig.

- Siktede har vært i avhør i hele dag. Han har fått en advokat han selv ønsket, og avhørene vil fortsette i flere dager.

Vet ikke motiv Politiet vil heller ikke si om det ble beslaglagt våpen i bilen Behring Breivik brukte fra Oslo til Utøya, men sier at eksplosivene som ble funnet i forbindelse med Utøya ikke var reelle.

- Gjerningsmannen sitter fengslet på politihuset i Oslo. Han blir trolig framstilt for varetekt på mandag. Avhørene av ham er krevende. Vi har fått inn en del opplysninger både gjennom media, internett og vitner. Men det gjenstår å se om motivet er det han oppgir å stå for politisk.

Ifølge politiet er det foreløpig vanskelig å si om han tilhørte noe spesielt miljø, men ingen i hans omgangskrets er innbrakt så langt.

- Vi er overhodet ikke sikre på at det bare var en gjerningsmann, og det er noe av det vi jobber med å finne ut. Det er ikke kommet opplysninger i avhørene om hvor vidt han var alene om dette. Men vi har ikke noe informasjon som tyder på at det kommer flere angrep.

Fant kunstgjødsel Politiet har ransaket Behring Breiviks gård, og sier de har funnet store mengder kunstgjødsel, som de mener er brukt til å fremstille bomben i regjeringskvartalet. Politiet vet ikke hvor lenge han har planlagt angrepene.

- Bomben i regjeringskvartalet var plassert i en bil. Den sto ikke parkert spesielt lenge. Bilen han brukte til Utøya er tauet inn til Kripos for undersøkelser.

- Etterforskningen foregår på veldig bred front, og vi undersøker blant annet elektroniske spor. Vi får mange opplysninger som må sjekkes nøyere. Det er mange vitner som skal avhøres. Det er mange overlevende på Utøya som har opplevd ting, og det er vanskelige avhør som vil ta tid.

Behring Breivik har bedt om at en spesifikk forsvarsadvokat skal representere ham. Forsvareren har sagt til politiet at han foreløpig vil være anonym.

FRAKTET BORT: Gjerningsmannens bil ble kjørt bort fra området ved Utøya tidligere i dag. Foto: Erik Hattrem
FRAKTET BORT: Gjerningsmannens bil ble kjørt bort fra området ved Utøya tidligere i dag. Foto: Erik Hattrem Vis mer