Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olav Thon snakker ut om personlige møter med Siv og Erna

Etter Høyres kuvending om flypassasjeravgift vet ikke Olav Thon om han skal le eller gråte

- Tryglet og ba regjeringen, men det var som å snakke til en vegg, sier Olav Thon.

TAR KONTAKT I DAG: Olav Thon kommer i løpet av dagen til å ta kontakt med Ryanairs toppsjef Michael O'Leary for å fortelle ham om Høyres snuoperasjon. Her er de to under en pressekonferanse i Oslo i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TAR KONTAKT I DAG: Olav Thon kommer i løpet av dagen til å ta kontakt med Ryanairs toppsjef Michael O'Leary for å fortelle ham om Høyres snuoperasjon. Her er de to under en pressekonferanse i Oslo i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder etter at Rygge flyplass ble nedlagt som en følge av flypassasjeravgiften, vedtok Høyre i dag å avvikle avgiften.

- Det er jo nesten så man vet ikke om man skal le eller gråte, sier Olav Thon (93) til Dagbladet.

- Tryglet og ba

Gjennom mye av fjoråret sloss Thon og de andre eierne av Rygge flyplass side om side med flyselskapet Ryanair for å få Høyre til å droppe flypassasjeravgiften.

- Jeg har snakket med både finansministeren og samferdselsministeren, og det har vært over folk fra Ryanairs høyeste administrasjon og tryglet og bedt om at flypassasjeravgiften ikke måtte bli realisert, forteller Thon til Dagbladet.

Men det nyttet bare ikke.

- Det var som å snakke til en vegg, sier Olav Thon.

1000 arbeidsplasser

Først i dag snudde Høyre. I mellomtida har Ryanair takket for seg, og anslagsvis 1000 arbeidsplasser i og utenfor flyplassen er nedlagt.

Tidligere ansatte ved flyplassen på Rygge har reagert sterkt på Høyres vedtak.

Avgiften var en del av budsjettavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti, i november 2015. Den 1. juni i fjor ble den innført.

-Tror du Ryanair ville ha avviklet basen på Rygge, om dette vedtaket hadde kommet før flyplassen var avviklet?

- Da hadde de fortsatt. Det er helt klart, sier Thon.

Høyre har imidlertid planer om å erstatte flypassasjeravgiften med en avgift «med klar miljøeffekt» - som ennå ikke er utformet.

- En tankevekker

Under fjorårets møter med statsministeren og finansministeren møte Thon liten forståelse.

- I et personlig møte med finansminister Siv Jensen sa hun at hun ikke ville finne seg i å bli dirigert av Ryanair, forteller Thon.

Også statsministeren diskuterte han saken med, på Grand Hotel.

- Vi sto og ventet på å gå inn i spisesalen. Da nevnte jeg dette for Erna Solberg, og da ga hun uttrykk for at regjeringen ikke kunne la seg diktere av flyselskaper.

Han husker ikke hvilket arrangement det var, men sier at det kan ha vært etter fjorårets Norges Bank-middag.

- Hva tenkte du når budskapet ditt fikk denne mottakelsen?

- Det var jo en tankevekker. Man kan rett og slett ikke stole på politikerne. Det er trist å konstatere når man har holdt på i næringslivet i 70-80 år, sier Thon.

Sjokkert over Grande

Han reagerte også svært sterkt på Venstre-leder Trine Skei Grandes uttalelser i Dagbladet.

- Hun sa at nedleggelsen av Rygge var berettiget bare ved at vi kunne bli kvitt Ryanair, sier en fortsatt sjokkert Olav Thon, som synes avgiften oppsto på en underlig måte.

- Den ble innført uten noen konsekvensanalyser, og kom opp som et tilfeldig forslag en sen nattetime under et budsjettmøte - fra Skei Grande så vidt jeg forstår - og med tilslutning fra Høyre og Fremskrittspartiet, sier Thon.

Han tror Høyres snuoperasjon på landsmøtet skyldes de store konsekvensene avgiften får for turisttrafikken over hele Norge.

- Det er en trussel mot næringslivet i distrikts-Norge, sier han.

- Alvorlig trussel

Selv om Thon er glad for at Høyre har endret mening, gjør måten det har skjedd på ham veldig skeptisk.

- Det er vanskelig å ha tillit til politiske beslutninger, som ser ut til å avgjøres nærmest ved tilfeldige innskytelser. Det er en alvorlig trussel som man ikke uten videre kan sette strek over, sier Thon.

Selv stemte han Fremskrittspartiet ved forrige valg og har tidligere stemt Høyre. Nå er han han mer i tvil.

- Jeg tror ikke du klarer å få meg til å si hva jeg skal stemme, men for meg har ikke minst innføringen av flypassasjeravgiften og deretter den arrogansen som vi ble møtt med da vi prøvde å få dem til å gjøre om vedtaket ... Det går så langt som at jeg vil si at jeg er meget skuffet, sier Thon.

Skal fortelle O'Leary

Han forteller at han i løpet av dagen vil ta kontakt med Ryanairs toppsjef Michael O'Leary, som han har møtt en rekke ganger.

- Jeg kommer vel til, i løpet av dagen, å underrette ham om at det ser ut til at flypassasjeravgiften nå ser ut til å bortfalle.

Thon vet ikke om det er noe håp om at Ryanair vil komme tilbake:

- Jeg vil tro at et av Europas og verdens største flyselskaper ikke kan bygge og legge ned baser etter hvordan humøret er hos politikerne i et land, sier en syrlig Olav Thon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media