FØR OG ETTER: Bildet til venstre er tatt i starten av februar i tettstedet Småværet helt ytterst mot havgapet på Sørnes-halvøya. Nå, et halv år etterpå, er byggingen allerede godt i gang i brannruinene. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix / Sveinung U. Ystad / Dagbladet
FØR OG ETTER: Bildet til venstre er tatt i starten av februar i tettstedet Småværet helt ytterst mot havgapet på Sørnes-halvøya. Nå, et halv år etterpå, er byggingen allerede godt i gang i brannruinene. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix / Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer

Etter ildkulene våknet optimismen

I januar regnet det ildkuler fra fjellene over Sørnes-halvøya i Flatanger. I ruinene av de 55 bygningene som gikk tapt, har optimismen reist seg igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

SMÅVÆRET/HASVÅG (Dagbladet): På kvelden 27. januar brøt det som skulle bli en av etterkrigstidas aller største branner ut på Sørnes-halvsøya i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

38 timer seinere var 55 bygg totalskadd, og opp mot 15 kvadratkilometer landskap ble berørt. Et halvt år etter, er fjellklippene fortsatt nedsotet, og de en gang grønne engene er bare svidd jord.

Skjønte brannen ikke ville stoppe

Da nyheten om at brannen hadde oppstått i Uran sju kilometer unna nådde hytteeiere og fastboende, hadde de ikke trodd den ville ramme dere selv. Den oppfatningen endret seg raskt.

- Jeg er i det lokale brannvesenet, og var en av de første på stedet. Det blåste 29 meter per sekund, og da vi kom dit og så brannen som spredte seg, skjønte vi at brannen ikke ville stoppe før den traff havet. Det dannet seg gassbobler og ildkulene sto ned fra fjellsida og sprutet ned mot bygda her, sier Åge Hasvåg til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn