DREPT MED ØKS: I juli 2011 ble Hans Rickard Strømner (23) drept med øks mens han lå og sov. Kjæresten hans og ei venninne ble i Oslo tingrett i fjor dømt for drap og medvirkning til drap. I dag begynte ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
Foto: Privat
DREPT MED ØKS: I juli 2011 ble Hans Rickard Strømner (23) drept med øks mens han lå og sov. Kjæresten hans og ei venninne ble i Oslo tingrett i fjor dømt for drap og medvirkning til drap. I dag begynte ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: PrivatVis mer

- Etter drapet føltes det som jeg hadde kommet ut av et fangenskap

Hans Rickard Strømners tidligere kjæreste forklarte seg om Klemetsrud-drapet i lagmannsretten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): I dag begynte ankesaken mot de to venninnene som ble dømt for drapet på 23 år gamle Hans Rickard Strømner i fjor høst.

Strømners kjæreste, May Lene Christiansen (22), tilsto drapet dagen etter at hun og venninna ble pågrepet. Hun påberoper seg såkalt preventiv nødverge - at hun drepte for å hindre framtidig vold. Også medtiltalte Aleksandra Østli Kjeve (23) innrømmer å ha medvirket, men begge to nekter straffskyld.

- Etter drapet føltes det som jeg hadde kommet ut av et fangenskap av negativitet, vold. Det var så mye vondt, sa Christiansen i lagmannsretten i dag.

I bortimot to timer forklarte hun seg detaljert om et turbulent forhold med påstått psykisk og fysisk mishandling.

Dømt til 12 års fengsel Christiansens forklaring om at hun var blitt truet både psykisk og fysisk av drapsofferet, ble trodd av tingretten, som også la vekt på at Strømner var dømt til samfunnsstraff for vold mot en tidligere kjæreste. Dette var årsaken til at kvinnene ble dømt til 12 års fengsel - seks år mindre enn aktors påstand - noe som førte til at riksadvokaten anket dommen.

I retten i dag forklarte Christiansen på nytt hvordan hun drepte den daværende samboeren med øks mens han lå og sov.

- Jeg tok den over hodet uten å svinge og så var den på vei mot ham. Rett før den traff ham, løp jeg ut, sa hun.

- Jeg visste ikke om han levde eller var død, det eneste jeg visste var at det var noe skummelt foran meg.

Christiansen forklarte videre at hun og venninna gikk tilbake omtrent en time etter og skjønte at han var død. Seinere vasket de huset. De fraktet vekk liket og gjemte det.

Savnet i tre måneder Strømner ble 13. oktober i 2011 funnet død og innpakket i plast under en gammel sofa, like ved en grusvei på Klemetsrud i Oslo.

Seinere ble det kjent at 23-åringen ble drept i huset kjæresten leide i nærheten av funnstedet. Drapet skal ha skjedd søndag 10. juli, og de to hadde da vært sammen i halvannet års tid.

Christiansen sa i retten i dag at hun i ettertid angrer på at hun ikke meldte den angivelige mishandlingen til politiet, men at hun den gang ikke turte fordi hun var redd for at han ville drepe henne.

Hun hevder også at hun ikke våget å gjøre det slutt.

- Kunne jeg spolt tilbake, ville jeg aldri gått inn i et forhold med ham. Da ville jeg ikke ha sittet i fengsel tiltalt for mord. Det er så mye jeg ikke får forandra på, og det er vondt.

ÅSTEDET: Det var i dette huset at Strømner ble drept, i juli for halvannet år siden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ÅSTEDET: Det var i dette huset at Strømner ble drept, i juli for halvannet år siden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg skulle ønske at alt hadde vært annerledes.

Aktor Bjørn Kristensen spurte hvorfor hun ikke meldte seg til politiet etter drapet, i og med at hun mener hun gjorde det for å forsvare seg.

- Hadde det skjedd i dag, hadde jeg selvsagt ringt til politiet, sa Christiansen, og la til at hun den gang ikke turte.

- Ikke nødverge Kvinnenes krav om nødverge ble avvist i tingretten, fordi retten mente det ikke var noen fare for angrep der og da. Dette blir et av de sentrale spørsmålene i lagmannsretten.

Tingretten var heller ikke i tvil om at drapet var overlagt. Venninnene hadde i forkant diskutert hvilken drapsmetode som var best. Bruk av rottegift og kniv var blant annet var oppe til vurdering.

Kvinnenes forsvarere motanket over skyldspørsmålet etter at saken ble anket av riksadvokaten.

- Når riksadvokaten besluttet å anke, mente vi det var riktig at hele saken skulle prøves på nytt. Det er den beste måten å få fram alle bevisene knyttet til nødverge, sa Kjeves forsvarer Benedict de Vibe til Dagbladet i går.

Drapsofferets søster, Tina Strømner, er til stede i retten i dag og overværer rettsforhandlingene etter drapet på broren for første gang. Hun synes det er tøft å høre på tiltalte forklare seg.

- Jeg gruer meg til å høre hva de har å si om ham, men jeg tror fortsatt ikke at det er sant. Jeg så bare gode sider ved ham, sa hun til Dagbladet før rettssaken i dag.