<strong>PRESIDENTKANDIDAT:</strong> Donald Trump, fotografert i det han så ut over Lake Michigan, da han besøkte Milwaukee County War Memorial Center 16. august. Foto: REUTERS / Eric Thayer     / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump, fotografert i det han så ut over Lake Michigan, da han besøkte Milwaukee County War Memorial Center 16. august. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix Vis mer

Etter en måned tvitrer Donald Trump plutselig om meningsmålinger igjen

Opplever plutselig litt framgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden han kastet seg inn i presidentkampen og utkonkurrerte én etter én av sine republikanske rivaler, har Donald Trump støtt og stadig tvitret om ulike meningsmålinger.

<strong>GJØR DET LITT BEDRE:</strong> Donald Trump. Foto: REUTERS / Eric Thayer     / NTB scanpix
GJØR DET LITT BEDRE: Donald Trump. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix Vis mer

Men etter at Hillary Clinton i løpet av sommeren skaffet seg en ledelse på rundt sju prosentpoeng, har New York-forretningsmannen knapt nevnt dem. Den eneste meningsmålingen han i løpet av den siste måneden valgte å vie litt oppmerksomhet i sosiale medier var en måling som viste at han bare lå to prosentpoeng bak Clinton.

En liten framgang

Inntil i går kveld norsk tid, da han igjen fant fram de store bokstavene på tastaturet, for å linke til en artikkel i Trump-vennlige Breibart som fortalte at han nå leder over Clinton på LA Times daglige måling blant 3000 velgere.

Det er den eneste målingen fra de siste ukene hvor Trump er i ledelsen. Men det er ikke den eneste målingen som gir republikaneren litt bedre tall enn for noen uker siden, oppsummerer Fivethirtyeights Nate Silver.

Clintons ledelse på gjennomsnittet av målingene har sunket fra 7,7 prosentpoeng til 5,3. Og Fivethirtyeights modell for å forutse utfallet i november gir nå Trump 15,3 prosents sjanse for å vinne, opp fra bunnivået på 10,8 prosent for litt over en uke siden (Trump gis noe større sjanse i modellen som forsøker å ta hensyn til andre faktorer, først og fremst økonomien).

<strong>KRYMPER LITT:</strong> Clintons ledelse var på det meste 7,7 prosentpoeng. Nå er den 5,3.
KRYMPER LITT: Clintons ledelse var på det meste 7,7 prosentpoeng. Nå er den 5,3. Vis mer

Splitter nye Trump

Den lille framgangen for Trump kommer etter en uke hvor han plutselig sa unnskyld og beklaget hvis noen av kommentarene han har kommet med i valgkampen har støtet noen. Han dro til kriserammede Louisiana, og kritiserte president Obama for å ikke gjøre det samme. Samtidig har han gjort visse framstøt mot velgere med minoritetsbakgrunn, velgergrupper som til nå har foretrukket Clinton i langt større grad enn Trump.

<strong>I LOUISIANA:</strong> Donald Trump og Mike Pence besøkte de kriserammede områdene fredag. Foto: AP / Max Becherer / NTB scanpix
I LOUISIANA: Donald Trump og Mike Pence besøkte de kriserammede områdene fredag. Foto: AP / Max Becherer / NTB scanpix Vis mer

- Han ser ut til å ha forstått at han er nødt til å gjøre noe med forestillingene som er av ham blant den bevegelige delen av opinionen, sier Svein Melby, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

- Hele Clintons valgkamp virker nå å handle om å feste et inntrykk av Trump som en kandidat som er uegnet som president. Nå forsøker han nok å framstå som en mer seriøs og inkluderende kandidat. Det skal ikke utelukkes at han kan lykkes med det. Men det er ikke så lett å gjøre noe med et image som er bygget opp gjennom en hel valgkamp. Og han begynner å få dårlig tid, sier Melby.

Sliter i vippestatene

Trump kjemper ikke bare mot tida. For samtidig som Trumps tilhengere kanskje fatter nytt håp av de siste meningsmålingene, forsøker Fivethirtyeighs Nate Silver å helle litt kaldt vann i blodet deres: Trumps framgang er enn så lenge bare synlig på de nasjonale målingene, ikke i vippestatene som faktisk avgjør valgutfallet.

«DERE HAR INGEN JOBBER»: Donald Trump henvender seg til «hver eneste afroamerikaner i landet» under denne talen i Dimondale, Michigan. Video: CNN. Vis mer

- Det er noen grunnleggende forhold som også spiller inn. Demokratene har noen fordeler, blant annet i demografien. Men så er det andre forhold som normalt vil være til republikanernes fordel, som at det har vært en demokratisk president i to perioder. Det pleier å helle i retning av et skifte. Og det er åpenbart at store deler av velgerne er misfornøyde med kursen landet har vært på i noen år. Men Trumps personlighet kommer i veien mye av dette, sier Melby.

<strong>HAR FORTSATT EN SOLID LEDELSE:</strong> Hillary Clinton har fortsatt grunn til å juble. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix
HAR FORTSATT EN SOLID LEDELSE: Hillary Clinton har fortsatt grunn til å juble. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer