Etter «Kursk»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En ulykke har avslørt et politisk system i dyp krise. Atomubåten «Kursk»s forlis forteller oss alle noen brutale sannheter om det russiske samfunnet, og betingelsene for forandring. Noen sannheter er opprørende, som at Nordflåtens og regjeringsapparatets første refleks da ulykken skjedde var at den for all del måtte holdes hemmelig. Og at det var viktigere enn å gjøre alt som var mulig for å redde liv. Andre sannheter kan mer tjene som pedagogiske øvelser for folk og maktpersoner som vil forsøke å forstå vår store nabo i øst.
  • Det er flere måter å betrakte konsekvensene av Sovjetunionens sammenbrudd på. Et hovedperspektiv er at autoritære strukturer og organisasjoner i samfunnet er så sterke at de ikke lot seg bryte ned, og at det er det som hindrer fornyelse. Et annet hovedperspektiv er at da Sovjetunionen raste sammen, raste også alle samfunnsstrukturer sammen, og at det er kaoset som hindrer reformer.
  • Tilfellet «Kursk» viser oss at både de autoritære strukturene og kaos preger det russiske samfunnet. De autoritære strukturene så vi da myndighetene først forsøkte å holde ulykken hemmelig, så unnlot å be om hjelp fra utlandet, og til slutt da president Putin ventet altfor lenge med å møte de etterlatte. Kaoset og sammenbruddet så vi i de hjelpeløse forsøkene på russernes eget redningsarbeid, og ikke minst i informasjonsstrategien, og den skammelige behandlingen av de etterlatte. Militære og politiske ledere uttalte seg i hytt og pine, ofte åpenbart på grunnlag av rene spekulasjoner og ikke fakta, og ikke sjelden motsa de hverandre.
  • Putin bruker nå kraftig pisk for å rette på inntrykkene av et regime med en katastrofalt manglende evne til å takle kriser, slik det ble vist for alt folket direkte på TV i de kaotiske augustdagene. «Uansett vanskeligheter skal vi fortsette å innfri våre løfter til de døde sjøfolkenes familier,» sa han torsdag i forrige uke, og krevde fortsatt leting, selv om redningsledelsen nettopp hadde foreslått å avbryte det farlige arbeidet med å få de døde på land. Men det er for seint å pynte på bildet tilfellet «Kursk» har skapt av et russisk samfunn i autoritært kaos.