TOK PARIS-TERRORISTEN: Politiet har lenge vært på jakt etter Salah Abdeslam (t.v) for hans medvirkning i Paris-terroren. Her er han avbilde sammen med Hamza Attou, som ble pågrepet i november, en dag etter terroraksjonen. Foto: REUTERS/BFMTV og Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix
TOK PARIS-TERRORISTEN: Politiet har lenge vært på jakt etter Salah Abdeslam (t.v) for hans medvirkning i Paris-terroren. Her er han avbilde sammen med Hamza Attou, som ble pågrepet i november, en dag etter terroraksjonen. Foto: REUTERS/BFMTV og Francois Lenoir / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Etter en intens jakt på 126 dager kunne de endelig si: - Vi har ham

I dag fant politiet Europas mest ettersøkte mann i en leilighet i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens broren hans sprengte seg selv i lufta i Bataclan-massakren, rømte Salah Abdeslam fra terrorangrepene i Paris. Han var med i planleggingen, men slo aldri til og la på sprang.

Siden har han vært Europas mest ettersøkte mann.

Fransk og belgisk politi har utført hundrevis av antiterroraksjoner og snudd både Paris og Brussel på hodet i jakten. Flere ganger har de funnet fingeravtrykkene til Abdeslam, men han har vært borte. De har alltid kommet for seint. Helt til i kveld:

- Vi har ham, kunne den belgiske statssekretæren Theo Francken i kveld skrive på Twitter.

Angrep aldri Den 13. november slo Paris-terroristene til i tre ulike team og drepte 130 mennesker på seks ulike steder i Paris. Salah Abdelslam skal ha kjørt bilen til ett av teamene, en Renault Clio som fraktet tre selvmordsbombere til Stade de France.

Samtidig stormet tre terrorister Bataclan, sprengte seg selv i lufta og drepte 89 mennesker. Storebroren Ibrahim Abdelslam (31) sprengte seg selv i lufta utenfor kafeen Comptoire Voltaire. Brødrene Ibrahim og Salah Abdelslam var begge franskmenn bosatt i Molenbeek utenfor Brussel.

Storebror Ibrahim (31) hadde et rulleblad og politiet mener at han kan ha møtt «hjernen» bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, så tidlig som i 2010. Som med brødrene som angrep Charlie Hebdo i januar i år, mener politiet at Ibrahim Abdelslam kan ha blitt radikalisert i fengsel. Abdelhamid Abaaoud, «hjernen», gikk etter hvert også innpå lillebror Salah, ifølge et intervju Salahs ekskone gjorde med belgiske Knack i februar.

Hun sier alt endret seg etter at Abdelhamid reiste til Syria i 2014.

- Han virket sjokkert da de grusomme bildene med Abdelhamid kom fra Syria. De var fortsatt i kontakt og Abdelhamid prøvde å få Salah til å komme til Syria, fortalte ekskona.  

Under Paris-angrepet ble Salah observert utenfor Bataclan, men han slo aldri til.

- Jeg tror han ombestemte seg i siste sekund. Han så eller hørte sikkert noe han ikke hadde ventet seg, og bestemte seg for å ikke gjennomføre det han hadde hatt lyst til å gjøre, sa Salahs bror Mohammed til CNN etter angrepet. 

Abdeslam ble hentet i Paris av to belgiske statsborgere natt til lørdag i femtiden på morgenen den 14. november og kjørt til Brussel. I den franske byen Cambra fikk han passere veisperringene etter å ha blitt sjekket av politiet. Dette var etter at Frankrike hadde stengt grensene.

Et skritt etter Så var han sporløst forsvunnet. Både i starten og desember og i starten av januar meldte belgisk politi at de hadde funnet spor etter ham i ulike leiligheter. På tirsdag var de nær å ta ham i en antiterroraksjon i bydelen Forest i Brussel. Men han kom seg unna.

I dag slo belgisk politi til mot flere leiligheter rundt om i Brussel. I Molenbeek traff de på Abdeslam. Nå er han arrestert.

JAKTER PARIS-TERRORIST: Politiet har nå en ny antiterroraksjon i Brussel og flere skudd er avfyrt. Politiet har kastet sjokkgranater inn i en leilighet i Molenbeek, hvor Salah Abdelslam befant seg. Aksjonen er ikke over. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix
JAKTER PARIS-TERRORIST: Politiet har nå en ny antiterroraksjon i Brussel og flere skudd er avfyrt. Politiet har kastet sjokkgranater inn i en leilighet i Molenbeek, hvor Salah Abdelslam befant seg. Aksjonen er ikke over. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB Scanpix Vis mer