Etter nesten ett selvdrap hver dag i år, kaster desperate soldatfruer klærne

Ashley skrev en kjærlighetserklæring på kroppen og poserte med mannens rifle. Det startet en massebevegelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har vært involvert i tre kriger de siste to årene, og særlig fra Irak har svært mange soldater kommet hjem som helter med store mentale sår, til et system stadig flere mener ikke er egnet til å ta vare på dem.

Hvor mange soldater og veteraner som tar sitt eget liv i tjeneste eller etter å ha vendt tilbake til USA er et stridsspørsmål, der enkelte mener det er flere enn de som faktisk blir drept i kamp. For to uker siden ble det offentliggjort tall fra Pentagon som viser at 154 personer i det amerikanske millitæret begikk selvdrap i løpet av årets 155 første dager.

En gruppe soldatfruer har nå bestemt seg for å gjøre noe med det. Etter at Ashley Wise la ut et bilde av seg selv, toppløs og med en rekke kjærlighetserklæringer til ektemannen på ryggen og med hans MF-rifle hevet over hodet, har kampanjen Battling BARE blitt startet.

- Min kjærlighet er evig - Min kjærlighet er evig. Til deg lover jeg dette: Jeg vil stilne dine stille skrik, hjelpe deg å lege din knuste sjel til du nok en gang, min kjære, er hel igjen, lyder det sterke budskapet på Wises nakne rygg og armer.

«Broken by Battle» (knust av kamp) står på den ene armen, mens «Wounded by War» (såret av krig) står på den andre.

Bildet lastet hun opp på Facebook. Reaksjonene lot ikke vente på seg. I løpet av kort tid hadde flere andre, desperate soldatfruer slengt seg på bølgen. Nå laster både barn, tenåringer og voksne opp bilder av seg selv med liknende erklæringer på kroppen. Kampanjen har fått navnet Battling BARE (kan oversettes til kjemper avkledd).

Kritikk mot myndighetene En presset økonomi og dyre kriger har også ført til at deler av tilbudet hjemme i USA er blitt redusert, og helt siden Irak-krigens tidlige dager har amerikanske myndigheter blitt beskyldt for ikke å ta vare på dem som har ofret alt i strid.

 FLERE BILDER:  I løpet av kort tid har en rekke kvinner kastet klærne og skrevet kjærlighetserklæringen på sin egen rygg.
FLERE BILDER: I løpet av kort tid har en rekke kvinner kastet klærne og skrevet kjærlighetserklæringen på sin egen rygg. Vis mer

Historien til Ashley Wise er slik. Hun forteller om et system som ikke er i nærheten av å gjøre nok, og som nesten drev hennes mann, soldaten Rob Wise til selvdrap.

Robert Johnson i Business Insider har snakket med Ashley Wise og viderebringer hennes sterke historie. Ektemannen, Rob, hadde forlatt marinen til fordel for hæren, men etter to perioder i Irak kom han hjem med en ødelagt mental helse.

Flashback Rob hadde flashback til tiden i Irak. «Han ble mentalt slengt tilbake til striden da han hørte en høy lyd eller så en uventet bevegelse i øyekroken», skriver Johnson i Business Insider.

Situasjonen gikk fra vondt til verre da Rob Wise drakk seg full og tok med seg alle våpnene sine og en flaske sprit og dro til et hotell.

- Livet er virkelig vanskelig nå, det kan hende at jeg gjør noe dumt, skal han ha sagt på telefon til sin kone.

Det var da Ashley Wise tok kontakt med hærens familieprogram, en organisasjon som skal støtte soldatfamilier i krise. Da møtte hun en rådgiver som hun stolte på og fortalte alt.

Etter nesten ett selvdrap hver dag i år, kaster desperate soldatfruer klærne

- Jeg hadde ikke sovet på et døgn, det var den eneste grunnen til at hun fikk meg til å åpne meg, sier Ashley til Business Insider.

Hentet av MP For da rådgiveren fikk vite hva som hadde skjedd gikk det ikke lang tid før Rob Wise ble hentet av millitærpolitiet, arrestert, siktet for vold i hjemmet og sparket ut av hæren. Nå ligger han til behandling på et millitærsykehus.

Han fikk til slutt diagnosen posttraumatisk stressyndrom, noe svært mange soldater får med seg hjem fra strid.

Robert Johnson, som skriver om millitær og forsvar for Business Insider, skriver at en slik historie er langt fra uvanlig.

Nå får imidlertid soldatfruene fortalt om sine problemer gjennom å kle av seg og skrive sine erklæringer på kroppen. Kampanjen er i ferd med å spre seg for fullt.

- Folk kommer til oss for å dele sine historie og fordi de vil ha hjelp. Vi jobber med å finne måter vi kan hjelpe disse og få ikke bare hæren, men hele millitæret til å bry seg, sier Wise til The Leaf Chronicle.

Etter nesten ett selvdrap hver dag i år, kaster desperate soldatfruer klærne

Fersk offisiell statistikk viser at selvdrap er den nest største grunnen til tap av menneskeliv i den amerikanske hæren. Til nå i år har det i snitt vært nesten ett selvdrap hver dag.

 STARTET ALT:  Da Ashley Wise la ut dette bildet på Facebook var kampanjen i gang.
STARTET ALT: Da Ashley Wise la ut dette bildet på Facebook var kampanjen i gang. Vis mer