Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM MOSUL:

Etter en blodig og sakte start, begynner den irakiske hæren å få fart i Mosul

Har nå kontroll over Mosul-universitetet.

KAMPEN OM MOSUL: De Irakiske styrkene skal nå ha tatt kontroll over Hawr-elva, flere broer og sist meldt universitetet i Mosul, ifølge AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober startet den irakiske hæren, med hjelp av en internasjonal militærkoalisjon, kampen for å ta tilbake millionbyen Mosul fra terrorgruppa IS. Det var forventet at slaget ville bli blodig, og at det ville vare i «flere uker». Men nå har det vart i flere måneder, og et sted mellom 130 000 og 160 000 Mosul-innbyggere har flyktet ut av byen.

Etter mye motgang, beveger irakiske spesialstyrker seg sakte mot sentrum av Mosul, ifølge Reuters, CNN og The Washington Post.

Overraskelsesangrep

«Midt om natta lurte flere titalls svartkledde soldater seg over den smale elvebredden som skilte dem fra IS-soldatenes posisjoner. På den andre siden kjempet de seg fra hus til hus, for å gjøre klar plass til angrepet», skriver Washington Post.

Overraskelsesangrepet ble gjort i Muthanna-nabolaget i forrige uke, og har vært viktig for at de irakiske styrkene nå synes å gjøre framskritt. Irakisk militære mener nå at de kontrollerer 80 prosent av den østlige delen av Mosul, i tillegg til at bruer inn til den vestlige delen av byen er bombet for å hindre at IS får inn forsterkninger.

Tøff kamp

PÅ FLUKT: Soldater fra den irakiske hæren hilser på noen flyktninger i Musenna-regionen, like ved Mosul. Langt over 100 000 mennesker har flyktet siden kampen om Mosul startet i høst. Foto: Yunus Keles / Anadolu Agency / Scanpix 
PÅ FLUKT: Soldater fra den irakiske hæren hilser på noen flyktninger i Musenna-regionen, like ved Mosul. Langt over 100 000 mennesker har flyktet siden kampen om Mosul startet i høst. Foto: Yunus Keles / Anadolu Agency / Scanpix  Vis mer

Siden den såkalte Mosul-offensiven startet, har irakerne lidd store nederlag, hovedsaklig på grunn av bilbomber, som er IS' mest fryktede våpen. Den irakiske hæren oppgir ikke tall på skadde og sårede soldater, men melder at det nå er færre soldater som blir drept og såret enn før jul.

- Vi bruker nye taktikker og strategier og har klart å redusere tapene i den andre fasen, sier Yahya Rasoul, talsmann for den irakiske hæren til The Washington Post.

Han sier videre at tapene til den irakiske hæren er mye mindre enn hos terrorgruppa IS, hvor han mener at minst 2500 IS-krigere er drept.

30 sivile drept

Men ikke alt går etter planen. I går skal opp til 30 sivile irakere ha blitt drept i et flyangrep mot en IS-kontrollert del av Mosul. Angrepet var rettet mot al-Jadida-området vest i Mosul, der den ytterliggående islamistgruppa IS fortsatt holder stand, forteller øyenvitner til Reuters.

Vil ta tilbake Vest-Mosul

De irakiske militærlederne ønsker nå å ta over kontroll over stadig mer av områdene i Vest-Mosul, uten at de helt vet hvordan kampene blir framover.

Rundt 750 000 sivile skal bo i den vestlige delen av byen. Rundt 500 000 bor i den østlige delen, som nå den irakiske hæren har kontroll over, ifølge Rasoul.

MOSUL: CNNs journalist Arwa Damon og fotograf Brice Laine fulgte irakiske styrker i kampen om Mosul da de ble angrepet av IS-soldater. Soldatene og CNN var omringet i 28 timer før de fikk forsterkninger og klarte å komme seg ut levende. Video: CNN Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/cnns-reporter-fanget-i-dodelig-is-angrep-i-mosul/6425177... Vis mer

I vest ligger gamlebyen, som har mange smale gater, som kan være vanskelige å få kontroll over.

- Jeg tror IS sendte de fleste av folkene sine for å kjempe i øst, og at de brukte bilbombene sine i øst. Til tross for dette, tror vi likevel at de vil klare å kjempe videre, men som en styrke er de i ferd med å kollapse, sier Rasoul til The Washington Post.

Glemmer krigen

GÅR FRAMOVER: En soldat fra den irakiske hæren viser fram et IS-flagg som de har tatt ned, etter å ha tatt tilbake kontrollen over Mosul-universitetet i helga. En rekke medier melder nå at den irakiske hæren og den internasjonale koalisjonen gjør framskritt i Mosul, etter en treig start. Foto: Khalid Mohammed / Ap / Scanpix 
GÅR FRAMOVER: En soldat fra den irakiske hæren viser fram et IS-flagg som de har tatt ned, etter å ha tatt tilbake kontrollen over Mosul-universitetet i helga. En rekke medier melder nå at den irakiske hæren og den internasjonale koalisjonen gjør framskritt i Mosul, etter en treig start. Foto: Khalid Mohammed / Ap / Scanpix  Vis mer

Mens krigen nå raser rundt Mosul-universitetet, lar folk krig være krig andre steder i byen, skriver Reuters. Biler kjører rundt i disse delene av byen, markedene er fulle av ferske matvarer og folk er ute og sykler.

- Vi prøver å glemme. Det vil ta tid, for det er ting som har satt seg fast i hodene våre, sier 19-årige Wisam til Reuters utsendte, mens han skjærer kjøttstykker til en kunde i Zuhour-nabolaget.

Markedet er fullt av folk. Litt lenger borte løper unge menn etter fotballen. Noen er iført shorts, som var forbudt for kort tid siden, under IS-styret. Men ikke alle innbyggerne i Mosul er like avslappede som dem Reuters møter utendørs.

For selv om den irakiske hæren synes å være ved godt mot, er det mange som frykter at IS har en rekke overraskelser på lager i Vest-Mosul, og at kampen om å ta tilbake denne delen av byen blir tøffere enn general Rasoul og andre håper.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer
JOBBER SEG VESTOVER: Irakiske politistyrker står vakt i Somar-nabolaget i Mosul. Nå håper den irakiske hæren at de sakte, men sikkert er i ferd med å ta tilbake kontrollen over millionbyen Mosul. Sommeren 2014 ble den irakiske hæren overrasket av IS-krigere, og flyktet byen. Foto: Yunus Keles / Anadolu Agency / Scanpix
JOBBER SEG VESTOVER: Irakiske politistyrker står vakt i Somar-nabolaget i Mosul. Nå håper den irakiske hæren at de sakte, men sikkert er i ferd med å ta tilbake kontrollen over millionbyen Mosul. Sommeren 2014 ble den irakiske hæren overrasket av IS-krigere, og flyktet byen. Foto: Yunus Keles / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling