Etter skjelvet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Døden er ikke det siste ordet i historien», forsikret erkebiskopen i jordskjelvrammede Aquila da han holdt påskegudstjeneste i helgen. Han trøstet de frammøtte med påskemysteriet og vissheten om at det kommer noe bra etter dette livet. Da redningsmannskapene sluttet letingen etter overlevende på søndag, talte de 294 lik. Og også for dem som konsentrerer seg mindre om det hinsidige, kan det finnes noe etter døden: En dom over de ansvarlige.

FOR HVORDAN KUNNE så mange nye bygninger kollapse så raskt? Italia er et land med svært høy risiko for jordskjelv. Det kan man ikke gjøre stort med. Men Italia er også et land med mange bygninger som er reist uten hensyn til regelverket. Det kan man gjøre noe med. Påtalemyndigheten i Aquila har allerede startet etterforskningen, med tanke på å ta ut tiltale for uaktsomt drap.

I første rekke i forbindelse med to bygninger: Byens sykehus og en studentbolig. De første hypotesene går på at det er brukt billig sand i sementen slik at armeringsjernene har rustet vekk. I går ble det klart at sykehuset ikke har blitt godkjent av offentlige myndigheter – det skulle aldri vært tatt i bruk.

TV-PROGRAMLEDEREN Michele Santoro er elsket og hatet i Italia, blant annet for sin skeptiske holdning til det meste av det Silvio Berlusconi foretar seg. I sitt program om jordskjelvkatastrofen i forrige uke tok han for seg alle tenkelige kritiske vinkler i tillegg til spørsmålet om kynisk byggevirksomhet. Burde man ha tatt varslene på alvor? Hvorfor kom brannmennene sent fram enkelte steder? Hvorfor er ikke alle teltene i de provisoriske leirene utstyrt med varmeovner? Det var hard kost så tidlig etter katastrofen.

«Simpelthen usmakelig», sa Gianfranco Fini. «En offentlig TV-kanal kan ikke oppføre seg på denne måten», sa Silvio Berlusconi.

DEN ITALIENSKE etterkrigstida er svertet av eksempler på at det er tatt for lite hensyn til naturlige farer og offentlige regler når hus skal bygges. I perioder har den ukontrollerte byggingen ikke vært et utslag av slapp håndhevelse av regelverket, men et resultat av bevisste politiske valg, med fatale konsekvenser. Dette har italienere hørt før - og kranglet om før. Kanskje var det ufint å trekke det fram en helg der ofrene ble gravlagt, og hele landet har vist hvilken enestående evne til å vise solidaritet og samhold som finnes i Italia. Men en jordskjelvkatastrofe handler også om politikk. Forfatteren Roberto Saviano, som har skrevet bestselgeren «Gomorra» om den napoletanske mafiaen, var i Aquila i helgen. Han forteller at mafiaklanene er klare til å tjene penger hver gang en katastrofe rammer. For å unngå at Aquila blir et Klondyke for camorra-infiltrert byggevirksomhet, trengs en kritisk, bevisst holdning allerede nå. Det trengs nettopp av respekt for de som døde, skriver Saviano; de som døde fordi sementen var for dårlig, ikke fordi jorden skalv.