Etter flommen truer sulten

Flere tusen mennesker i Mosambik kjemper nå for livet, men for dem som overlever venter nye problemer. Etter flommen biter malariamyggen, minene ligger strødd og landet mangler mat og drikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningshelikoptrene forsøker nå desperat å redde så mange som mulig unna flomvannet, som stadig stiger. Omfanget av katastrofen økte dramatisk i går. For først gang slo FN-organisasjonen Verdens matvareprogram fast at tusenvis av mennesker allerede er omkommet i flommen. Situasjonen er nå desperat.

300000 mennesker trenger øyeblikkelig hjelp, hevdet FN.

De er uten hus og uten avlinger. Uten hjelp følger sulten.

- Dør i dag

Mosambiks president Joaquim Chissano fløy i går over den oversvømte landsbyen Xai-Xai. Limpopo-elva er i ferd med å sluke den. Innbyggerne klamrer seg fast på hustak og i trær.

- Hvis de ikke reddes i dag, vil de drukne, sa en rystet president Chissano etterpå. Slik er situasjonen i alle de oversvømte områdene.

Vannet stiger stadig. Regjeringen forsøker å evakuere innbyggere i områder som fortsatt er tørre. Mange nekter å forlate sine hjem.

- De forstår ikke hvor farlig flommen er, sa en talsmann for regjeringen, Tom Harrer, til nyhetsbyrået AP i Maputo i går. Søndag ble landsbyen Chowke med 40000 innbyggere oversvømt i løpet av noen få timer. Bølgene fra flomvannet var over to meter høye.

- Flytter miner

Risikoen for sykdom har økt dramatisk. Forurenset vann og vanskelige hygieniske forhold kan føre til epidemier av kolera og malaria.

Disse sykdommene finnes allerede i fattige Mosambik. Kolera er nå registrert i Beira-provinsen.

Borgerkrigen i Mosambik førte til at mellom en og to millioner landminer ble spredt over hele landet. Flommen kan skape store problemer for dem som arbeider med å rydde bort minene.

- Det vi nå risikerer er at flomvannet vasker nye miner inn i områder som allerede er ryddet for miner eller inn i andre områder hvor det ikke var miner fra før, sier Uffe Hansen som er stedlig representant i Mosambik for Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

- Flommen betyr i alle fall at mineryddingen kan bli kraftig forsinket.