ANSIKTSBEHANDLING: En irakisk mann får hudbehandling på en skjønnhetsklinikk i Mosul by. For tre år siden tok terrorgruppa IS over byen. Da måtte kvinner være kledd i svart fra topp til tå, mens mennene måtte anlegge lange skjegg. Skjønnhetssalonger ble stengt og plastisk kirurgi ble sett på som kriminalitet. I dag er salongene åpne igjen, til innbyggernes glede. Foto: Zaid Al-Obeidi / Afp / Scanpix
ANSIKTSBEHANDLING: En irakisk mann får hudbehandling på en skjønnhetsklinikk i Mosul by. For tre år siden tok terrorgruppa IS over byen. Da måtte kvinner være kledd i svart fra topp til tå, mens mennene måtte anlegge lange skjegg. Skjønnhetssalonger ble stengt og plastisk kirurgi ble sett på som kriminalitet. I dag er salongene åpne igjen, til innbyggernes glede. Foto: Zaid Al-Obeidi / Afp / ScanpixVis mer

Livet etter terrorgruppa IS:

Etter IS' fall i Mosul strømmer menn - og kvinner - til skjønnhetssalongene

Ønsker du å bli kvitt et arr eller få et penere smil? Mosuls plastiske kirurger er klare for å hjelpe, og er ettertraktet etter at IS ble tvunget bort fra millionbyen.

FYLLER LEPPENE: En irakisk kvinne er på en skjønnhetssalong i Mosul for å få større lepper. Foto. Zaid Al-Obeidi / Afp / Scanpix
FYLLER LEPPENE: En irakisk kvinne er på en skjønnhetssalong i Mosul for å få større lepper. Foto. Zaid Al-Obeidi / Afp / Scanpix Vis mer

Sommeren 2014 overrasket terrorgruppa IS en hel verden da de tok over kontrollen over den irakiske millionbyen Mosul, for så å etablere - og utvide - det de så på som sin egen islamske stat. Mosul var, sammen med den syriske byen Raqqa, IS' hovedsete.

Det tok ikke lang tid før IS' opprettet et religiøst politi, som relativt raskt innførte strenge kles- og skjeggkoder for innbyggerne. Kvinner måtte gå i heldekkende svart, fra topp til tå, mens menn måtte anlegge lange skjegg.

Hårimplantasjon

Skjønnhetssalonger ble stengt og plastisk kirurgi ble sett på som noe kriminelt, skriver nyhetsbyrået AFP. IS kontrollerte byen i tre år.

Nå har mange av Mosuls innbyggere flyttet tilbake til byen. Flere av dem benytter anledningen til å besøke byens gjenåpnede skjønnhetssalonger. Menn er dem som bruker dem mest, ifølge AFP.

ANSIKTSBEHANDLING: Pågangen av kunder er stor på skjønnhetssalongene i Mosul. Foto: Zaid Al-Obeidi / Afp / Scanpix
ANSIKTSBEHANDLING: Pågangen av kunder er stor på skjønnhetssalongene i Mosul. Foto: Zaid Al-Obeidi / Afp / Scanpix Vis mer

En av dem er Raji Najib. Han er syrisk, men bor i Mosul. Han besøkte en klinikk for å få mer hår på de delene av hodet der han har mistet håret.

- De fortalte meg at de hadde moderne utstyr, at sykepleierne var flinke og prisene var gode, forteller 40-årige Najib til AFPs utsendte.

Billig og bra

I Mosul skal en hårimplantasjon koste rundt 800 dollar, herunder inkludert oppfølgning etter operasjonen. Dette skal være billig: Bare 90 kilometer unna, i den kurdisk-irakiske byen Erbil - og i Tyrkia - koster samme operasjon minst 1200 dollar.

- Hvorfor dra til andre steder når det er bra her? Sier Najib til byrået.

Siden irakiske sikkerhetsstyrker tok tilbake kontrollen over Mosul i fjor sommer, har skjønnhetsindustrien i byen fått en oppblomstring. Fem skjønnhetsklinikker er åpnet det siste halvannet året.

Salongene sliter med den enorme pågangen av kunder, ifølge AFP. Og de aller fleste av de som ønsker behandling, er menn.

Hårimplantasjon og botox-behandlinger er bare noe av det nye tilbudet i byen, og klinikkene øyner en lys framtid:

- Folk har mye hår- og hud-problemer på grunn av stresset og forurensningen som Mosuls innbyggere opplevde. Både under IS, men også under kampene mellom regjeringssoldatene og IS, sier skjønnhets-behandleren Alia Adnan til AFP.