Etter fredagens terror i Paris bytter den danske matvareprodusenten navn

- Det er ikke på grunn av frykt.

SKAL BYTTE NAVN: Den danske is- og matvareprodusenten Isis bytter nå navn etter helgas forferdelige hendelser. Foto: Isis
SKAL BYTTE NAVN: Den danske is- og matvareprodusenten Isis bytter nå navn etter helgas forferdelige hendelser. Foto: IsisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen i Paris i vårt livestudio

(Dagbladet): Den danske is- og matevareprodusenten Isis, var tidligere mest kjent for sin sukkerfrie is i Danmark.

I 2014 ble Den islamske stat en vanlig betegnelse for terrororganisasjonen som i Irak og Syria kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat) og som har påtatt seg ansvaret for terrorangrepene i Paris fredag, hvor minst 129 mennesker mistet livet.

Vanlige forkortelser for terrororganisasjonen har blitt ISIS, ISIL og IS, som i den arabiske verden blir kalt Daesh.

Siden 2014 har matvareprodusenten ISIS slitt med den svært uheldige assosiasjonen. Etter de forferdelige terrorangrepene i Paris, har firmaet bestemt seg for å bytte navn. De ber publikum om hjelp.

- Uheldige assosiasjoner - Vi har vurdert å skifte navn en stund nå. Men vi har ennå ikke funnet et navn som gir oss motet til å ta den store beslutningen, som et navneskifte er. Helgas hendelser har understreket viktigheten av at vi arbeider intenst med å komme oss vekk fra de uheldige assosiasjoner vårt navn kan skape, skrev Isis på sin Facebook-side i ettermiddag.

RAQQA: Her kjører en bilparade gjennom IS' hovedstad Raqqa i Syria i 2014. Foto: REUTERS/Stringer
RAQQA: Her kjører en bilparade gjennom IS' hovedstad Raqqa i Syria i 2014. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

- Så hvis noen har et godt forslag til nytt navn, som du gjerne vil dele med oss, så skriv det i kommentarfeltet, står det videre i innlegget.

- Ikke frykt Navneskiftet handler ikke om at firmaet lar seg kue av frykt, skriver danske Metroxpress.

- Det handler heller ikke om at firmaet føler seg truet av noen boikott, sier markedssjef i Isis, Line Ellegaard Krogh til Metroxpress.

- Det handler om at navnet gir noen uheldige assosiasjoner. Og vi er bare nødt til å tenke på hva navnet gjør med vår virksomhet og med våre muligheter for å komme ut på det internasjonale eksportmarkedet, sier hun.

Liste over angrep NTB har laget en liste over noen av terrorangrepene IS har påtatt seg skylden for den siste tida:

• 13. november 2015, Paris, Frankrike: Minst 129 drept og 350 såret. Væpnede terrorister slår til seks forskjellige steder i Paris. Bruk av skytevåpen og bomber. Den islamske staten (IS) har påtatt seg ansvaret.

• 12. november 2015, Beirut, Libanon: 44 drept og minst 229 sårede. Én bombe går av utenfor en sjiamuslimsk moské, en annen inne på et bakeri. IS hevder de står bak.

• 31. oktober 2015, Sinai, Egypt: 224 drept. Et russisk passasjerfly styrter 23 minutter etter avgang fra feriebyen Sharm el-Sheik. En IS-tilknyttet gruppe tar på seg skylden. Amerikanske og britiske etterretningskilder sier styrten skyldtes ei bombe om bord.

• 31. oktober 2015, Ankara, Tyrkia: 102 drept og over 500 såret. To selvmordsbombere slår til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

• 26. juni 2015, Sousse, Tunisia: 38 drept. En student utstyrt med et kalasjnikov-gevær åpner ild mot turister på et feriested. IS tar på seg skylden. Angrepet vekker minner fra et IS-angrep 18. mars samme år, hvor 22 ble drept ved Bardo-museet i hovedstaden Tunis.