Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter mer enn fem år ble den tidligere CIA-agenten tatt. Navnene han hadde i bagasjen kan ha kostet flere liv

Fant to små bøker med håndskrevne notater.

INFORMASJON PÅ AVVEIE: Fra 2010 begynte amerikanske informanter og agenter i Kina å forsvinne. Nå har en 53-år gammel tidligere CIA-agent blitt arrestert som resultat av etterforskningen. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / SAUL LOEB / NTB Scanpix
INFORMASJON PÅ AVVEIE: Fra 2010 begynte amerikanske informanter og agenter i Kina å forsvinne. Nå har en 53-år gammel tidligere CIA-agent blitt arrestert som resultat av etterforskningen. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / SAUL LOEB / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 begynte amerikanske agenter og informanter i Kina plutselig å forsvinne. Noen ble drept, mens andre ble fengslet.

Til å begynne med tenkte etterretningsbyråene at det ikke var noe spesielt som lå til grunn for forsvinningene, men etter hvert som stadig flere agenter ble satt ut av spill, ble det iverksatt en etterforskning. Det skriver New York Times.

FBI, som har ansvaret for etterforskningen, sleit lenge med å finne en forklaring, men i 2012 fant de et fokus for sine mistanker: En nå 53 år gammel tidligere CIA-agent, og to små bøker med håndskrevne notater.

Gjennomsøkte bagasje

I 2007 flyttet den tidligere agenten til Hong Kong for å jobbe for et større auksjonshus der, men i 2012 flyttet han ifølge en pressemelding fra det amerikanske justisdepartementet tilbake til USA.

På overfarten fra Hong Kong bodde han på hoteller på Hawaii og i Virginia, og begge steder ble bagasjen hans i all hemmelighet gjennomsøkt av FBI-agenter.

Der skal de ha funnet to små bøker med håndskrevne notater. Det skal ha vært detaljerte nedtegnelser om møter mellom CIA-informanter og hemmelige agenter, samt deres virkelige navn og telefonnummer.

Etter dette skal han ha blitt avhørt av FBI, men kom seg tilbake til Hong Kong.

Arrestert

Myndighetene har ikke kommet med noen uttalelse om hvorfor 53-åringen ikke ble pågrepet i 2012, men i går kom altså meldingen om at han nå er arrestert etter å ha landet på Kennedy Airport utenfor New York.

Det er heller ikke kjent hvorfor han nå returnerte til USA, vel vitende om at han sto i fare for å bli arrestert.

Han er foreløpig siktet for ulovlig besittelse av sensitiv informasjon. I henhold til loven har dette en strafferamme på ti år, men det er mulig at siktelsen vil bli utvidet.

- Verste siden Ames og Hanssen

Dette er ifølge New York Times tredje gang på mindre enn 12 måneder der statsansatte amerikanere har blitt arrestert og mistenkt for å ha utvekslet informasjon med kinesisk etterretning.

Den samme avisa skriver også at CIA ikke har mistet like mange agenter siden de kjente overløperne Aldrich Ames (tidligere CIA) og Robert Hanssen (tidligere FBI) delte høysensitiv informasjon med etterretningen i daværende Sovjetunionen.

Ames soner en livstidsdom etter at han ble arrestert i 1994. Han skal ha mottatt et sted mellom 40 og 50 millioner kroner fra KGB i bytte mot informasjon om amerikanske agenter.

Robert Hanssen ble arrestert i februar 2001 etter å ha solgt statshemmeligheter til Sovjet og Russland i 22 år. Han soner nå en fengselsstraff på 15 livstidsdommer i høysikkerhetsfengselet ADX Florence i Colorado.

CIA har ikke ønsket å kommentere pågripelsen av 53-åringen. Det er heller ikke klart om han har fått oppnevnt en forsvarsadvokat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!