Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Etter sju fete år, kommer sju magre

Jens Stoltenberg trekker paralleller til bibelhistorien i sin nyttårstale.

2010: Statsminister Jens Stoltenberg holder sin nyttårstale.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
2010: Statsminister Jens Stoltenberg holder sin nyttårstale. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I den tradisjonelle nyttårstale tok statsministeren opp flere av de store sakene i året som har gått. Både den økonomiske krisa, arbeidsledighet og klimaproblemene var sentrale.

- Vi husker fortellingen om Josef som rådet faraoen i Egypt til å spare på kornet fordi det etter sju fete år ville komme sju magre. Det er eldgammel lærdom at vi bør spare i gode tider for å ha til dårligere tider, sa Stoltenberg.

Han mener det norske pensjonsfondet er vår måte å følge Josefs råd på. Akkurat som egypterne bygde opp kornlagre har vi brukt fondet under den økonomiske krisa.

- Under krisa har vi brukt mye ekstra penger for å holde hjula i gang. Vi kunne bruke mye i dårlige tider fordi vi har holdt igjen i gode tider, sa Stoltenberg.

2009: Jens Stoltenberg holder nyttårstale.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
2009: Jens Stoltenberg holder nyttårstale. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Samtidig understreket han at mange er blitt rammet av nedgangstidene.

- Å miste jobben er først og fremst tøft for den som blir stående uten arbeid. Men arbeidsledighet går også utover fellesskapet. Når det er færre som skaper, blir det mindre å dele, sa Stoltenberg.

- Kunnskap trumfer alt
Han mener derfor det er svært viktig å få så mange som mulig i jobb så fort som mulig.

2008:Jens Stoltenberg holder nyttårstale.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX  .
2008:Jens Stoltenberg holder nyttårstale. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

- Verdien av norske folks arbeidskraft og kunnskap er mange ganger større enn verdien av oljeformuen. For å si det enkelt: Hvis det utenkelige skulle skje at vi alle satte oss ned, sluttet å arbeide og bare levde av pensjonsfondet, ville hele formuen være borte på litt over ett år, sa Stoltenberg.

Han snakket også om hvordan «kunnskap trumfer alt» og har ført til store framganger som ingen hadde forutsett kort tid i forveien.

- Statoil, Hydro, Statkraft, Marine Harvest og Telenor er av våre største bedrifter i dag. Vi forutså ingen av dem, sa statsministeren.

Nå vil Stoltenberg ha en bred samfunnsdebatt.

2007: Jens Stoltenberg holder  nyttårstalen.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL
2007: Jens Stoltenberg holder nyttårstalen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX POOL Vis mer

- Vi inviterer til samarbeid om arbeid. Om hvordan vi kan utvikle et framtidsrettet næringsliv og gjøre det enklere å starte opp nye bedrifter. Om hvordan vi skal utvikle den kunnskapen og teknologien vi trenger. Om hvordan vi kan unngå at ungdom slutter under skolegangen. Om hvordan vi kan redusere sykefraværet og utstøtingen fra arbeidslivet. I det kommende året vil jeg og de mest berørte statsrådene invitere folk fra ulike miljøer til et rådslag om dette, sa Stoltenberg.

- Sårbar verden
Han var også opptatt av klimaspørsmålet og hvor sårbar Jorda er.

- Tar vi egentlig godt nok vare på denne sårbare planeten vår? Svaret er nei. Kloden varmes opp. Polisen smelter. Havet stiger, sa Stoltenberg.

2006 Jens Stoltenberg holder nyttårstale.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
2006 Jens Stoltenberg holder nyttårstale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Han var selv sentral under klimatoppmøtet i København like før jul og mener selv at verdens ledere ikke kom i mål med en ny og forpliktende klimaavtale, men at det ble tatt et viktig første skritt - blant annet ved at det ble enighet om at rike land skal betale for klimatiltak i u-land.

- Det er den rike verden som er historiens store forurensere, men det er utviklingslandene som vil stå for de største utslippene i framtida. Vi ble rike gjennom å øke våre utslipp. Problemet er at dagens fattige land ikke kan bli rike på samme måte som oss. Det vil simpelthen ikke jordkloden og verdens klima tåle. Derfor kan klimaproblemet bare løses dersom rike land er med på å ta regningen for utslippskutt i fattige land, sa Stoltenberg.

2001: Jens Stoltenberg holder nyttårstale. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
2001: Jens Stoltenberg holder nyttårstale. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling