Etter bildene: Nå sender Trump større styrker til Midtøsten

Pentagon publiserte seint mandag kveld bilder USA mener beviser at Iran hadde en finger med i spillet da en oljetanker ble rammet av torpedoer i forrige uke.

FJERNER MINE? Disse bildene, frigitt av Pentagon mandag, skal angivelig vise at iranere fjerner en udetonert mine fra et skip som skal ha blitt utsatt for et angrep før helga. Foto: U.S. Department of Defense via AP
FJERNER MINE? Disse bildene, frigitt av Pentagon mandag, skal angivelig vise at iranere fjerner en udetonert mine fra et skip som skal ha blitt utsatt for et angrep før helga. Foto: U.S. Department of Defense via APVis mer

Det norskeide skipet «Front Altair» ble i forrige uke utsatt for et angrep i Omanbukta. Samtidig skal det Panama-registrerte skipet «Kokuka Courageous» ha blitt rammet av torpedoer. Før helga ga USAs utenriksminister Mike Pompeo Iran skylda for de angivelige angrepene.

Pentagon slapp seint mandag bilder tatt fra et helikopter, som angivelig viser at iranske styrker fjerner en udetonert mine fra et japansk skip.

Kort tid etter ble det kjent at USA sender ytterligere 1000 soldater til Midtøsten for å være i forsvar mot Iran.

Ifølge amerikanske talsmenn er økningen av styrker i området nødvendig for å være beredt til å møte en økende trussel fra Iran. Den økte beredskapen vil bestå av væpnede tropper og mer personell for økt overvåking og etterretning i regionen, ifølge NTB.

STORT HULL: Ifølge Pentagon er også dette et bevis. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
STORT HULL: Ifølge Pentagon er også dette et bevis. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense Vis mer

- Fiendtlig oppførsel

Andre bilder tatt av marinehelikopteret, viser angivelig et stort hull på siden av «Kokuka Courageous», noe Pentagon mener er skapt av en annen mine.

- Iran er ansvarlige for angrepet, basert på videobevis og ressursene brukt på å fort få fjernet den udetonerte minen, sier det amerikanske forsvaret i en uttalelse ifølge Sky News.

Fungerende forsvarsminister i USA, Patrick Shanahan, sier at de ekstra soldatene er sendt til Midtøsten for å øke sikkerheten for militærstyrkene som allerede er utplassert i området.

- De siste iranske angrepene verifiserer de troverdige og pålitelige meldingene vi har fått om fiendtlig oppførsel fra iranske styrker, sier han i en uttalelse.

- BEVIS: Pentagon ga ut disse bildene mandag. Foto: U.S. Navy/Handout via REUTERS
- BEVIS: Pentagon ga ut disse bildene mandag. Foto: U.S. Navy/Handout via REUTERS Vis mer

Opplysningene kommer etter flere dagers eskalering av ordkrigen mellom USA og Iran.

Vil ikke ha konflikt

De 1000 soldatene slutter seg altså til de 1500 som ble sendt for å bistå de eksisterende styrkene i forrige måned. Også den gangen kom forsterkningen som en konsekvens av angrep på skip i området.

General for Irans væpnede styrker, Mohammad Baqeri, benektet ifølge Reuters mandag at Tehran sto bak angrepene.

- USA vil ikke gå inn i en konflikt med Iran, sier Shanahan.

Det skal imidlertid være svært lite som tyder på at landene vil innlede samtaler med det første.

- Dagens situasjon er ikke egnet for samtaler, og det eneste valget vi har er motstand, uttalte Rouhani til det statlige nyhetsbyrået IRNA i slutten av mai.