Etter «bæsjeskummet»:
- Alvorlig ute å kjøre

Etter brann og bæsjeskum krever Stortinget at olje- og energiminister Tina Bru (H) tar sterkere styring over Equinor.

MÅ SVARE: Olje- og energiminister Tina Bru (H) må svare for Equinor-brannene og bæsjeskummet på Melkøya. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ SVARE: Olje- og energiminister Tina Bru (H) må svare for Equinor-brannene og bæsjeskummet på Melkøya. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter flere branner og avsløringer om forurensning av tarmbakterier har SV fått nok.

- Det er veldig tydelig at Equinor er alvorlig ute å kjøre, sier Lars Haltbrekken (SV) til Dagbladet.

- Nå må staten, som største aksjonær, på banen. Den tillitsbaserte styringen av Equinor fungerer åpenbart ikke. Myndighetene må ta i bruk sterkere sanksjonsmidler, og heller anmelde Equinor til politiet framfor å komme med milde oppfordringer om å følge norsk lov, sier Haltbrekken videre.

Også flertallet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget retter i dag en kritisk pekefinger mot statens eierstyring av Equinor.

Brann og bæsj

I høst har det tatt fyr i Equinor-anleggene på Melkøya og Tjeldbergodden.

I tillegg fortalte Dagbladet nylig om lekkasjen av bæsjeskum fra en septiktank på ledelsesbygget på Melkøya.

På toppen av dette er Haltbrekken også bekymret over Equinors utenlandseventyr i Brasil og USA. Petroleumstilsynet, som skal føre tilsyn med det digre norske selskapet, har han mistet tiltro til.

- Det har vært for mye milde oppfordringer fra Petroleumstilsynet. Vi ser fra rapportene at tilsynet lar Equinor slippe for billig unna når selskapet ikke følger opp feil.

- Utnytter systemet

Nå vil han kalle inn både olje- og energiministeren og arbeids- og sosialministeren til Stortinget.

- Vi må få vite hva regjeringen har tenkt å gjøre for å få skikk på Equinor og sikre at branner og forurensning ikke skjer på anlegget framover. Staten er største eier, og har et særlig ansvar for at Equinor følger de kravene til sikkerhet og miljøansvar som stilles, sier Haltbrekken.

- Vi frykter at Equinor har utnyttet systemet, at de har forstått at reaksjonene ikke er så sterke når de gjør en for dårlig jobb. De har visst at det er mye lettere å få tilgivelse enn tillatelse hvis du er et digert norsk oljeselskap.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) forteller Dagbladet at hun mener «hendelsene ved Equinors landanlegg er alvorlige og uakseptable.»

- Jeg er glad for at ingen personer er kommet til skade ved de to brannene. Det er viktig at årsakene til hendelsene blir avdekket og grundig belyst. Petroleumssynet, Miljødirektoratet og politiet er nå involvert i dette arbeidet, og selskapet gjør selvfølgelig egne gjennomganger, sier Bru.

Statsråden venter nå på rapporter og resultatet av etterforskning, men sier hun vil ta opp sikkerhetshensyn direkte med Equinor-ledelsen.

- Dersom Stortinget ønsker en redegjørelse etter at rapportene er lagt frem, så vil vi måtte ta stilling til det da. Som største eier i Equinor legger jeg til grunn at selskapet samarbeider tett med myndighetsorganer og politiet. Jeg vil før jul drøfte hendelsene med selskapets ledelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer