Etter Edda kommer Finn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stormen Edda blåste bussen fra Nor-Way Bussekspress av veien i Tytebærvika i Lyngen i Troms torsdag ettermiddag. Tolv av passasjerene ble brakt til sykehus, men heldigvis ble ingen alvorlig skadd. Det neste ekstremværet som rammer Norge skal hete Finn. Vi vet at Finn kommer, men ennå ikke hvor brutalt det vil bli. De klimaekspertene som ikke står på energiselskapenes lønningslister, er enige om at ekstremværet som nå rammer til alle årstider, er et resultat av at menneskenes virksomhet påvirker klimaet. Klimaendringene er ikke noe som kanskje kommer en gang i framtida. De er her nå.
  • Samtidig som Edda blåste bussen av veien i Lyngen, la eksperter fra Verdens helseorganisasjon fram sine prognoser for virkningene av klimaendringene på folkehelsa. Sommerens hetebølge i Europa kostet minst 20000 mennesker livet. Anslaget er lavt. Framtidige hetebølger vil ta flere liv. Den globale oppvarmingen vil blant annet føre til større utbredelse av sykdommer som øker når gjennomsnittstemperaturen øker. Malariaepidemien som nå årlig rammer 300 millioner mennesker, vil øke til 380 millioner sykdomstilfeller. Ekstremvær som rammer mindre robuste områder enn Lyngen i Troms, vil ta mange menneskeliv. WHO-ekspertene mener at El Niño førte til naturkatastrofer som kostet 130000 mennesker livet i åra fra 1972 til 1996.
  • Kyoto-traktaten skulle forplikte verdens nasjoner til å sette i verk tiltak som bremser denne utviklingen. Daværende visepresident Al Gore var en frontfigur i arbeidet. Men det var republikansk flertall i Den amerikanske kongressen og ingen mulighet til å få avtalen ratifisert. Da landets høyesterett ga valgseieren til George W. Bush, var en av hans første beslutninger å trekke USA fra Kyoto-avtalen. Presidentens neste skritt var å dele ut kjempegaver til landets forurensende industri og å lempe på alle krav til rensing og opprydding etter gamle miljøsynder.
  • Forleden så det ut til at Russland har tenkt å følge etter USA og avvise Kyoto-avtalens krav til utslippsbegrensninger. Så fulgte nye signaler om at landet likevel vil underskrive. Det kommer nok både USA og Russland til å gjøre når været blir vilt nok, men det er allerede for seint å være føre var.