Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter nattens angrep slo hun tilbake: - Det er en absurd og grotesk påstand

Theresa May redegjorde for nattens angrep på en pressekonferanse.

DIREKTE: Storbritannias statsminister, Theresa May, kommer med en kunngjøring om angrepet på Syria i natt. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka tre i natt norsk tid kunngjorde president Donald Trump at USA, sammen med Frankrike og Storbritannia, hadde beordret et angrep flere strategiske mål i Syria.

Kort tid etter ble det hørt smell i og utenfor hovedstaden Damaskus, og utenfor byen Homs på grensa til Libanon.

Litt over klokka 10 i formiddag holdt Storbritannias statsminister Theresa May en pressekonferanse der hun redegjorde for nattens angrep, og hvorfor det ble gjennomført-

- Vi har alle sett de grusomme bildene av menn, kvinner og barn med skum i munnen, sier hun, og peker på opplysningene om at lokalbefolkningen i Douma skal ha blitt angrepet med kjemiske våpen.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Slår tilbake mot anklager

Hun slår også knallhardt tilbake mot påstandene fra Russland om at Storbritannia skal ha orkestrert angrepet.

Det var tidligere denne uka at Russland hevdet å ha bevis for at britene ga organisasjonen Hvite hjelmer beskjed om å late som om Douma utenfor Damaskus hadde blitt utsatt for et kjemisk angrep.

- Det er en absurd og grotesk påstand, sier May.

Hun sier også at det ikke bør overraske noen at regimet til Bashar al-Assad bruker kjemiske våpen mot sine egne innbyggere.

- Vi vet at det syriske regimet har en grufull historie når det kommer til å bruke slike våpen mot sitt eget folk, sier hun, og argumenterer for at det ikke var noen andre enn regjeringsstyrkene som kunne gjennomført dette angrepet.

- Et klart signal

Hun trekker også inn episoden i Salisbury der den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter ble forgiftet av en nervegift.

- Bruken av nervegift på britisk jord er en del av mønsteret. Dette sender et klart signal til alle som tror de kan bruke kjemiske våpen med immunitet.

Etter å ha trukket inn Skripal-saken fikk May spørsmål fra salen om nattas angrep bare handlet om regimet til Assad, eller om det også var en advarsel til Russland.

- Nattas angrep hadde som fokus å stoppe Syrias muligheter og vilje til å bruke kjemiske våpen, sier hun, før hun legger til:

- Men jeg tror dette vil virke som en beskjed til andre om at det internasjonale samfunnet ikke vil godta slik bruk av kjemiske våpen.

Rykker inn

Samtidig som May står og redegjør for nattas aksjon i London, kommer det meldinger fra statlige syriske medier om at regimestyrker nå rykker inn i Douma der det kjemiske angrepet skal ha skjedd.

Det er meningen at eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal begynne innsamlingen av bevis i byen i dag.

May ble også spurt om hvorfor de ikke ventet med angrepet til OPCW hadde kommet med sin konklusjon om hva som skjedde forrige helg i det som var Øst-Ghoutas siste opprørsbastion.

- Vi har gjort alt vi kan for å finne ut hva som skjedde på bakken, og jeg har gitt flere eksempler på faktorene som overbeviste oss om at det var et kjemisk angrep av regimet, sier hun, og viser blant annet til at et regimehelikopter skal ha blitt observert over Douma.

Fordømmer angrepet

Der både May, Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron nå alle har sagt at angrepene var rettferdiggjort av hendelsen i Douma, er Russlands president Vladimir Putin langt mer kritisk.

Lørdag morgen sa han at angrepet forverrer den humanitære katastrofen i Syria, samtidig som han fordømmer bombetoktet.

- Russland fordømmer sterkt angrepet i Syria, der russiske militære hjelper den legitime regjeringen i kampen mot terrorisme, heter det i den første reaksjonen fra Kreml lørdag.

Samtidig ble det opplyst at Russland innkaller til hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere «de aggressive handlingene til USA og landets allierte».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling