Norsk klimaforsker om hetebølgene:

Etter britisk advarsel: - Bekymringsfullt

Britiske meteorologer spår at gradestokken i Europa i langt større grad kan krype opp mot 50 grader. - Bekymringsfulle resultater, sier norsk klimaforsker.

ENDRING: Norge er langt unna ekstremtemperaturer på 50 grader, men også her opplever vi høyere temperaturer og mer ekstremnedbør, ifølge klimaforsker Marianne Tronstad Lund. Illustrasjonsfoto: Metdesk via Scott Duncan

ENDRING: Norge er langt unna ekstremtemperaturer på 50 grader, men også her opplever vi høyere temperaturer og mer ekstremnedbør, ifølge klimaforsker Marianne Tronstad Lund. Illustrasjonsfoto: Metdesk via Scott Duncan

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny trend av hetebølger i Europa skaper bekymring blant britiske meteorologer.

Nå slår de alarm.

I en ny analyse laget av Met Office, Storbritannias meteorologiske institutt, hevder de at gradestokken oftere kan krype opp mot 50 grader, dersom det ikke blir iverksatt hastetiltak for å redusere klimagassutslippene.

Ifølge meteorologene kan en slik varme i Europa forventes en gang hvert tredje år, som følge av global oppvarming, skriver avisa The Independent onsdag.

- Hovedbeskjeden er i tråd med det man vet om klimaendringer og ekstreme temperaturer, sier Marianne Tronstad Lund, klimaforsker i CICERO, Senter for klimaforskning.

Lund bemerker at hun ikke selv har lest studien fra Met Office, men at den ifølge forfatterne benytter etablerte vitenskapelige metoder.

- Det er ingen grunn til å tvile på resultatene, sier hun.

- Økende risiko for ekstremvær

Flere steder i verden har i år målt høyere temperaturer enn noen gang tidligere.

I sommer ble det målt ny varmerekord i Europa med 48,8 grader på den italienske øya Sicilia, samtidig som byen Lytton i Canada satte ny nasjonal varmerekord med 49,6 grader. Klimaforskeren nevner også Australia og India, land med normalt sett høye temperaturer, som også har satt nye varmerekorder de siste åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer