Etter få sekunder skjer det noe med hjertene til de som synger i kor

«It's powerful shit, man», sier Korslag-vinner Steinar Albrigtsen om forskernes store overraskelse.

MEKTIGE SAKER: En ung palestinsk jente ser opp under en FN-kongress der koret hennes deltok. Nå har ny forskning vist hvordan korsang forener kroppenes egen rytme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Scanpix
MEKTIGE SAKER: En ung palestinsk jente ser opp under en FN-kongress der koret hennes deltok. Nå har ny forskning vist hvordan korsang forener kroppenes egen rytme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det å synge i kor er sunt for både kropp og sjel, men forskere ved Sahlgrenska Akademin ved universitetet i Gøteborg fikk seg likevel en overraskelse da de sjekket hvordan hjerterytmen til koret de undersøkte utviklet seg når de begynte å synge.

I en studie publisert i Frontiers (kan lastes ned her i PDF) viser nemlig de svenske forskerne at hjerterytmen til koristene kort tid etter at de begynner å synge blir helt synkronisert. Ikke bare synger og puster koristene bokstavelig talt i kor, men hjertene slår også i samme takt.

- Koristene er synkronisert eksternt med melodien og rytmen, nå ser vi også at kroppene deres blir synkronisert. Det er en vakker følelse, du er ikke alene men sammen med andre som føler det samme som deg, sier musikkviter Björn Vickhoff, som er en av forskerne bak studien.

Vickhoff påpeker at alle religioner og kulturer har rituelle sanger, og han sier at det er interessant hva dette har å si for den felles opplevelsen av musikk og samhold.

- Euforisk glede En som ikke er i tvil om at det å synge i kor er kraftige saker, er artisten Steinar Albrigtsen, som i fjor vant Det store korslaget på TV 2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer