Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter flere år med usikkerhet kom det endelig et livstegn fra Johan

Gisselet Johan Gustafsson fra Sverige har sittet i fangenskap i Mali i fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble en video som viser gisselet Johan Gustafsson fra Sverige publisert på You Tube. I november var det fire år siden han ble tatt til fange i byen Timbuktu i Mali.

I klippet forteller svensken at han er ved god helse, og nevner at datoen for opptaket er 20. oktober.

Se videoen øverst i saken.

Savner familien
Videre takker han den afrikanske hjelpeorganisasjonen Gift of the Givers som nylig har opprettet en dialog med kidnapperne fra den islamistiske militsen Al Qaida i det islamske Maghreb (Aqim) om løslatelse.

- Jeg savner familien min veldig mye, sier Gustafsson, som er gift, til kamera.

Svenske Expressen sitererer nyhetsbyrået TT som har vært i kontakt med familien hjemme i Sverige.

- Johan ser fysisk relativt frisk ut, og det er en lettelse å se videoen, sier faren Göran Gustafsson.

- Vet ikke hva de vil ha
Det er fortsatt uklart hva Aqim krever for å slippe fri svensken, men en talsmann for Gift of the Givers sier de ser på publiseringen av filmen som et klarsignal på at forhandlingene kan starte.

Sikkerhetssituasjonen i Mali er svært kaotisk og uoversiktlig, noe som har gjort det vanskelig å opprettholde kontakt med terrorgruppen.

- De har ikke fortalt hva de vil ha, men nå begynner trolig det neste steget. Vi er fortsatt usikre på når det blir, for det er opp til dem, sier Imtiaz Sooliman til TT.

Drept på stedet
25. november 2011 satt Gustafsson sammen med nederlenderen Sjaak Rijke, Stephen McGowan fra Sør-Afrika og en tysker i en restaurant i byen Timbuktu i Mali. Svensken skal ha vært på motorsykkelferie i landet da han ble kidnappet.

Ifølge øyenvitner ble de tre tre truet av bevæpnede menn, og ført vekk fra stedet. Tyskeren gjorde motstand og ble skutt og drept, skriver Expressen.

Flere år mellom livstegn
Siden 2011 har det vært få livstegn og det skal være flere år siden familien til Gustafsson har sett eller hørt noe om situasjonen hans i Mali.

Nederlenderen Rijke ble sluppet fri i april, mens kameraten McGowan fra Sør-Afrika sitter i fangenskap sammen med Gustafsson.

Den 20. november tok islamistgruppa Ansar al-Dine på seg ansvaret for gisselaksjonen samme dag i Malis hovedstad Bamako.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling