I UTAKT: - For Venstre er det viktig å si fra om at vi vil være med på den europeiske dugnaden. For regjeringen er det viktig å si at vi skal se hva de kommer fram til, oppsummerer Venstre-leder Trine Skei Grande holdningene til flyktningkrisen i Europa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I UTAKT: - For Venstre er det viktig å si fra om at vi vil være med på den europeiske dugnaden. For regjeringen er det viktig å si at vi skal se hva de kommer fram til, oppsummerer Venstre-leder Trine Skei Grande holdningene til flyktningkrisen i Europa. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Etter hemmelig møte: Mener regjeringen somler i flyktningkrisa

Venstre vil gå inn «mye mer offensivt» i en dugnad for Syria-flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter møtet i Stortingets utvidete utenrikskomité i kveld, snakket statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande med pressen - etter tur.

Solberg fortalte at hun hadde orientert om utviklingen i flyktningtilstrømmingen for Norge og Europa, og om «en del saker i forbindelse med FNs høynivåuke» om kort tid.

Venstre-ønsker avslått Drøftingene på møtet er hemmelige, men Skei Grande la ikke skjul på at det er uenighet om hva som bør gjøres for å håndtere flyktningtilstrømmingen fra Syria - ikke minst om tempoet.

- For Venstre er det viktig å si fra om at vi vil være med på den europeiske dugnaden. For regjeringen er det viktig å si at vi skal se hva de kommer fram til, oppsummerer Skei Grande i Stortingets vandrehall etter møtet.

I dag ble det klart at Skei Grande verken får gjennomslag for sitt ønske om et ekstraordinært stortingsmøte om flyktningkrisen, eller for at statsministerens redegjørelse om håndteringen av flyktningkrisen og en tilleggsproposisjon om samme tema bør komme samtidig.

Mens Solberg sa at ingen hadde uttrykt misnøye med det siste, sa Skei Grande at det ikke hadde vært tema på møtet.

Uenige Mens tilleggsproposisjonen legges fram i morgen, skal ikke Solberg redegjøre før den 13. oktober.

- Jeg mener de to tingene er ganske adskilte, sa Solberg i kveld.

- Jeg synes det er dumt, for det betyr at vi ikke kommer tidlig nok i gang med de tiltakene vi skal delta i internasjonalt, men også med det vi må gjøre her i landet, sa Skei Grande.

Verken hun eller statsministeren hadde noe tall å komme med for hvor mange syriske asylsøkere de mener Norge må ta imot, i den europeiske dugnaden for å fordele 120 000 asylsøkere som har kommet til Hellas, Ungarn og Italia blant de øvrige medlemslandene.

«Kritisk» Skei Grande er bekymret for om Stortinget vil rekke en forsvarlig behandling av tilleggsproposisjonen, som skal sette utlendingsforvaltningen i bedre stand til å håndtere den økte tilstrømmingen.

- Jeg tror det er utfordringer med å få mottaksapparatet opp å gå fort nok. Da kan vi ikke sitte og vente på en lang behandling av tilleggsproposisjonen, sa Skei Grande i kveld.

Hun betegnet situasjonen på mottaket på Tøyen, som hun har besøkt, som «kritisk», og viste til at Røde Kors er bekymret for den humanitære situasjonen ved mottakene.

- For defensive Skei Grande svarte et klart ja på Dagbladets spørsmål om hun mener regjeringen er for defensiv i håndteringen av flyktningkrisen.

- Jeg synes alle de tre store partiene er for defensive, og at vi skulle ha gått inn mye mer offensivt i en dugnad, sa Trine Skei Grande.

Norge har forpliktet seg til 8000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år. I tillegg kommer de som søker asyl - og eventuelt kvoteflyktninger fra andre land.

I dag formiddag ga EU-parlamentet sin støtte til kommisjonens forslag om en fordeling av 120 000 asylsøkere som har kommet til Hellas, Ungarn og Italia blant de øvrige medlemslandene.

Den virkelige utfordringen blir å få hvert enkelt medlemsland til å bidra i denne dugnaden.