Norsk klimaforsker om hetebølgene:

Etter britisk advarsel: - Bekymringsfullt

Britiske meteorologer spår at gradestokken i Europa i langt større grad kan krype opp mot 50 grader. - Bekymringsfulle resultater, sier norsk klimaforsker.

ENDRING: Norge er langt unna ekstremtemperaturer på 50 grader, men også her opplever vi høyere temperaturer og mer ekstremnedbør, ifølge klimaforsker Marianne Tronstad Lund. Illustrasjonsfoto: Metdesk via Scott Duncan

ENDRING: Norge er langt unna ekstremtemperaturer på 50 grader, men også her opplever vi høyere temperaturer og mer ekstremnedbør, ifølge klimaforsker Marianne Tronstad Lund. Illustrasjonsfoto: Metdesk via Scott Duncan

Vis mer
Publisert

En ny trend av hetebølger i Europa skaper bekymring blant britiske meteorologer.

Nå slår de alarm.

I en ny analyse laget av Met Office, Storbritannias meteorologiske institutt, hevder de at gradestokken oftere kan krype opp mot 50 grader, dersom det ikke blir iverksatt hastetiltak for å redusere klimagassutslippene.

Ifølge meteorologene kan en slik varme i Europa forventes en gang hvert tredje år, som følge av global oppvarming, skriver avisa The Independent onsdag.

- Hovedbeskjeden er i tråd med det man vet om klimaendringer og ekstreme temperaturer, sier Marianne Tronstad Lund, klimaforsker i CICERO, Senter for klimaforskning.

Lund bemerker at hun ikke selv har lest studien fra Met Office, men at den ifølge forfatterne benytter etablerte vitenskapelige metoder.

- Det er ingen grunn til å tvile på resultatene, sier hun.

- Økende risiko for ekstremvær

Flere steder i verden har i år målt høyere temperaturer enn noen gang tidligere.

I sommer ble det målt ny varmerekord i Europa med 48,8 grader på den italienske øya Sicilia, samtidig som byen Lytton i Canada satte ny nasjonal varmerekord med 49,6 grader. Klimaforskeren nevner også Australia og India, land med normalt sett høye temperaturer, som også har satt nye varmerekorder de siste åra.

- Vi kan forvente oss å se flere rekorder i kommende år, sier hun.

Den britiske analysen er ennå ikke publisert i vitenskapelige tidsskrifter, men bruker etablerte fagfellevurderte metoder.

- Forskningen forteller oss om en økende risiko for ekstremvær med global oppvarming, hvor mer intense hetebølger er en av konsekvensene vi kan forvente dersom vi ikke kutter utslippene betraktelig, sier Tronstad Lund.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Opp mot 50 grader

Siden analysen fremdeles ikke er publisert, kan klimaforskeren ikke kommentere den i detalj, men hun sier de britiske meteorologene baserer sine funn på et såkalt «medium scenario».

- Dette er et «hvor-vi-er-på-vei-i-dag-scenario», en bane vi ligger an til å følge med den politikken som ligger til grunne der vi er nå, sier Tronstad Lund.

Skulle dette scenarioet vise seg å stemme, vil Europa kunne se hetebølger på nesten 50 grader hvert eneste år innen slutten av århundret, som følge av global oppvarming.

- Dette viser viktigheten av å klare og følge andre baner, med lavere utslipp, som tar oss til Parisavtalen, sier klimaforskeren.

Følger vi medium scenario vil det nemlig kunne ta oss til en temperaturøkning på 2 - 3,5 grader i slutten av århundret.

Kan påvirke helsen

- Hvor alvorlig er en slik gitt situasjon?

- Dette er ikke bra helsemessig, særlig i sårbare grupper som eldre og syke, eller de som jobber utendørs. At klimaendringer påvirker vår helse er en risikofaktor som vi bør være høyst oppmerksomme på, sier Tronstad Lund

I tillegg kan hetebølger, ifølge klimaforskeren, få konsekvenser for jordbruket og skape større sjanser for skogbrannfare.

Klimaforskeren sier Norge er langt unna ekstremtemperaturer på 50 grader, men at vi også her opplever høyere temperaturer og mer ekstremnedbør.

- Dersom den globale oppvarmingen fortsetter, må vi i Norge forvente en økt klimarisiko, sier forskeren.

Hun tilføyer at hun ikke har konkrete tall for Norge knyttet opp mot dette gitte scenarioet i den britiske analysen, men nevner sommeren 2018 som en uvanlig varm og tørr sommer for Norge.

- Forventer økt klimarisiko

Samlet sett mener forskeren ekstremvær utgjør en negativ risiko, men sier man isolert sett kan oppleve noen positive effekter visse steder i verden. For eksempel i form av vekstsesonger, med perioder hvor man kan dyrke mat over lengre sesonger enn før.

- Det er all grunn til å ta klimaendring seriøst. Vi forventer økt klimarisiko i alle verdens områder. Akkurat hvilken type risiko avhenger av hvor du er og hvem du er, men vi ser allerede at klimaendringene pågår i alle deler av verden, i ulik grad.

Den ledende vitenskapsmannen Peter Stott, ved Met Office, malte et dystert bilde på COP26, FNs klimakonferanse i Glasgow.

- For å unngå enda mer farlige klimaendringer, må vi handle nå, sier Stott til The Independent.

- Todelt løsning

Met Office forventer at risikoen for en slik rekordhøy varme vil fortsette å stige over de neste tiåra.

Klimaforsker Trondstad Lund mener den britiske analysen viser oss at vi også må tilpasse oss klimaendringene. Selv med en global oppvarming på 1,5-2 grader vil man, ifølge henne, oppleve konsekvenser.

- Hva er løsningen på klimaproblemene?

- Det er en todelt løsning. Det første er utslippskutt og det andre er en tilpasning av samfunnet til de endringer som allerede er i gang.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer