SLUTT: Alle de ansatte i vitenskapsavdelingen ved Kontoret for vitenskaps- og teknologipolitikk i Det hvite hus, har sluttet etter at Donald Trump kom til makta. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SLUTT: Alle de ansatte i vitenskapsavdelingen ved Kontoret for vitenskaps- og teknologipolitikk i Det hvite hus, har sluttet etter at Donald Trump kom til makta. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus, har alle vitenskaps­rådgiverne sluttet

Siden 1975 har Det hvite hus hatt et vitenskaps- og teknologikontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Barack Obama var USAs president hadde vitenskapsavdelingen ved Kontoret for vitenskaps- og teknologipolitikk i Det hvite hus sju ansatte.

Kontoret skal, ifølge Det hvite hus selv, gi presidenten vitenskapelige og teknologiske råd om blant annet økonomien, USAs nasjonale sikkerhet, folkehelsen, utenrikspolitikken og miljøet.

Nå har alle de ansatte ved vitenskapsavdelingen sluttet, melder CBS News.

- Vil fortsette

«Vitenskapsavdeling ut», skrev Eleanor Celeste på Twitter da hun forlot Det hvite hus fredag. Det var hennes siste dag i jobben som assisterende direktør for biomedisinsk og rettsmedisinsk vitenskap ved avdelingen.

Hun var én av tre ansatte som ble igjen på avdelingen etter at Donald Trump ble tatt i ed som president 20. januar i år.

Siden den gangen har alle sluttet, men Det hvite hus insisterer overfor CBS News at oppsigelsene ikke får noen konsekvenser.

- Arbeidet som ble gjort vil fortsette, sier en ansatt ved Trumps hvite hus til kanalen.

Det er 35 personer som jobber på Kontoret for vitenskaps- og teknologipolitikk per nå. Da Obama var president var det over 100 ansatte der. Den forhenværende presidenten nær doblet antall ansatte sammenliknet med sine forgjengere.

- Under den forrige administrasjonen hadde Kontoret for vitenskaps- og teknologipolitikk en enorm vekst, sier den ansatte.

- Skadelig for befolkningen

Teknologinettstedet Gizmodo karakteriserer imidlertid Det hvite hus' forklaring om oppsigelsene som en skjønnmaling.

CBS karakteriserer Trumps forhold til vitenskap for diametralt annerledes enn Obamas forhold til vitenskap.

Trump har tidligere karakterisert menneskeskapte klimaendringer som en «bløff» oppkonstruert av kineserne på Twitter.

Den kjente amerikanske fysikeren Brian Green kalte Trumps klimafornektelse «en komplett parodi» i et intervju med Dagbladet i juni.

- Det er skadelig for befolkningens forståelse av vitenskapen i USA og verden, fordi mange land ser til USA som en rollemodell og et eksempel. Det er en komplett parodi, sa fysikeren, og la til:

- At lederen for «den frie verden», og sitér meg med anførselstegn, ser sånn bort fra vitenskapelige sannheter og fakta, er slående

Mange tomme stillinger

Det er høyst usikkert om stillingene som nå er tomme i vitenskapsavdelingen vil fylles igjen, eller ganske enkelt bare kuttes.

Det er imidlertid ikke bare her det skorter på folk i Trumps administrasjon. Så seint inn i presidentens første periode, har han latt et rekordantall stillinger stå tomme.

Per nå har Trump bare nominert 178 personer til posisjoner som krever et godkjentstempel fra senatet. 48 av dem har blitt bekreftet. Det er et stykke bak hans forgjengere, deriblant begge Bush-presidentene, Bill Clinton og Obama.