JAGES I TO FORSKJELLIGE LAND: Jackson Otieno fra Kenya og Rosana Flamer-Caldera fra Sri Lanka kjemper mot antihomofili-lovgivningen i sine land, og de ser for første gang at de kan vinne fram. LHBT-personer i Kenya og Sri Lanka risikerer å bli utstøtt fra familien, nektet arv, kastet ut av sine hjem, banket opp på gata og bli arrestert av politiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAGES I TO FORSKJELLIGE LAND: Jackson Otieno fra Kenya og Rosana Flamer-Caldera fra Sri Lanka kjemper mot antihomofili-lovgivningen i sine land, og de ser for første gang at de kan vinne fram. LHBT-personer i Kenya og Sri Lanka risikerer å bli utstøtt fra familien, nektet arv, kastet ut av sine hjem, banket opp på gata og bli arrestert av politiet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Etter over 50 år kan disse tre landene få fjernet Storbritannias sodomi-lover: - For et år siden hadde vi like stor sjanse som en snøball i helvete

Blir stemplet som kriminelle. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): I Uganda har parlamentsmedlemmer kjempet for henholdsvis dødsstraff og livstid for homofili, i Russland forbys transpersoner å kjøre bil, og i Orlando ble 49 mennesker brutalt slaktet ned i forrige uke.

Men ikke alt går i gal retning.

LHBT-aktivister anslår nemlig at de kan få fjernet lovene mot homofili i både India, Kenya og Sri Lanka innen de tre neste åra.

- Vi har mange rare lover som henger igjen etter kolonitida, som at kvinner ikke får kjøpe alkohol, eller at du ikke får røyke mens du kjører. Jeg kjøper alkohol hele tida, selv om loven er der og de bruker den når de føler for det. Men sodomi-lovene bruker de hver dag for å trakassere og skremme LHBT-miljøet, sier Rosanna Flamer-Caldera (60) fra Sri Lanka.

Grov trakassering

Denne uka er hun i Oslo for å feire pride, men vanligvis bruker hun all sin tid på å kjempe mot Sri Lankas anti-homofili-lov. Den gamle britiske straffeloven som kriminaliserte homofili, ble introdusert i flere titalls stater da britene dominerte som kolonimakt. Den har vist seg vanskelig å fjerne.

- Selv om denne loven ikke har blitt brukt til å dømme noen siden vi ble uavhengige fra britene i 1948, kriminaliserer den oss og brukes for å rettferdiggjøre diskriminering, sier Flamer-Caldera, som er direktør i Equal Ground.

SEES PÅ SOM KRIMINELLE: Dette bildet er tatt under pride-feiringen i Colombo, Sri Lanka, for to uker siden. LHBT-aktivister tror de kan få opphevet lovene som kriminaliserer homofili innen tre år. Foto: Equal Ground
SEES PÅ SOM KRIMINELLE: Dette bildet er tatt under pride-feiringen i Colombo, Sri Lanka, for to uker siden. LHBT-aktivister tror de kan få opphevet lovene som kriminaliserer homofili innen tre år. Foto: Equal Ground Vis mer

- Det er mye trakassering av politiet, LHBT-personer blir arrestert og dratt med på politistasjonen, presset for penger, spurt om seksuelle tjenester og slått. Vi har også sett at personer har blitt voldtatt på politistasjonene, sier Flamer-Caldera til Dagbladet.

- Virkelig en sjanse nå

Hun sier at de prøvde å bli kvitt de gamle sodomilovene i 1995, men da ble det bare verre. Fra før var sex mellom to menn forbudt, men i 1995 ble ordet «mann» fjernet og begrepet «grov uanstendighet» lagt til, så hele LHBT-miljøet ble rammet.

Nå skal de prøve å fjerne loven på nytt.

- Vi har virkelig en sjanse nå. For et år siden hadde vi like stor sjanse som en snøball i helvete til engang prøve å avkriminalisere, fordi vi hadde et veldig undertrykkende regime, sier Flamer-Caldera.

PRIDE-FEIRING: Flamer-Caldera sier hun gleder seg til å se hvordan Norge feirer pride. Feiringen i Colombo, Sri Lanka, var mer som en protestaksjon enn en parade og en fest, påpeker hun. Foto: Equal Grounds
PRIDE-FEIRING: Flamer-Caldera sier hun gleder seg til å se hvordan Norge feirer pride. Feiringen i Colombo, Sri Lanka, var mer som en protestaksjon enn en parade og en fest, påpeker hun. Foto: Equal Grounds Vis mer

Konflikten med tamilene har roet seg, og Sri Lanka har fått en ny, demokratisk regjering. Lykkes aktivistene, får Sri Lanka en av verdens mest progressive grunnlover på LHBT-rettigheter, opplyser norske FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. For to uker siden hadde Sri Lanka sin pride-parade, og de leide en toetasjes buss og kjørte rundt i hovedstaden.

- Alle visste hvem vi var, fordi vi hadde plakater og sånn, men vi fikk ikke en eneste negativ tilbakemelding. Jeg tror folket er klare for å avkriminalisere og inkludere oss i samfunnet, sier Flamer-Caldera.

- Det er også ekstremist-elementer som truet oss under pride som sa de skulle banke oss opp og drepe oss, men likevel gjennomførte vi paraden. Heldigvis skjedde det ingenting, sier hun.

De samme kampene mot loven pågår i Kenya og India.

Møter stor motstand

Paragraf 377 i den indiske straffeloven stammer fra 1860, og India ble uavhengig i 1947. I 2009 ble loven avskaffet etter en dom i høyesterett, men den ble gjeninnført i 2013.

Indisk høyesterett skal nå se på saken på nytt, opplyser FRI, og aktivistene tror de kan vinne for godt denne gangen. Det tredje landet i kamp er Kenya.

FOR UGANDA: Kenyanske LHBT-personer holder her, i februar 2010, en protestaksjon mot Ugandas homofililover. Maskene måtte de ha for å beskytte sin egen identitet. Foto: Ben Curtis / AP Photo  / NTB Scanpix
FOR UGANDA: Kenyanske LHBT-personer holder her, i februar 2010, en protestaksjon mot Ugandas homofililover. Maskene måtte de ha for å beskytte sin egen identitet. Foto: Ben Curtis / AP Photo  / NTB Scanpix Vis mer

Kenya er nabolandet til Uganda, hvor homofobien har vokst dramatisk de siste åra, men også i Kenya tror aktivister at de kan få bort sodomi-lovene innen de tre neste åra. USAs president Barack Obama kom med skarp kritikk av Kenyas homolover da han besøkte landet i juli i fjor.

- Vi har i ti år diskutert hvordan vi skal gå fram for å få til dette. Det er ingen automatikk i at det går gjennom, men vi har en bedre sjanse nå, sier Jackson Otieno i Gay and Lesbian Coalition of Kenya.

Pew Research Center gjennomførte i 2006 en undersøkelse som viste at 98 prosent av kenyanerne mente at homofili aldri kan rettferdiggjøres. Otieno sier nye undersøkelser viser at andelen er nede på 95 prosent. Kenya ble uavhengig i 1963, for 53 år siden, men seinest i 2010 gikk presidenten inn for ytterligere kriminalisering av homofili.

- Siden vi startet kampene i retten og det kom på nyhetene for to uker siden, har to transpersoner på ulike kanter av Nigeria blitt fengslet og sitter i celler nå. De har bodd i sine nabolag lenge, aller kjenner dem, og ingen har noensinne plaget dem, men på grunn av dette har de blitt kastet ut av sine hjem, sier Otieno til Dagbladet.

De kenyanske LHBT-organisasjonene har nå to saker i rettssystemet for å få fjernet sine sodomi-lover. Etter at Kenya fikk en ny grunnlov, så de muligheten for et oppgjør med de gamle lovene.

- Det er fortsatt de som mener homofili er en moralsk forbrytelse. Vi snakker om de svært kristne på det ekstreme høyre og religiøse fundamentalister, sier Otieno.

PÅ BESØK I OSLO: Jackson Otieno fra Gay and Lesbian coalition of Kenya og Rosana Flamer-Caldera fra Equal Ground er på besøk i Oslo for pride-paraden denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ BESØK I OSLO: Jackson Otieno fra Gay and Lesbian coalition of Kenya og Rosana Flamer-Caldera fra Equal Ground er på besøk i Oslo for pride-paraden denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer