Kontantstøtte

Etter Høyre-bombe: - Bytt side!

Etter at Høyre i dag gikk inn for å fjerne kontantstøtta, inviteres KrF til å vende Erna Solberg ryggen. Sp-profil Kjersti Toppe inviterer gjerne Kjell Ingolf Ropstad til å støtte en Ap/Sp-regjering.

BYTTE SIDE? Kjersti Toppe inviterer nå Kjell Ingolf Ropstad og KrF til å vende Erna Solberg ryggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BYTTE SIDE? Kjersti Toppe inviterer nå Kjell Ingolf Ropstad og KrF til å vende Erna Solberg ryggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er ikke for seint å bytte side, Kjell Ingolf.

Den småfrekke invitasjonen kommer fra Senterparti-topp Kjersti Toppe. Trygve Slagsvold Vedums helsepolitiske talsperson måper etter at Høyre i dag gikk inn for å skrote KrFs hjertebarn kontantstøtta.

- Det må være utrolig spesielt for Ropstad å få den i fanget fra Høyre, sier Toppe til Dagbladet.

Etter at Høyre sa nei, går Toppe ut og i praksis garanterer at en Ap/Sp-regjering vil bevare kontantstøtta.

- Jeg inviterer gjerne Ropstad til å støtte en Ap/Sp-ledet regjering. Kontantstøtta skal vi sikre, sier hun.

Ropstad-paradokset

Knut Arild Hareide gikk i 2019 av som KrF-leder etter at Ropstad vant fram med sitt ønske om å gå inn i en borgerlig regjering.

Hareide ville helst sitte i regjering med Ap og Sp. Særlig verdifellesskapet med Senterpartiet var noe Hareide minnet om igjen og igjen.

Den gang forsikret Kjell Ingolf Ropstad om at KrFs gjennomslag i familiepolitikken ville være større i Erna Solbergs regjering.

INVITERER KRF: Kjersti Toppe ber KrF vurdere å støtte en Ap/Sp-regjering etter at Høyre i dag sa nei til kontantstøtta. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
INVITERER KRF: Kjersti Toppe ber KrF vurdere å støtte en Ap/Sp-regjering etter at Høyre i dag sa nei til kontantstøtta. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Men det var før Høyre anno 2021 sier nei kontantstøtta, KrFs viktigste politiske gjennomslag i nyere tid. Dette til tross for at Erna Solberg instendig ba sine egne om å ikke vrake kontantstøtta.

- Det må jo være et paradoks for Ropstad at det største partiet i hans egen regjering går inn for å skrote KrFs viktigste politiske seier, sier Kjersti Toppe.

Sikker på seier

Senterpartiet er en av KrFs få allierte i spørsmål om kontantstøtta.

Selv om Arbeiderpartiet ønsker å fjerne den, er Toppe sikker på at KrF vil få gjennomslag fra en Ap/Sp-regjering etter valget. Overfor Dagbladet garanterer hun i praksis gjennomslag.

- Men Ap er mot kontantstøtta, akkurat som Høyre?

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet har sittet i regjering før og ikke fjernet kontantstøtta, sier Toppe og peker på Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering.

- Å fjerne kontantstøtta er ikke en avgjørende sak for Arbeiderpartiet, og KrF kan være trygge på at vi i Senterpartiet ønsker å beholde den. Jeg frykter ikke at en Ap/Sp-regjering kommer til å fjerne kontantstøtta, for å si det sånn, sier Toppe videre.

- Hvordan kan du være så sikker?

- Dette er en viktig verdisak for Senterpartiet. Det vet Arbeiderpartiet godt. Jeg ser ikke på det som særlig utfordrende at en Ap/Sp-regjering vil frede kontantstøtta, særlig dersom KrF også er med, sier Kjersti Toppe.

Skuffet Ropstad

Det var en tydelig forbauset Kjell Ingolf Ropstad som fikk Høyres kontantstøtte-nei i fleisen søndag.

- Det er overraskende at Høyre nå vil fjerne kontantstøtta, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet søndag ettermiddag.

Erna Solberg advarte instendig sitt parti mot vedtaket, men ble overkjørt av sine egne.

- Vi har funnet sammen til gode løsninger med Høyre for en god familiepolitikk tidligere og det er jeg helt trygg på at vi vil klare igjen. Men dette viser at dersom man er opptatt av valgfrihet i småbarnsfasen så betyr det at man må gi sin stemme til KrF ved høstens valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer