Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringens klimapolitikk

Etter å ha stilt spørsmål til seg selv slår Frp fast: Å erstatte oljen med fornybar energi er et drømmescenario

Men kritikerne på Stortinget mener partiet driver gjøn med debatten. 

FIKK SPØRSMÅL. SVARTE: Olje og energiminister Terje Søviknes sa det ville ta cirka 200 000 vindmøller å erstatte norsk oljeproduksjon. Da fikk partifellen hans vann på vindmølla. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FIKK SPØRSMÅL. SVARTE: Olje og energiminister Terje Søviknes sa det ville ta cirka 200 000 vindmøller å erstatte norsk oljeproduksjon. Da fikk partifellen hans vann på vindmølla. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva om vindmøller skal erstatte Norges olje- og gassproduksjon?

Ifølge et skriftlig svar oljeminister Terje Søviknes (Frp) har gitt til Stortinget ville dét krevd 200 000 vindmøller.

Spørsmålet kom fra en annen Frp-er, Roy Steffensen fra Rogaland. KrF kaller regnestykket «for dumt» og Miljøpartiet beskriver det hele som «for dumt», men Steffensen mener Søviknes' svar viser hvor håpløst det er å frikoble Norge fra oljeindustrien.

- I en tid hvor «det grønne skiftet» er blitt et politisk korrekt moteord, kan det være greit å se ting litt i perspektiv. Å erstatte hele norsk olje- og gassproduksjon med fornybar energi er et fullstendig urealistisk drømmescenario, sier han.

Hele oljefondet

Basert på beregningen fra Søviknes fra Steffensen selv regnet seg fram til følgende: 200 000 vindmøller vil koste omtrent 7800 milliarder, omtrent hele det norske oljefondet. I tillegg vil så mange vindmøller legge beslag på rundt halve Norges landareal, omtrent 180 000 km2. Regnestykket er basert på å kostnadene og arealbruken med utbyggingen av Fosen Vind i Sør-Trøndelag, Europas største vindkraftprosjekt.

- Norsk olje- og gass vil være viktig i mange tiår fremover, og vi bør være offensive når det kommer til å åpne nye områder, forklarerer Steffensen.

Søviknes hevdet nylig at regjeringen må «kjøre på litt» når det gjelder utredning og oljeutvinning i Barentshave.

- I et CO2-perspektiv er det kull verden må kutte først, og et slikt kutt er bare mulig om man samtidig øker bruken av olje og gass de neste tiårene. Spørsmålet er om vi skal ta del i den verdiskapningen eller overlate det til Saudi Arabia, USA, Russland og resten av verden, legger han til.

- Rett og slett for dumt

I et intervju med Teknisk Ukeblad fra 2009 stiller flere politiske partier seg positive til vindmøllers mulige bidrag til norsk kraftproduksjon. Blant dem er Kristelig Folkeparti.

«Ja, det er mulig å kompensere for fallende oljeproduksjon gjennom en helhetlig omlegging til et fornybartsamfunn med forskning og utvikling og utbygging hvor vi bruker vår kunnskap fra olje og gassutvinning som vårt fortrinn», sa Line Henriette Hjemland den gang.

Åtte år senere beskylder Hjemdals partifelle Rigmor Andersen Eide Frp for å drive gjøn med miljødebatten. Hun mener ikke at regnestykket viser at vindmøller har spilt fallitt.

- Når Steffensen omtaler det grønne skiftet som et moteord, virker det som han ikke har forstått alvoret i klimakrisen. Det er heller ikke snakk om å erstatte norsk oljeproduksjon med vindmøller alene. Men at vindkraft, og i særlig grad offshore vindkraft vil være en viktig del av det livsnødvendige grønne skiftet, er hevet over tvil, sier hun og legger til:

- Det blir rett og slett for dumt når han åpenbart prøver å latterliggjøre dette.

- Et spørsmål ingen har stilt

Miljøpartiet de grønne sier det er «morsomt at Frp stiller spørsmål til seg selv», men kaller vindmølleregnestykket meningsløst. De mener ikke at det er særlig realistisk med 200 000 vindmøller på norsk jord.

- Dette er et svar på et spørsmål ingen har stilt. Det er veldig rart hvis Frp ønsker at Norge bare skal leve av å eksportere strøm i fremtiden. Det synes vi i MDG er en dårlig idé, sier Arild Hermstad i MDG til Dagbladet.

- De færreste rike land lever av å eksportere energi eller råvarer, men eksporterer tjenester, industriprodukter og teknologi. Å tro vi må fortsette å eksportere energi, er en gammeldags tankegang, legger han til.

Hermstad sier framtida ikke er vindmøller, men teknologi: Norge bør satse på å eksportere miljøvennlige løsninger, sier MDG-toppen.

- Norge bør gjøre som andre rike land og satse på teknologi, tjenester og produkter som vi kan eksportere til utlandet, gjerne i form av nye miljøvennlige løsninger. Det er en mye bedre idé enn å fantasere om å bygge ned all norsk natur med vindmøller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media