Valget i Sverige:

Etter nazi-skandale: Krever Putin-svar

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna ligger an til å bli Sveriges nest største parti og håper på regjeringsmakt. Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) krever nå at Sverigedemokraterna redegjør for sine koblinger til Putin.

KREVER SVAR: Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) krever at Sverigedemokraterna redegjør for sine koblinger til Russland, og påstår at de utgjør en sikkehetsrisiko for Sverige dersom de kommer i posisjon etter Riksdagsvalget om ei drøy uke. Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images / NTB
KREVER SVAR: Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) krever at Sverigedemokraterna redegjør for sine koblinger til Russland, og påstår at de utgjør en sikkehetsrisiko for Sverige dersom de kommer i posisjon etter Riksdagsvalget om ei drøy uke. Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images / NTB Vis mer
Publisert

Ei drøy uke før valgnatta ligger SD og partileder Jimmie Åkesson an til å gjøre et brakvalg.

Under et pressetreff fredag morgen ber forsvarsminister Peter Hultqvist (S) at Sverigedemokraterna (SD) redegjør for de påståtte koblingene til Russland.

- Det spørsmålet man nå stiller seg er om SD skal få minister- eller innsynsposter på utenriks- eller forsvarsdepartementet og hva slags påvirkning det kan ha på rikets sikkerhet, sa Hultqvist ifølge Aftonbladet.

- En sikkerhetsrisiko

Forsvarsministeren krever videre at det er rimelig at SD gjør rede for kontakten de har hatt med Russland både før og etter invasjonen av Ukraina 24. februar.

Han la til en rekke faktorer som påstås å skulle vise SDs nære koblinger til Russland. Blant disse er at de har stemt til fordel for russiske interesser i EU-parlamentet, melder Aftonbladet.

Også integrerings- og migrasjonsminister Anders Ygeman (S) støttet opp om kravet.

- Det råder ingen tvil om at Sverigedemokraternas koblinger til Russland kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Sverige, sa han ifølge avisa.

STERKE MÅLINGER: Ei drøy uke før Riksdagsvalget er Jimmie Åkessons parti Sverigedemokratarna nest største parti på de aller fleste målinger. Foto: Johan Nilsson / TT /NTB
STERKE MÅLINGER: Ei drøy uke før Riksdagsvalget er Jimmie Åkessons parti Sverigedemokratarna nest største parti på de aller fleste målinger. Foto: Johan Nilsson / TT /NTB Vis mer

Jimmie Åkesson slår kraftig tilbake på påstandene om hans parti og mener regjeringspartiets opptreden minner om et diktatur.

- Socialdemokraterna har altså et pressetreff for å informere om opposisjonen. Man tror knapt at det er sant. Partiet som har gjort Sverige mer sårbart enn noensinne, sier han i en kommentar ifølge Expressen.

Delte propagandavideo

I mars delte den svenske politikeren Roger Richthoff i Sverigedemokraterna en video hvor Russland blir takket for invasjonen av Ukraina.

Det meldte Expressen.

Videoen Richthoff delte skal inneholde feilinformasjon om ukrainske biologiske våpen og hevder at Russland frigjør det ukrainske folket etter åtte år med folkemord og etnisk rensing.

Richthoff, som sitter i Riksdagen for Sverigedemokraterna, uttalte til den svenske avisa Expo at hensikten med å dele filmen var å fortelle at det foregår feilinformasjon fra begge sier.

Richthoff måtte tåle kritikk fra egne partikollegaer for delingen av videoen.

- Det er uansvarlig av Richthoff å dele filmer som han selv ikke har sett eller forstått. Han viser gjentatte ganger elendig dømmekraft i sosiale medier, sa SDs gruppeleder Henrik Vinge i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået TT.

Richthoff har også tidligere blitt anklaget for å spre kjente russiske desinformasjonskampanjer om coronavaksiner.

«Nazi-feiring»

Kravet fra den svenske forsvarsministeren kommer også dagen etter at det ble kjent at en ansatt i SDs riksdagsgruppe inviterte til feiring av årsdagen for Nazi-Tysklands innmarsj i Polen.

Vedkommende, som ifølge Aftonbladet er ansatt i partiets riksdagsgruppe som politisk rådgiver, sendte innbydelsen til 30 andre i partiet.

I e-posten ble de invitert til «med andakt» å bli med på en markering for å feire «83-årsdagen for Nazi-Tysklands angrep mot Polen».

Sverigedemokraternas pressesjef Oscar Cavalli-Björkman mener invitasjonen er misforstått, men medgir at brevet var uheldig formulert.

- Hensikten hans er å hylle dem som sto imot Nazi-Tyskland da de ble angrepet, sier han.

Flere av partiets ansatte og folkevalgte som mottok invitasjonen, kaller den uakseptabel.

Kan ende i regjering

Sverigedemokraterna ble grunnlagt på slutten 80-tallet som et «interesseparti for svensker» og hadde sitt utspring i rasistiske grupper.

Fram mot valget i 2018 jobbet partiet hardt for å kvitte seg med dette stempelet, og har til dels lykkes.

Jimmie Åkesson har gradvis forsøkt å ta et oppgjør med partiets fortid etter at han ble partileder i 2005. I 2012 varslet han nulltoleranse i partiet mot rasisme og fremmedfiendtlighet og tok selv offentlig avstand fra slike holdninger.

Ingen av de andre partiene i den svenske Riksdagen har likevel ønsket å samarbeide med SD, fordi de har blitt oppfattet som et populistisk parti med rasistiske røtter. Dette er for første gang endret inn mot det kommende valget.

På et gjennomsnitt av målingene er nå SD Sveriges nest største parti og det største på borgerlig side med 21 prosent. Høyres søsterparti, Moderaterna, ligger på 17,1.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer