Etter denne videoen slurver du aldri med solkremen igjen

Folk på gata i New York skvatt da de så seg selv i UV-lys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frilansfotografen Thomas Leveritt fra USA har laget et videoeksperiment som mottar stor oppmerksomhet av en rekke internasjonale medier.

Lot folk se sitt UV-ansikt Frilansfotografen tok med seg et kamera på gata i Brooklyn, New York, og filmet et knippe menn og kvinner i ultrafiolett lys.

Ved å filme menneskene i ultrafiolett lys (UV-lys), skapte Leveritt portretter som ligger utenfor det visuelle spektrum.

Med andre ord bilder ikke vårt blotte øye kan se.

Han rigget også opp en skjerm, slik at tespersonene selv kunne få se hvilke usynlige hudendringer UV-lyset fanget opp i ansiktet deres.

Se videoen av sjokkerte testpersoner , som for første gang ser hvilke usynlige hudendringer UV-lyset frembringer i ansiktet.

Ikke nødvendigvis hudskadet Joar Austad, overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, har sett den omtalte videoen til Leveritt, og mener først og fremst den er god reklame for bruk av solkrem.

- Det er en artig video som viser hvor godt solkrem beskytter mot og absorberer UV-stråler.

Noen av testpersonene i videoen har grov og fregnete hud. Er det et tegn på at huden er skadet?

- Nei. UV-lyset i videoen viser at noen ansikter har aldret fortere enn andres. Men en grovere hud betyr ikke uten videre at huden er skadet, sier Austad.

- Bruk av UV-lys på ansikt kan tydeligjøre hudskader etter UV-eksponering. Det går for eksempel an å oppdage små pigmentflekker på et tidlig stadium, legger han til.

OVERLEGE: Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet. Foto: Rikshospitalet
OVERLEGE: Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet. Foto: Rikshospitalet Vis mer