Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter nattas tap kan Cruz utnytte Trumps største svakhet

Trump har utfordringer på bakkeplan.

TAPTE I WISCONSIN: Donald Trump tapte i Wisconsin, men tapet var ikke større enn meningsmålingene hadde anslått. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix
TAPTE I WISCONSIN: Donald Trump tapte i Wisconsin, men tapet var ikke større enn meningsmålingene hadde anslått. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presidentkandidatutfordrene Ted Cruz og Bernie Sanders vant nattas primærvalg på hver sin side i Wisconsin, og den mest spektakulære amerikanske valgkampen i manns minne er med det sikret å fortsette i både uker og måneder.

Cruz vant med 48,3 prosent mot Trumps 35,1, og Texas-senatoren ser ut til å dra med seg 33 delegater mot Trumps 3 i «vinneren tar det meste»-ordningen i delstaten. Trump har fortsatt en solid delegatledelse, men de fleste eksperter mener nå at sjansene øker betraktelig for at Trump ikke klarer å karre til seg majoriteten av delegatene, og at det hele må avgjøres på landsmøtet.

 - For både Cruz og Sanders handler det nå om å hindre Trump og Clinton i å nå en majoritet av landsmøtedelegatene som utpeker presidentkandidaten, og håpe at de kan vinne over delegater på landsmøtet, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, til Dagbladet.

Han sier det nå blir vanskeligere for Trump å nå de 1237 delegatene han trenger, og ryktene går stadig om at sterke krefter prøver å dytte Paul Ryan, USAs tredje mektigste mann, fram som potensiell redningsmann på landsmøtet.

Cruz «stjeler» delegater Delstatene har ulike regler for delegatfordeling, og hvor tett delegatene er bundet til valgresultatet i staten. Enkelte steder er det noen frie delegater eller delegater som på ulikt vis kan komme i spill, og samtidig som Cruz har drevet valgkamp i Wisconsin, har folkene som jobber for ham begynte å karre til seg flere av disse blant annet i Tennesse og Louisiana. Trump-tilhengere har beskyldt Cruz for å «stjele» delegater.

Cruz er kjent for å ha den beste organisasjonen, og har vist seg å være i stand til å få mye ut av lite flere steder. Det er samtidig regnet som Trumps store svakhet, og i dagene før Wisconsin-valget kom det flere rapporter om uro internt i Team-Trump.

- Cruz mestrer å utnytte alle muligheter i lokalt lovverk, og har klart å vinne over delegater som kan fristilles og støtte ham, mens Trump ikke har posisjonert seg like godt i de ulike delstatene. Det organisatoriske er den største utfordringen for Trump, sier Mjelde.

Han mener amerikanske valg i stor grad skjer på to plan: I media, inkludert sosiale media. Og på bakkeplan.

- Cruz har vist at han mestrer det siste, mens Trump mestrer det mediamessige. Obama skilte seg ut i 2008 ved å mestre begge deler, i denne valgkampen ser det ikke ut til at noen av kandidatene klarer det, sier Mjelde.

- Må gjøre det bedre Newt Gingrich, tidligere leder av Representantenes hus og en av de etablerte stemmene i partiet som har ytret seg mest positiv til Trump, sier til Washington Post at de neste ukene vil vise om svakhetene Trump nå viser er umulig å overvinne eller om Trumps folk «skjønner at de må gjøre det bedre».

- Hvis han klarer overgangen til å bli en ordentlig proff kandidat, vil han bli formidabel. Hvis han ikke klarer det, vil han ikke vinne nominasjonen, sier Gingrich til avisa.

Trump har gått på et par smeller de siste ukene, og det var knyttet spenning til hvordan det ville slå ut på valgresultatet. Mjelde mener resultatet viser at skandalene har hatt lite å si.

- Han endte med omtrent like stor oppslutning som meningsmålingene der viste i ganske god tid før valget.  De 35-40 prosentene som støtter ham er så lojale at det virker som han kan si og gjøre hva som helst, de har bestemt seg uansett, sier forskeren.

Trump-vennlig framover Det neste primærvalget holdes i New York, og Trump har en solid ledelse på meningsmålingene i hjemstaten, i likhet med Clinton.

Deretter venter valg i østkyst-delstater som Connecticut, Maryland og Rhode Island, samt Pennsylvania.

- Terrenget framover favoriserer Trump og Clinton, fordi de gjør det normalt godt i mangfoldige delstater som for eksempel New York.

For selv om Sanders nå har vunnet sju av de åtte siste delstatene, sørger dem propsjonale delegatfordelingen og Clintons store seire i de første rundene for at Sanders fortsatt trenger å vinne store stater med store marginer for å kunne slå Clinton til slutt.

LEDER FORTSATT: Hillary Clinton. Foto: NTB scanpix
LEDER FORTSATT: Hillary Clinton. Foto: NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram