Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter intern maktkamp måtte «megadonor» overtale Trumps sjefstrateg til å fortsette

Steve Bannon skal ha tapt maktkamp mot Trumps svigersønn og truet med å forlate Det hvite hus.

OVERTALT: Da Steve Bannon (t.h.), Donald Trumps sjefstrateg, ble fjernet fra det nasjonale sikkerhetsrådet, skal han ha truet med å slutte, ifølge Politico. En konservativ «megadonor» skal ha overtalt han til å bli, hevder nyhetsnettstedt. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
OVERTALT: Da Steve Bannon (t.h.), Donald Trumps sjefstrateg, ble fjernet fra det nasjonale sikkerhetsrådet, skal han ha truet med å slutte, ifølge Politico. En konservativ «megadonor» skal ha overtalt han til å bli, hevder nyhetsnettstedt. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha tapt en intens maktkamp mot Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, skal presidentens sjefstrateg Steve Bannon ha truet med å slutte i jobben.

Det melder amerikanske Politico.

Det var kun etter at en konservativ republikansk «megadonor» fikk overtalt Bannon til å fortsette i jobben, at han bestemte seg for å bli, hevder det politiske nyhetsnettstedet videre.

ROKERINGER: Under innsettelsesseremonien til Steve Bannon skrøt president Donald Trump av sine nyutnevnte medarbeidere. Nå under tre måneder senere har Bannon fått andre oppgaver. Video: AP DV NTB/Scanpix Vis mer

Bannon er mannen som krediteres for å ha fått Trump til å ri populistbølgen helt inn i Det hvite hus. Han var sjef for det svært høyrevridde nettstedet Breitbart før han ble en del av Donald Trumps valgkamp.

Datter av milliardær

«Megadonoren» som skal ha klart å overtale Bannon til å bli i Det hvite hus, heter Rebekah Mercer. Hun er datter av den kjente amerikanske milliardæren og finansmannen Robert Mercer. Datteren Rebekah er sjef for familiens stiftelse.

I perioden mellom 2009 til 2014 skal stiftelsen ha donert rundt 70 millioner dollar - rundt 600 millioner norske kroner - til konservative saker og kandidater, ifølge The Washington Post.

Rebekah Mercer blir derfor kalt en av de mektigste republikanske kvinnene i USA, om ikke den aller mektigste. Hun har også en fortid med Bannon.

RØMMER: Donald Trump har utstedt en ordre om å granske hvorvidt USA blir snytt av sine handelspartnere, men forlot signeringsseremonien før han fikk skrevet under. Video: CNN / Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

De to har vært nære fortrolige gjennom en årrekke. Faren Robert Mercer har vært en av Breitbarts viktigste økonomiske bidragsytere. Dattera Rebekah støttet Bannons dokumentarfilm «Clinton Cash», en adapsjon av boka med samme navn, om Bill og Hillary Clintons stiftelse som over en årrekke har tatt i mot penger - deriblant fra utenlandske regjeringer.

Norge har også gitt penger til stiftelsen.

Vraket fra sikkerhetsråd

Det hvite hus avviser påstandene om at Bannon har truet med å forlate jobben og kaller Politicos opplysninger for «tull». Det ser imidlertid ut til at sjefstrategen har mistet noe av sin innflytelse.

Trumps sjefideolog ble snarlig etter presidentinnsettelsen plassert på det i utgangspunktet politisk nøytrale nasjonale sikkerhetsrådet.

At en politisk rådgiver ble innlemmet i rådet, i en formell rolle, har ikke blitt gjort tidligere, uttalte forsker og USA-kjenner Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet i februar.

BLE SJOKKERT: Emma Thompson var på filminnspilling i Hollywood da hun fikk en telefon av Donald Trump. Den nåværende presidenten kom med et forslag Thompson ble sjokkert av. Hun forteller historien i denne ukas «Skavlan». Video: NRK Vis mer

Bannon skal ha blitt vraket etter en hard maktkamp hvor Donald Trumps svigersønn og seniorrådgiver, Jared Kushner, spilte en hovedrolle, skrev Politico i går.

- Det har ikke vært så morsomt, og jeg vet at han har vært frustrert, sier en anonym republikansk kilde med et forhold til Bannon til Politico.

Det var etter denne maktkampen at Bannon skal ha truet med å slutte. Kampen beskrives som en strid mellom ideologi og pragmatisme, hvor Kushner forfekter et mer pragmatisk syn på ulike saker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media