SE TV: Lørdag ble Jeffrey Epstein funnet død på sin egen celle i New York. Nå vender etterforskerne på hver stein i jakten på hans medsammensvorne. Vis mer

Etter selvmordet - leter etter bevis på hans «indre sirkel»

Lørdag ble Jeffrey Epstein funnet død på sin egen celle i New York. Nå vender etterforskerne på hver stein i jakten på hans medsammensvorne.

Publisert

Den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein (66) ble lørdag funnet død på sin egen celle i New York.

Han var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, og myndighetene har konkludert med at han tok sitt eget liv. Han nektet hele tiden for anklagene.

Politiets massive etterforskning av kapitalforvalteren, og hans angivelige nettverk, fortsetter riktignok, og mandag dukket det opp bilder av både FBI- og tollagenter på Epsteins private øy - Little Saint James.

«Indre sirkel»

66-åringen kjøpte den 400 mål store karibiske øya i 1998 for 70 millioner kroner, og det har ifølge Sky News lenge versert rykter om hva som skal ha foregått på den avsidesliggende eiendommen.

I tillegg til den private øya, eide Epstein en gigantisk «herregård» på Manhattan til en verdi av svimlende 700 millioner kroner. Han hadde også en ranch i New Mexico, samt leiligheter i Paris og Palm Beach i Florida.

ABC News skriver at FBI håper å finne bevis på hvem Epsteins såkalte «indre sirkel» besto av.

Guillermo Gonzales, talsperson for FBI, ville ikke kommentere Epstein-etterforskningen spesifikt, men kunne bekrefte overfor Sky at byrået har en pågående etterforskning på Jomfruøyene - øygruppa der Little Saint James ligger.

NBC har på sin side fått det bekreftet fra to anonyme kilder.

- Hva visste han?

Etter at det lørdag ble kjent at Epstein hadde tatt sitt eget liv, tok det ikke lang tid før konspirasjonsteoriene fikk fart. Flere spekulerte på at mektige personer ønsket ham tatt av dage, slik at han ikke kunne trekke dem inn i etterforskninga.

New York Times publiserte mandag en artikkel der en av deres journalister skildret et intervju han gjorde med Epstein for ett år siden. Han skal da ha fortalt journalisten at han hadde detaljert kunnskap om andre kjendisers «seksuelle tilbøyeligheter» og narkotikavaner.

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kan ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, sa de Blasio.

Emneknaggene #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount har også trendet på Twitter i dagene etter dødsfallet.

Avviser kopling

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skriver Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

President Donald Trump har tatt sterk avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest. Han lot ikke muligheten gå fra seg til å helle bensin på bålet.

Han delte en tweet fra komiker og tilhenger Terrence Williams, som insinuerte at Epstein hadde kompromitterende informasjon om Bill Clinton, og at det har sammenheng med dødsfallet. Denne er nå delt av nesten 70 000 og videoen er sett mer enn fem millioner ganger.

- Fortjener rettferdighet

Fengselsvesenet i New York har fått massiv kritikk for at Epstein ikke var overvåket på tidspunktet han tok livet sitt, og justisminister William Barr kaller det «alvorlige uregelmessigheter».

- Dette er grunn til bekymring, og det kreves en grundig etterforskning av hvordan dette kunne skje. Vi vil komme til bunns i det, og vi vil finne ut hvem som skal stå til ansvar, sier han ifølge ABC.

Barr har også gjort det klart at etterforskningen ikke vil stoppe bare fordi den hovedmistenkte nå er død.

- La meg forsikre dere om at denne saken kommer til å fortsette mot alle de som sto i ledtog med Epstein. Ofrene fortjener rettferdighet, og det skal de få, sier Barr.

Tirsdag morgen melder NTB at riksadvokaten i USA beordret direktøren i fengselet der Jeffrey Epstein ble funnet død overflyttet til en annen stilling mens saken granskes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer