FOLKET GJORDE UTSLAGET: Bredt folkelig engasjement gjorde at Bent Høie jobbet for en ny løsning i den betente reservasjonsstriden. To dager etter 8. mars tok han opp saken med Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
FOLKET GJORDE UTSLAGET: Bredt folkelig engasjement gjorde at Bent Høie jobbet for en ny løsning i den betente reservasjonsstriden. To dager etter 8. mars tok han opp saken med Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Etter denne dagen åpnet Erna for nye løsninger i reservasjonssaken

I budsjettkonferansen på Hurdalsjøen, to dager etter 8. mars-togene, begynte Bent Høie og Erna Solberg å snakke om at reservasjonssaken måtte få en ny løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bent Høie snudde i dag tvert om og kansellerer reservasjonsordningen. På pressekonferansen i dag sa han at han har jobbet med en løsning på saken «over tid», og nevnte at han hadde møte med KrF-leder Knut Arild Hareide før påske. Nå sier Høie at det er lenge siden han erkjente at han måtte få en slutt på reservasjonsbråket.

- Det var i løpet av vinter/ vår, sier Høie til Dagbladet.

Diskuterte saken på Hurdalsjøen Dagbladet kjenner til at det var på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen at helseministeren og statsminister Erna Solberg diskuterte mulige nye løsninger første gang.

Begge så gjennom mediedekningen at dagens ordning ikke fungerer. Samtidig så de at forslaget om legereservasjon skapte enorm motstand. To dager før hadde saken samlet rekordstore tog på kvinnedagen 8. mars. I Oslo møtte 10 000 — 15 000 mennesker opp. Hovedparolen var nei til reservasjon.

- Hva slags inntrykk gjorde de rekordstore 8. mars-togene, motstanden fra høyreordførerne, fra kommunene og folk flest i meningsmålinger, debattinnlegg og høringsuttalelser?

- Det gjorde inntrykk. Jeg så at det var sterk, samlet, folkelig motstand. Det var bakgrunn for at jeg satte i gang arbeidet, sier Bent Høie til Dagbladet.

Modnet i KrF Helseministeren har hatt dialog med både Legeforeningen og med KrF om saken gjennom våren. Før påske hadde han møter med begge aktørene. Da skal det ha kommet et gjennombrudd i saken etter at den hadde fått modnet i KrF gjennom våren. KrF avviser at de har latt seg presse. Det kom overraskende på Høie at Hareide i går kveld åpnet for å se på alternativer til reservasjonsordning.

- Da det kom fram i går at krF vil åpne for alternativ, fant jeg det riktig å si at alternativet snart er klart og at det ikke blir noen reservasjonsmulighet. Jeg er glad for å ha fått aksept for det, sier helseministeren.

Etter det Dagbladet forstår har helseministeren hatt særlig god dialog med Knut Arild Hareide, etter at han kom tilbake til Stortinget fra pappaperm. Før den tid snakket Høie særlig med Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiker på Stortinget.

Høie avviser at regjeringen har gitt KrF noe annet i bytte for at reservasjon ble droppet.

Holdt tett Høie har holdt helt tett om at de har jobbet med andre løsninger. 9. mars spurte Dagbladet Bent Høie hvordan det føltes å få rekordstore 8. mars-tog imot seg. Han svarte slik:

- Jeg var forberedt på at saken kom til å skape diskusjon og engasjement, det er derfor jeg har lagt opp til en såpass bred høring om reservasjonsmuligheten, sier Bent Høie.

På spørsmål om høringen kunne ende med at regjeringen snur, var svaret likevel nei.

HER BLE DET EN SAK FOR ERNA: Bent Høie (t.h). og Erna Solberg diskuterte første gang alternative løsninger på reservasjonssaken på budsjettkonferansen på Hurdalsjøen 10. - 12. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
HER BLE DET EN SAK FOR ERNA: Bent Høie (t.h). og Erna Solberg diskuterte første gang alternative løsninger på reservasjonssaken på budsjettkonferansen på Hurdalsjøen 10. - 12. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

- Det vil bli innført en reservasjonsmulighet, sa helseministeren.

Så seint som tirsdag sa Høie i intervju med Dagbladet at reservasjonsavtalen med KrF står ved lag.

- Det gjorde jeg fordi jeg måtte forholde meg til avtalen vi hadde med Stortinget, sier Høie til Dagbladet nå.

Løsning snart klar Han vil ikke gi noen detaljer om hvordan den endelige løsningen blir. Men den skal være rett rundt hjørnet.

- Det gjenstår noen detaljer. Det skal vi finne en løsning på, sier Bent Høie.

Etter det NRK og Aftenposten erfarer, kan det bli snakk om at legene fratas henvisningsplikten, men at informasjonsplikten opprettholdes. 18 mars var Bent Høie krystallklar overfor Dagbladet på at alle leger må svare gravide på spørsmål.