VIL LIKESTILLE MOR OG FAR: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) foreslår flere endringer i barneloven.
Foto: Nina Hansen
VIL LIKESTILLE MOR OG FAR: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) foreslår flere endringer i barneloven. Foto: Nina HansenVis mer

- Etter et samlivsbrudd er far like viktig. Vi vil styrke barns rett til samvær med begge foreldrene

Solveig Horne tror mer likestilte foreldre vil føre til færre konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi snakker mye om viktigheten av at far tar del i barns oppvekst. Etter et samlivsbrudd er far like viktig. Vi vil styrke barns rett til samvær med begge foreldrene, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

For å sikre barna samvær med begge foreldrene, og dempe konflikter mellom foreldrene som rammer barna, vil barne- og likestillingsministeren «likestille foreldrene som omsorgspersoner», skrev Dagbladet tidligere i dag.

- Statsråden sender to forslag om delt bosted på høring. Det foretrukne alternativet er der delt bosted fremheves i loven ved at dette alternativet nevnes først som noe foreldrene kan avtale. Statsråden ønsker også å sende forslag på høring der delt bosted skal være utgangspunktet i loven når begge foreldrene har bodd sammen med barnet, opplyser departementet.

Barneombudet reagerte tidligere i dag sterkt på forslaget som innebærer at delt bosted skal være utgangspunktet i loven.

Solveig Horne understreker at dette ikke er noe regjeringen ønsker.

- Har vært klare - Vi har vært klare på hva som er vårt foretrukne alternativ. Vi løfter delt omsorg opp i loven, noe som er et signal om at det er viktig at foreldrene er likeverdige. Likevel skal ikke vi pålegge noen delt omsorg. Det må hver enkelt familie få velge selv. Det er viktig at også barna får komme til orde med det de mener, uten å være redde for å såre en av foreldrene, sier Horne.

- Et forslag om at delt bosted skal være utgangspunktet i loven, altså alternativet som ikke er det foretrukne, vil likevel også bli sendt ut på høring. Hvorfor det?

- Vi tenkte det var greit når vi skal sende ut forslag om så store forandringer i loven. Vi hadde fått kritikk om vi ikke hadde sendt ur dette forslaget, men vårt signal er at vi foretrekker at delt bosted blir fremhevet i loven, sier Horne.

Hun legger til at de lærde strides om hvorvidt dette med delt bosted er bra for barn.

- For mange er delt bosted en løsning som fungerer bra. Vi mener det er et viktig prinsipp at begge foreldrene skal ha like rettigheter til barnet. Det er en kime til konflikt i dag at far ikke føler han har de samme rettighetene etter et samlivsbrudd. Vi lever i et land hvor likestilling står sterkt. Ved å likestille foreldrenes rettigheter, styrker vi også barns rettigheter, sier Horne.

Felles foreldreansvar Statsråden har flere forslag til endringer i barneloven.

I dag er det slik at dersom foreldrene ikke er gift eller bor sammen når barnet blir født, har mor foreldreansvaret alene. Det er i dag bare et mindretall av foreldrene som ikke bodde sammen som har felles foreldreansvar.
 
Horne foreslår nå felles foreldreansvar som utgangspunkt for alle, også for foreldre som ikke bor sammen når barnet blir født.

Og statsråden tror at likere rettigheter for mor og far kan dempe konfliktnivået.

- Foreldrene stilte likt da de var et par. Hvis de nå vet at de også vil stille likt etter et samlivsbrudd, blir det kanskje lettere. Foreldre må uansett gjøre en innsats for ikke å la konflikten deres gå ut over barna. Forskning viser at det kan være en like stor påkjenning for barn å lev i konflikt som å bli utsatt for vold eller overgrep, sier Solveig Horne.

Statsråden er selv mor og skilt.

- Vi hadde delt omsorg. Det fungerte godt for oss.