Kriminalomsorg

Etter en bilulykke for ti år siden, ble Kim Andre dømt til fengsel. Han har ennå ikke sonet straffen

- Er ikke dette straff nok?

LEI: 29 år gamle Kim Andre Holm er lei av å vente på å få gjennomført soning. I 2009 ble han dømt til fengsel i forbindelse med en bilulykke i 2006. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEI: 29 år gamle Kim Andre Holm er lei av å vente på å få gjennomført soning. I 2009 ble han dømt til fengsel i forbindelse med en bilulykke i 2006. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKIM (Dagbladet): Domstolene fant aldri ut hvem som kjørte bilen den 18. juni 2006.

Kim Andre Holm (29) husker ikke noe fra de siste timene. På dagen hadde han vært på stranda sammen med noen venner. Seinere kjørte de opp til en hytte like ved. Kim Andre hadde slutta å ruse seg for en stund siden, men den ettermiddagen tok han ecstasy.

- Jeg har blitt fortalt mange historier om hva som skjedde den kvelden, men jeg husker det ikke selv, sier han til Dagbladet.

Noen ting er imidlertid fastslått etter tre runder i retten.

Han og en kompis kjørte bil med ei god venninne. E18 mellom Oslo og Askim sentrum var helt ny. Klokka var rundt 04.00 på natta. De tre vennene var på vei i retning Oslo.

BILEN: Slik så bilen ut etter ulykken som tok livet av den 18 år gamle venninna. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BILEN: Slik så bilen ut etter ulykken som tok livet av den 18 år gamle venninna. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

I en rapport utarbeidet av Statens vegvesen konkluderes det med at bilen trolig hadde en fart på mellom 138 og 162 km/t før den traff autovernet i midten av firefeltsveien. Fartsgrensa var satt til 60.

Venninna døde momentant av skadene. Kim Andre pådro seg en hjerneskade, men både han og kompisen overlevde.

Bilen de kjørte hadde de stjålet, eller tatt, som Kim Andre sier. Prøver som ble tatt av de to mennene viste inntak av både alkohol og narkotika.

Begge dømt

Verken i tingretten, lagmannsretten eller i høyesterett klarte de å finne ut av hvem av dem som hadde kjørt bilen. Til slutt ble begge dømt for blant annet uakstsomt drap. Kim Andre ble dømt til to år og én måneds fengsel.

Den endelige dommen falt i 2009. Året før knakk Kim Andre nakken og ble lam fra livet og ned. De siste årene har han gjennomgått flere operasjoner, hvor muskler er blitt flyttet opp til triceps fra andre steder på kroppen. Det betyr at han i dag klarer å bevege på armene, uten at han klarer å bruke hendene.

Ti og et halvt år etter ulykken har han fortsatt ikke sonet straffen sin.

Flere domsavsigelser

Han ble innkalt til soning ved Halden fengsel i 2014, men kom ut igjen «én eller to dager seinere». De hadde ikke kapasitet og ressurser til å ivareta helsebehovene, ifølge Kim Andres advokat, Audun Helgheim.

Nå er han på nytt innkalt til soning. Mandag 30. januar skal han møte opp i Halden fengsel for å gjennomføre straffen han ble ilagt for over sju år siden.

- Men jeg kommer ikke til å møte opp om ikke jeg får avtjene straffen min.

Dersom Kim Andre ikke møter opp i Halden fengsel 30. januar, er fengselet nødt til å varsle politiet. Politiet vil da pågripe Kim Andre hjemme og kjøre ham til fengselet.

SYNES DET ER VANSKELIG: Kim Andre Holm hjemme i huset sitt i Askim sammen med advokaten Audun Helgheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SYNES DET ER VANSKELIG: Kim Andre Holm hjemme i huset sitt i Askim sammen med advokaten Audun Helgheim. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Og så kommer han til å bli sluppet ut igjen, sier advokat Helgheim, til Dagbladet.

Han hadde aldri blitt innkalt før i 2014. Nå har han også fått flere dommer på seg. Noen omhandler trusler mot hjemmepleiere, andre omhandler bruk av narkotika.

I forbindelse med bilulykken fikk Kim Andre «en hjerneskade som gjør at han har noe hukommelsesproblemer, er agiterbar (blir lett hissig) og er frontalt preget hvilket innebærer at han kan være ukritisk», heter det i en legeerklæring fra Sunnaas sykehus.

- Så fort jeg føler meg urettferdig behandlet, bjeffer jeg, og det blir ofte oppfattet som en trussel. Hjemmehjelpene som kjenner meg vet om det, men de som er nye og ikke kjenner til hele helseomfanget er ikke klar over det.

Da Kim Andre var yngre brukte han «partydop» for å ha det gøy. I dag bruker han små mengder hasj og marijuana for å dempe smertene.

- Det er ikke mange som vet hvilke smerter man opplever i beina når man er lam. Jeg tar et par trekk en eller to ganger i uka. Det er stoffer som det ikke er lov å bruke, og fordi jeg har vært tilknyttet et rusmiljø her oppgjennom oppveksten kommer politiet ofte innom for å sjekke om jeg har noe liggende. Da blir nye forhold anmeldt, og det baller på seg.

Per i dag skal tre dommer sones for: To år og én måned for bilulykken i 2006, 30 dager på bakgrunn av en domsavsigelse i 2012 og 120 dager for en domsavsigelse i 2016.

Vil bli ferdig med det

Men både Kim Andre og advokaten mener at forholdene ikke legger til rette for soning. På grunn av omfanget av straffen er Kim Andre nødt til å sone på lukket avdeling. Der slipper ikke kommunens hjemmesykepleie inn.

- IKKE VERDIG: Advokat Audun Helgheim sier at det Kim Andre har opplevd de siste årene, ikke gjenspeiler et verdig liv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE VERDIG: Advokat Audun Helgheim sier at det Kim Andre har opplevd de siste årene, ikke gjenspeiler et verdig liv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tok kontakt med fengselet for å unngå at det som skjedde forrige gang skal skje igjen. Det er et stort apparat rundt ham som er helt livsnødvendig. Personlige assistenter må sies opp og helsepersonellet som behandler ham må varsles. Planlagte operasjoner og oppfølging på Sunnaas sykehus må utsettes. Huset hans må leies ut og dyrene hans må omplasseres. Alt dette må avklares om han skal inn til soning, sier advokat Audun Helgheim.

- Saksbehandleren jeg snakket med i Halden fengsel kjente til saken hans, men så det som vanskelig å få gjennomført soning på grunn av de helsemessige utfordringene. Saksbehandler ba meg ta kontakt med Kriminalomsorgen region øst for å få spørsmålet om soning avklart. De anbefalte at vi søkte om utsettelse av soningen til tross for at Kim Andre ønsker å møte til soning.

Kim Andre ser nå to muligheter: Enten soner han straffen, eller så legger myndightene ballen død.

- Nesten umulig å gjennomføre

- Han har i svært lang tid ønsket å sone straffen for å kunne legge denne delen av livet bak deg. Det er en stor påkjenning å gå inn til soning, men den oppleves som enda større om man ikek får avsonet den straffen man er ilagt, sier Audun Helgheim.

- Jeg har slitt psykisk i ti år og forsøkt å ta livet av meg to ganger, forklarer Kim Andre.

FÅR HJELP: Kim Andre er avhengig av å ha mennesker som kan hjelpe rundt seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR HJELP: Kim Andre er avhengig av å ha mennesker som kan hjelpe rundt seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Apparatet som må stoppes opp dersom Kim Andre skal sone straffen sin, er det samme apparatet som må være på plass når han kommer ut igjen.

Når han ikke vet hvor lenge han kommer til å sitte inne når han blir innkalt, er det vanskelig å vite hva man skal gjøre.

Personlige assistenter er til stede 70 timer i uka. Hjemmesykepleiere er til stede i enda større grad.

- Det er jo nesten umulig å gjennomføre, sier Kim Andre.

Har lagt fram forslag
Advokat Audun Helgheim kom inn i bildet våren 2012. For ham har arbeidet stort sett vært basert på frivillighet.

- Jeg startet med å ta kontakt med Kriminalomsorgen for å høre hva vi kunne gjøre, og fikk beskjed om å skrive en søknad om benådning. Egentlig er det kriminalomsorgen selv som er nødt til å skrive søknaden, men de oppfordret meg til å gjøre det.

Søknaden ble sendt inn høsten 2013, før Kim Andre hadde startet soningen. Med den fulgte legeerklæringen fra Sunnaas:

«For at han ikke skal påføres komplikasjoner under soning må forholdene være tilrettelagt for rullestol med tilstrekkelige hjelpemidler, personhjelp og tilbud om fysioterapi. Dersom dette ikke kan innfris, er det medisinsk uforsvarlig å la ham sone i fengsel», konkludete seksjonsoverlegen.

Søknaden ble avslått omtrent et år seinere. Advokaten mener det var fordi han ikke kunne søke på vegne av klient, og sier at fengselet nå har bedt ham om å søke på nytt.

«Justis- og beredskapsdepartementet behandler søknad om benådning etter innstilling fra kriminalomsorgen eller statsadvokaten», opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Videre sier departementet at andre spørsmål må stilles Kriminalomsorgen.

Helgheim forteller at de har lagt fram flere forslag for Kriminalomsorgen og Halden fengsel. Problemet er at omfanget av straffen, i utgangspunktet ikke åpner for soning ved fotlenke eller andre ordninger som kan løse situasjonen.

- Kim Andre har selv ønsket å bidra med forebyggende virksomhet opp mot skoler og liknende. Dette har også blitt foreslått i hovedforhandlinger og Sunnaas har også ment at dette har noe for seg, hva gjelder å forebygge opp mot mange av de skjebnene som ender opp på Sunnaas. Vi har flere ganger spurt om de ikke kan møte oss på halvveien, men når de ikke vil det blir det vanskelig. Det går ikke.

Mener pleietrengende er en stor utfordring

Are Høidal, fengselsleder ved Halden fengsel, kan bare kommentere situasjonen på generelt grunnlag.

- Når vedkommende har en rettskraftig dom er det vårt oppdrag å gjennomføre den rettskraftige dommen. Når vedkommende ikke er benådet og dommen fortsatt er gjeldene, er det vårt oppdrag å kalle inn. Vi har en helseavdeling i fengselet som foretar en kartlegging på om det er forsvarlig å la vedkommende sone etter 24 timer, sier Høidal til Dagbladet.

Halden fengsel har totalt fire handicapceller.

- Vi har per i dag et par som som soner på lukket avdeling som er handicappede. Totalt finnes det fire celler, og alle fire er ikke brukt, så vi har kapasitet til i alle fall én til.

- Hva skjer dersom helseavdelingen ikke finner det forsvarlig at vedkommende soner videre etter 24 timer?

- Da må det foretas en konkret vurdering og vår mulighet er å innvilge soningsavbrudd. Når det gjelder innkalling til soning er det noe som kan klages inn på regionsnivå. Dersom det ikke er snakk om utsettelse, er benådning tingen.

Fengselslederen understreker at pleietrengende innsatte er en stor utfordring for kriminalomsorgen i Norge.

Ikke mulig å gjennomføre hjemme

Brit Kari Kirkeeide, assisterende direktør i Kriminalomsorgen region øst, sier imidlertid at det er vanlig at den domfelte søker om benådning før fengselsstraffen er påbegynt og politiet oversender innstillingen.

- Da vil påtalemyndigheten forberede saken og sende til Justisdepartementet. Etter påbegynt straff i fengsel vil det være Kriminalomsorgen eller fengselet som må søke om benådning. Det spesielle med benådningssaker er at man ikke alltid får vite grunnen til at søknaden blit avslått, sier hun til Dagbladet.

Kirkeeide sier at man alltid vil foreta fortløpende vurderinger dersom en domfelt ikke blir benådet.

SKRIVER: Kim Andre har laget en egen krok som gjør det mulig for han å ta opp mobilen. Han skriver med knokene, eller med nesa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKRIVER: Kim Andre har laget en egen krok som gjør det mulig for han å ta opp mobilen. Han skriver med knokene, eller med nesa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ber alltid om oppdaterte helseopplysninger, for ting kan ha endret seg. Det kan også være forhold i fengselet som gjør det enklere å tilrettelegge nå enn forrige gang. I alle slike saker vurderer vi tilrettelegging i fengsel, men også for å gjennomføre straffen hjemme. Denne straffen er imidlertid for lang for at det vil være mulig.

- Er det ikke straff nok?

For tida skriver Kim Andre på ei bok om sitt eget liv.

«Da livet ble snudd på hodet», har han kalt kapittelet om bilulykken.

- Jeg får ikke ro om jeg ikke får gjort opp. Derfor vil jeg gjerne sone ferdig dommen min. Jeg vil ikke ha den hengende over meg lenger. Jeg orker ikke mer.

- Jeg har sonet i ti år nå. Er ikke det straff nok?

VIL SONE: Kim Andre Holm har ikke sonet siden han ble dømt i 2009, og føler at han ikke kan gå videre med livet før han har gjort opp for seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL SONE: Kim Andre Holm har ikke sonet siden han ble dømt i 2009, og føler at han ikke kan gå videre med livet før han har gjort opp for seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer