Etter de sju magre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter sju magre år som partileder håper Jan Petersen at Høyre nå skal få nyte de sju feite. I år ble han avbrutt 36 ganger av applaus fra et veloppdragent landsmøte. Det er to færre avbrudd enn for to år siden, da Høyre absolutt ikke hadde klart å komme seg opp på høyrebølgen. Den gang var det klart at landsmøtet ikke akkurat tok bølgen over å være støtteparti for en borgerlig regjering der partiet ikke fikk sitte. Og så seint som i fjor måtte Høyre-lederen stille ultimatum i stortingsgruppa før han fikk fortsatt tillit som leder. Høyre er et parti som stadig ivaretar og målbærer middelklassens og overklassens interesser og ideer. Disse ideene har hatt vind i ryggen de siste årene, men velgerne så likevel ut til å drive i land hos Carl I. Hagen. Inntil i vår.
  • Det er mye hyggeligere å holde landsmøte på stigende kurs, uansett hva årsaken er. En del av framgangen har Petersen bidratt med gjennom sin lange turné i bygd og by i vinter og i vår. En annen del er sendt over av Carl I. Hagen. Men de blir tatt godt imot av Høyres landsmøte. Mange av dem har vært hos Høyre før. Spørsmålet er om de har tenkt å bli til over valget. Petersen må arbeide hardt for å holde på dem.
  • Årets bindemiddel er utsikt til regjeringsmakt dersom det blir borgerlig flertall og Senterpartiet mister sin vippeposisjon. Men det kan selvsagt bli tungt å sanke stemmer til en koalisjon der begge de to andre partiene går til valg som deltakere i en annen koalisjon, uten Høyre. Det kan komme til å skorte på drahjelp til Petersens visjon gjennom en lang valgkamp.
  • Jan Petersen er en hardt arbeidende og grundig politiker i ei tid da vi heller vil ha TV-stjerner. Han har en stedig tro på at forutsigelighet, utholdenhet og klarhet er en resept som virker i det lange løp, og at han nå nærmer seg målstreken. I valgkampen som nå er innledet, satser han på at «mer skole og mindre skatt» skal sikre ham og partiet minst 20 prosent av stemmene ved valget, slik at sentrumsalternativet visner på rot og Bondevik kan lokkes i ei honningfelle. Høyres landsmøte ser ut til å tro at det kan gå.