PÅ ISOLAT I 43 ÅR: En domstol i USA har beordret at Albert Woodfox (68) skal løslates fra Louisiana State Penitentiary etter 43 år på isolat. Foto: Handout
PÅ ISOLAT I 43 ÅR: En domstol i USA har beordret at Albert Woodfox (68) skal løslates fra Louisiana State Penitentiary etter 43 år på isolat. Foto: HandoutVis mer

Etter fangeopprør i 1972: Albert (68) har sittet hele 43 år på isolat, nesten uten pause

Kan endelig bli løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En føderal domstol i USA har nå besluttet at 68 år gamle Albert Woodfox skal løslates, skriver The Guardian.

Woodfox er den fangen som har sittet lengst i isolasjon i USA og ble, som er en del av trekløveret Angola Three, satt i isolat etter et fangeopprør i Louisiana State Penitentiary, også kalt Angola-fengselet, i 1972, hvor en fangevokter ble drept.

I 1971 ble Woodward sendt til Angola-fengselet sammen med  Robert Hillary King og Herman Wallace etter at de ble dømt for væpnet ran.

Kjempet for bedre soning Under rettergangen rømte Woodfox og ble del av Black Panther-bevegelsen. I fengselet ble Woodfox og Wallace aktivister som kjempet for bedre soningsvilkår og arrangerte sultestreiker mot segregering og systematisk vold og voldtekter i fengselet.

Tida på isolat startet etter at Wallace og Woodfox ble dømt for knivdrapet på den 23 år gamle fangevokteren Brent Miller under fangeopprøret 18. april 1972. Også King ble lenket til ugjerningen, selv om han aldri ble dømt for drapet.

King ble løslatt etter 29 år på isolat. Da leverkreftsyke Wallace ble løslatt 1. oktober 2013, hadde han sittet mer enn 41 år på isolat. Han døde to dager senere. Når Woodfox nå endelig ser ut til å kunne bli en fri mann, har han sittet 43 år på isolat, nesten uten pause.

Hevder sin uskyld Louisiana har imidlertid fremdeles muligheten til å anke avgjørelsen til den føderale domstolen som mener det er minst fem faktorer som taler for at Woodfox nå bør løslates.

Retten påpeker at Woodfox begynner å bli gammel og at helsa hans begynner å skrante.

Videre vektlegger domstolen det faktum at han har sittet på isolasjon i over 40 år, og sier samtidig at retten ikke har tro på at delstaten vil gi Woodfox en rettferdig rettssak, i en planlagt tredje rettsrunde etter det 43 år gamle drapet i fengselet.

Støttespillerne til Woodfox er ikke for optimistiske i sin tro på at Louisiana vil rette seg etter domstolens avgjørelse uten kamp.

- Med dagens avgjørelse, finner retten det rimelig å løslate en dobbeltdrapsmann som nok en gang venter på ny rettssak etter sin brutale nedslakting av fangevokter Brent Miller, sier talsmann Aaron Sadler ved Louisiana Department of Justice.

Albert Woodfox har hele tida hevdet sin uskyld i fangevokterdrapet. Han mener Angola Three ble ofre for en politisk vendetta fordi de tilhørte Black Panther-bevegelsen.