Etter få sekunder skjer det noe med hjertene til de som synger i kor

«It's powerful shit, man», sier Korslag-vinner Steinar Albrigtsen om forskernes store overraskelse.

MEKTIGE SAKER: En ung palestinsk jente ser opp under en FN-kongress der koret hennes deltok. Nå har ny forskning vist hvordan korsang forener kroppenes egen rytme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Scanpix
MEKTIGE SAKER: En ung palestinsk jente ser opp under en FN-kongress der koret hennes deltok. Nå har ny forskning vist hvordan korsang forener kroppenes egen rytme. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det å synge i kor er sunt for både kropp og sjel, men forskere ved Sahlgrenska Akademin ved universitetet i Gøteborg fikk seg likevel en overraskelse da de sjekket hvordan hjerterytmen til koret de undersøkte utviklet seg når de begynte å synge.

I en studie publisert i Frontiers (kan lastes ned her i PDF) viser nemlig de svenske forskerne at hjerterytmen til koristene kort tid etter at de begynner å synge blir helt synkronisert. Ikke bare synger og puster koristene bokstavelig talt i kor, men hjertene slår også i samme takt.

- Koristene er synkronisert eksternt med melodien og rytmen, nå ser vi også at kroppene deres blir synkronisert. Det er en vakker følelse, du er ikke alene men sammen med andre som føler det samme som deg, sier musikkviter Björn Vickhoff, som er en av forskerne bak studien.

Vickhoff påpeker at alle religioner og kulturer har rituelle sanger, og han sier at det er interessant hva dette har å si for den felles opplevelsen av musikk og samhold.

- Euforisk glede En som ikke er i tvil om at det å synge i kor er kraftige saker, er artisten Steinar Albrigtsen, som i fjor vant Det store korslaget på TV 2.

- It's powerful shit, man, som de sier i statene, sier Albrigtsen til Dagbladet når han hører om forskningen som viser at hjerterytmen til koristene synkroniseres.

- Jeg startet karrieren min som sanger i Tromsdal kirkes guttekor som 8-åring, siden sang jeg i kammerkor og skolekor på folkehøgskole. Man merker at det har en effekt det å synge i kor, en euforisk glede når man hører den mektige klangen, sier Albrigtsen om sin egen korkarriere.

- Vi er én enhet Forskerne gjennomførte studien ved hjelp av en gruppe 18-åringer som først nynnet toner der de pustet helt fritt. Så sang de en hymne (Deilig er jorden), før de sang et spesialskrevet mantra til slutt. Forskerne målte så hjerterytmen i øret til 18-åringenene, som viste at når de startet å synge sammen på hymnen, synkroniserte hjerterytmene til deltakerne seg i løpet av sekunder.

Forsker Vickhoff sier at da han gikk på skolen startet hver dag med at læreren satte seg ved orgelet og elevene sang en hymne.

KORENTUSIAST: Steinar Albrigtsen vant Det store korslaget i fjor og blir ikke overrasket når han hører at hjerterytmen til korister synkroniseres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KORENTUSIAST: Steinar Albrigtsen vant Det store korslaget i fjor og blir ikke overrasket når han hører at hjerterytmen til korister synkroniseres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Var ikke det en god idé - å få klassen til å tenke: «Vi er én enhet, vi skal arbeide sammen i dag», sier Vickhoff.

- Bedre enn å kjefte Steinar Albrigtsen forteller at han allerede fra han var liten gutt gikk rundt og trallet for seg selv, selv om det av og til ble flaut hvis han ble oppdaget. Og det å starte dagen med korsang er bedre enn mange av alternativene.

- Å starte dagen med en liten hymne er aldri skadelig. Det er bedre enn å kjefte på hverandre og klage på det dårlige været. Kanskje man kunne laget en sang om det dårlige været, så møtte man hverandre på halvveien, sier Albrigtsen og ler.

Etter at Det store korslaget gikk på TV 2 har det vært en økning i innmeldingen til kor i Norge og flere nye kor har dukket opp, forteller Albrigtsen. Den trenden håper han fortsetter.

- Man trenger ikke bare synge religiøs musikk, man kan synge alt mulig. Det jeg husker godt fra jeg sang i kor, var når vi hadde øvd inn vår stemme alene, så kom alle stemmene sammen og det blir utrolig flotte klanger. Jeg vil oppfordre alle som liker å synge til å melde seg inn i et kor eller starte et kor selv, sier den populære artisten.

SYNKRONISERES: Hver korists hjerterytme er uttrykt med hver sin farge. Før sangen starter er ikke hjerterytmene synkronisert, men det endrer seg raskt når sangen begynner. Bilde fra forskningsrapporten.
SYNKRONISERES: Hver korists hjerterytme er uttrykt med hver sin farge. Før sangen starter er ikke hjerterytmene synkronisert, men det endrer seg raskt når sangen begynner. Bilde fra forskningsrapporten. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer