Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter dette uønskede besøket endret Norge loven. Nå svarer Russland med visumnekt

- Norges lov er diskriminerende. 

UØNSKET: Russlands tidligere visestatsminister, Dmitri Rogozin, besøkte Svalbard i 2015, selv om han sto på Norges og EUs sanksjonsliste. Foto: Skjermdump / Twitter / Dmitry Rogozin
UØNSKET: Russlands tidligere visestatsminister, Dmitri Rogozin, besøkte Svalbard i 2015, selv om han sto på Norges og EUs sanksjonsliste. Foto: Skjermdump / Twitter / Dmitry Rogozin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget hadde i starten av februar planlagt en komitereise til Russlands hovedstad Moskva.

Turen er nå avlyst fordi Venstres Trine Skei Grande og SV-politiker Bård Vegar Solhjell, er blitt nektet visum.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at UD skal ha fått signaler om faren for visumnekt allerede i november.

- De siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet skulle ende med at de skulle få visum, men dessverre fikk vi mandag ettermiddag beskjed om at de ikke fikk det, sier Brende.

Slår tilbake mot norsk lov

«Begrunnelsen fra russiske myndigheter er at Norge har gjennomført EUs restriktive tiltak mot Russland og gjort tiltakene gyldige også for Svalbard. De restriktive tiltakene er fra norsk side begrunnet i de russiske folkerettsbruddene i Ukraina», skriver UD på sine nettsider.

I ettermiddag bekreftet den russiske ambassaden i Norge at både Skei Grande og Solhjell står oppført på en svarteliste over personer som nektes innreise i Russland.

Ambassaden skriver at det kommer som en reaksjon på «Norge og EUs sanksjonsliste over personer som nektes innreise fra september 2016. Den pågående diskriminerende innpassordringen på Svalbard, som omfatter russiske statsborgere, hører inn under lov nummer 96 av 3. februar 1995: 'Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard'.»

Ambassaden mener videre at denne norske bestemmelsen er i strid med Svalbardtraktaten.

Uønsket besøk av russisk visestatsminister

Norge fikk i 1925 suverenitet over Svalbard, etter at Svalbardtraktaten ble inngått fem år tidligere.

Avtalen ble i løpet av årene ratifisert av 42 land, deriblant Sovjetunionen, og sikrer også Russlands interesser på øyene. Gruvebyen Barentsburg er blant annet russisk.

Russland er blant landene som bestrider måten Norge utøver sin påståtte suverenitet på. At russiske myndigheter trekker fram nettopp Svalbard i begrunnelsen som er tilsendt norske myndigheter, er ikke tilfeldig

I april 2015 avla den daværende russiske visestatsministeren Dmitri Rogozin Svalbard et besøk.

Rogozin har vært oppført på EUs og Norges sanksjonsliste over personer som nektes innreise i EU og Norge siden 2014, i forbindelse med Russlands annektering av Krim-halvøya.

Den tidligere visestatsministeren offentliggjorde på Twitter at han hadde landet i Longyearbyen, noe som fikk norske myndigheter til å reagere. De krevde svar på hvorfor Rogozin hadde reist til Svalbard når Norge hadde formidlet overfor Russland at han var uønsket.

Dagen etter svarte Alexander Lukashevich, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, med å si at Norges reaksjon var absurd.

- Reaksjonen er forvirrende. Den er uforklarlig og absurd sett i lys av artikkel 3 i Svalbardtraktaten, som gir fri tilgang for borgerne fra landene som inngår i traktaten. Disse ensidige sanksjonene kommer ikke til å påvirke vår posisjon, sa han til det statlig eide nyhetsbyrået RIA Novosti.

Norge endret loven i september

Under visestatsminister Rogozins besøk hadde ikke Norge bortvisningsrett på Svalbard. Loven ble imidlertid endret og en nye forskrifter trådte i kraft 1. september i fjor.

NEKTET VISUM: Børge Brende (H) sier UD allerede i november fikk signaler om Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell sto i fare for å bli nektet visum til Russland. Brende kaller visumnekten urimelig og usaklig. Video: NTB Scanpix Vis mer

Loven gir sysselmann, eller den han gir myndighet, rett til å bortvise den som kommer til Svalbard dersom «bortvisning er nødvendig for å gjennomføre bindende vedtak av De Forente Nasjoners Sikkerhetsråd om sanksjoner som inneholder reiserestriksjoner, eller personen omfattes av internasjonale restriktive tiltak som inneholder reiserestriksjoner som Norge har sluttet opp om, og som er gjennomført for øvrige deler av Kongeriket Norge».

Ifølge den russiske ambassaden i Norge ble sanksjonslista over nordmenn som kan nektes adgang til landet, utarbeidet 29. november i fjor. Det er ikke kjent hvor mange navn som står oppført på lista.

- Hadde gjort det klart overfor Russland

Etter at norske myndigheter reagerte på Rogozins besøk på Svalbard i 2015, spurte Nordlys på lederplass om UD hadde gjort en tabbe. På det svarte daværende statssekretær Bård Glad Pedersen følgende:

«Våre reaksjoner mot Rogozins besøk er en kritikk av et tillitsbrudd og ikke et lovbrudd. Rogozin står på en liste over personer som er nektet innreise i Norge og EU på grunn av hans rolle i tilknytning til Russlands folkerettsbrudd i Ukraina. Selv om disse reiserestriksjonene ikke er gjennomført på Svalbard, hadde vi gjort det uttrykkelig klart overfor Russland at personene på denne listen ikke er ønsket på Svalbard», skrev han i et innlegg publisert på regjeringens nettsider.

Samtidig opplyste han at norske myndigheter var i gang med å forberede nødvendige lovendringer for å kunne «hindre listeførte personer å oppholde seg på Svalbard».

Dagbladet har vært i kontakt med UD som ikke har anledning til å kommentere den aktuelle saken i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!