- Etter den søte kløe...

Vi ser nærmere på behandlingen av nedskrivninger og avsetninger i regnskapene. I aksjemarkedet torsdag kan du regne med oppgang for IT-aksjer fra start, men fortsatt press for oljerelaterte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Wall Street Journal (WSJ) hadde i går et opplag som alle investorer bør lese ved inngangen til en ny resultatsesong. Avisen rettet i oppslaget oppmerksomheten mot de mange nedskrivningene og avsetninger i regnskapene, og satte disse opp mot de fantastiske resultatene i 1990-årene.

WSJ stiller spørsmål om det er sammenheng, og gir langt på vei et overbevisende svar: Dagens situasjon setter resultatene i 1990-årene i et mindre fordelaktig lys.

- Det du bør tenke på når du ser nedskrivninger i dag er at profitten tidligere sannsynligvis er overvurdert, sier regnskapsprofessor Wayne Shaw ved Southern Methodist University til WSJ.

Til tross for at mange nedskrivninger og regnskapsavsetninger i dag bør anses som ordinære i henhold til regnskapssatandarden US GAAP, benytter en rekke selskaper som 'engangsposter', 'spesielle', 'ekstraordinære' i sine resultatfremleggelser.

Dette gjelder slett ikke bare mindre selskaper. I artikkelen trekkes det frem at giganter som AT&T, Cisco Systems, Lucent Technologies, Nortel Networks, Walt Disney og Wells Fargo som alle har benyttet slike begreper for å feie gammel moro under teppet.

Spørsmålet ble ytterligere aktualisert i går da programvaregiganten Microsoft varslet om betydelige nedskrivninger på sin investeringsportefølje. Typisk nok var reaksjonen positiv i etterbørshandelen, noe som sikkert delvis skyldes meldinger om høyere en omsetning enn ventet, men som også kan bety at investorene etterhvert begynner å lære av 'triksene'.

The Wall Street Journal har satt opp fem forhold som det er vanlig å jonglere med:

 • 1. Kundekreditt

  Praksisen med å tilby kundene kreditt til går like langt tilbake i tid som handel som levebrød.

  Ifølge analytikere som WSJ har vært i kontakt med tok denne aktiviteten for alvor av under teknologiboomen i 1990-årene. På veien glemte en rekke selskaper gamle prinsipper, og i jakten på kortsiktig gevinst glemte man å styre kredittrisikoen.

  Dette er en hyperaktuell problemstilling i disse dager: Nokia-kursen har vært under press i lengre tid, men denne uken har det særlig vært bekymring rundt kundekreditten som har sendt kursen ned.

  Nokia har blant annet lånt store summer til tyrkiske Telsim, og en betydelig del av kreditten har

  forfalt uten at tyrkerne har betalt. Slikt får investorer anno 2001 gåsehud av.

  Situasjonen blir ikke noe bedre av at Nokia har lånt ut betydelige summer til forgjeldede utbyggere av tredje generasjons mobiltelefoni, såkalt UMTS.

  Problemstillingen har også relevans for norske Nera som har gitt kreditt til flere kunder i Latin-Amerika. I likhet med Tyrkia er flere land i denne regionen for tiden under hardt press som følge av politisk og økonomisk ustabilitet. La oss håpe at Nera har kredittsikret seg ordentlig.

 • 2. Tap på investeringer

  I løpet av oppturen mot slutten av 1990-årene var det mange selskaper som kastet penger etter allverdens startups. Så lenge tidene var gode ble papirgevinsten på disse investeringene bokført som ordinær inntekt, men når verdien av investeringene for alvor begynte å falle, sto selskapene tilbake med betydelige ekstraordinære tap.

 • 3. Lagerendringer

  Produsenter av telekommunikasjonsutstyr har kanskje vært gjennom den mest oppsiktsvekkende nedturen så langt i år. Resultatvarsler og nedskrivninger har fosset over investorene i denne sektoren og nedskrivninger og ekstraordinære avsetninger har vært mange.

  Ser vi bare ett år tilbake var det bare fryd og gammen i telekom. Takket være svindyre UMTS-utbygginger var det ventet en formidabel etterspørsel etter alskens utstyr fra strømforsyningssystemer til basestasjoner.

  Men UMTS-lisensene kostet telekomoperatørene bokstavelig talt skjorta, og forgjeldede selskaper så etterhvert ingen annen utvei enn utsette innkjøpene på ubestemt tid. Dermed sto en rekke utstyrsleverandører fra Cisco Systems, Nortel Networks og Lucent Technologies til norske Eltek tilbake med fulle lagre av utstyr som var verdsatt til priser basert på en helt annen markedssituasjon enn det selskapene opplever i dag.

  Cisco har bedt analytikerne se bort en regnskapsavsetning på 2,25 milliarder dollar når de vurderer inntjeningsutviklingen. Begrunnelsen er at avsetningen er ekstraordinær. Spørsmålet er om dette er så ekstraordinært som Cisco vil ha det til?

  Regnskapssjefen i Securities and Exchange Commission (SEC) i USA, Robert Bayless, mener i hvert fall ikke det. Kostnadene kommer som en direkte konsekvens av en policy som Cisco har ført overfor sine kunder: De skulle ikke måtte vente på produktene og sortimentet skulle være bredt. Så lenge Cisco tjente gode penger på denne politikken når det gikk bra, bør selskapet også behandle kostnadene som en ordinær del av den samme politikken, mener Bayless.

 • 4. Goodwill-nedskrivninger

  Goodwill er verdier i balansen som reflekterer den premien som et selskap har betalt for oppkjøp av et annet selskap. Etter IT-raset ifjor og så langt i år er det mange som har opplevde at denne premien forlengst er fordunstet.

  Finanskanalen har tidligere skrevet mye om problemstillinger knyttet til goodwill. Les for eksempel 'Godvilje til goodwill' og 'Tid for nedskrivninger'.

 • 5. Aksjer istedenfor kontanter

  I den verste dotcom-feberen var det en rekke selskaper som tok i mot aksjer som betalingsmiddel fremfor kontanter. Etterhvert som verdiene av disse aksjene føk til værs ble inntektene bokført som ordinære.

  Senere er differansen mellom de inflaterte verdiene og smulene som eventuelt er igjen, ført som en engangspost uten kontanteffekt i regnskapene.

  Tenk på disse knepene neste gang selskapen karakteriserer nedskrivninger og avsetninger som ekstraordinære. Er det ikke egentlig bare 'den sure svie'?

  Nokia falt for syvende dag på rad onsdag. Ikke mindre enn 25 prosent av verdien i den finske mobilgiganten er blåst bort i samme periode. I dag stiger Nokia kraftig i uoffisiell handel før børsåpning.

  Kursutviklingen er trolig symptomatisk for hvordan dagen vil bli for aksjer i TMT-sektoren. Etter moderat oppgang på Nasdaq i ordinær handel og en kurseksplosjon i handelen etter børs, er det ventet en etterlengtet opptur for teknologiaksjene.

  Når det gjelder oljerelaterte aksjer er utviklingen fortsatt usikker. Oljeprisen falt i USA i går og falt videre i Asia i natt, så det blir neppe noen rekyl for hardt prøvede offshore-aksjer på Oslo Børs i dag.