SISTE SJANSE: John Kasich har en regelrett hail Mary i kveld: Guvernøren satser alt på å vinne hjemstaten Ohio, for så å framstå som Donald Trumps eneste seriøse utfordrer. Foto: AP Photo/Matt Rourke
SISTE SJANSE: John Kasich har en regelrett hail Mary i kveld: Guvernøren satser alt på å vinne hjemstaten Ohio, for så å framstå som Donald Trumps eneste seriøse utfordrer. Foto: AP Photo/Matt RourkeVis mer

Etter i kveld kan «fornuftige John» bli Donald Trumps største hodepine

Ohio-guvernøren satser alt på ett kort: Seier i hjemstaten. Lykkes han, hevdes det at Kasich blir mannen republikanerne ser til for å ta Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det snakkes mye om Donald Trump og hans vei mot Det hvite hus. Det snakkes en del om Ted Cruz, og stadig mindre om Marco Rubio.

Men veldig få bryr seg om John Kasich. Ohio-guvernøren er fjerde hjulet på vogna i rotteracet om å bli republikanernes presidentkandidat, og han klorer seg fortsatt fast, til tross for meget dårlig oppslutning til nå i primærvalget.

I kveld, når de 66 delegatene til hjemstaten Ohio skal fordeles, har Kasich satset alt på ett kort: Vinne og framstå som den mest fornuftige av Donald Trumps utfordrere. 

- Planen er å vinne Ohio og noen andre stater, og hvis det skjer vil ikke noen ha nok delegater til å vinne nominasjonen før partimøtet i sommer, bekrefter John Weaver, Kasichs sjefstrateg til Huffington Post.

Følges av pampene I USA brukes begrepet «hail Mary» om et desperat forsøk i siste sekund, som et langskudd på overtid i en fotballkamp. I kveld har John Kasich sitt livs største og viktigste hail Mary: Han skal vinne Ohio og snu hele kampanjen sin. Lykkes han ikke, er det trolig over og ut for 63-åringen. 

Det sies nemlig at du aldri kan bli president i USA om du ikke vinner din egen delstat, og akkurat nå ligger Marco Rubio an til å tape sin hjemstat Florida til Donald Trump - en katastrofe for senatoren, som gikk ut høyt i ved primærvalgets start. 

- Mange av folkene i partiet som ikke vil at Trump skal vinne følger nøye med på hvordan Kasich og Rubio gjør det i sine hjemstater. Hvis Kasich vinner tror jeg han vil få en oppsving i pengedonasjoner og økende bistand fra det republikanske partiet, sier Charlie Black, tidligere rådgiver til Mitt Romney, til Huffington Post

Leder over Trump - såvidt I USA er delstatspatriotismen sterk, så da Walter Mondale tapte 49 stater til Ronald Reagan i 84-valget, tok han i det minste hjemstaten Minnesota. Skal du bli partikandidat, må du i alle fall levere seier i hjemstaten din i primærvalget - alt annet blir sett på som et svakhetstegn. 

Trump gir likevel Kasich hard kamp i industristaten Ohio. På et gjennomsnitt av meningsmålingene har Kasich 40 prosent oppslutning - Trump følger tett med 37 prosent, ifølge tall fra Pollster. Cruz er på tredjeplass med 15, mens Marco Rubio langt på vei har gitt opp Ohio og støttes bare av 3 prosent. 

Det ryktes også at Rubio har bedt sine støttespillere gi sine stemmer til John Kasich i håp om å unngå Trump-seier i Ohio.

Kasich har, i tråd med den økende misnøyen mot establisementet i Washington, D.C., stemplet seg selv om en «outsider», til tross for at han har tjenestegjort 18 år som kongressmann, før sine seks år som guvernør i Ohio. Hans håp er nå, ifølge sjefstrateg Weaver, at Trump, Cruz og Rubio ødelegger for hverandre og at Trump ikke får nok mandater til å sikre nominasjonen før partimøtet. 

Vil gjøre som i 1940 Da har nemlig historien vist at et usannsynlig kompromiss kan bli løsninga. I 1940 kjempet Robert Taft, Thomas Dewey og Arthur Vanderberg tett om retten til å utfordre demokraten Franklin Roosevelt til presidentdyst. Ingen av dem fikk rent flertall, og det republikanske partiet samlet seg da, etter en større hestehandel, om Wendell Willkie, en ukjent fjerde kandidat.

Det må legges til at det ikke ble noen lykkelig slutt for Wendell Willkies presidentdrøm. Han ble knust av Roosevelt, og fikk kun med seg 82 delegater, mot Roosevelts 482. 

Nominasjonsvalg i stater som Pennsylvania, Maryland, Wisconsin, Connecticut og California er like om hjørnet. John Kasich håper seier i hjemstaten Ohio skal løfte ham til gode resultater også her - og til slutt samle republikanerne om ham som det eneste valgbare alternativet til Donald Trump. 

Svaret får vi i kveld, for John Kasich må vinne Ohio før historien fra 1940 eventuelt kan gjenta seg.