Etter skred-rapporten: - Jeg er bitter

Ifølge Gjerdrum-utvalgets rapport kunne dødsskredet ha vært unngått hvis det hadde blitt tatt tak i advarsler om utvasking av et bekkeleie. - Jeg er bitter, sier Steinar Gundersen, som mistet kona i skredet.

TAR SELVKRITIKK: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) er enig i Gjerdrum-utvalgets rapport om at noen burde tatt ansvar for å sikre de ustabile områdene, som sørget for det dødelige skredet. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Les alle artikler Den usynlige trusselen

Ifølge Gjerdrum-utvalgets første delrapport var erosjon (utvasking) av en skråning ved en bekk sør for kommunesenteret Ask hovedårsaken til dødsskredet i boligfeltet Nystulia 30. desember i fjor.

Rapporten konkluderer med at skredet kunne ha vært unngått, hvis noen hadde tatt tak i advarsler om tilstanden i og rundt bekken.

- Jeg er bitter, sier Steinar Gundersen (74) til Dagbladet torsdag, dagen etter at det regjeringsoppnevnte utvalget la fram sin rapport.

- Uklare ansvarsforhold

At kommunen ikke tok tak i advarsler fra blant andre hydrologen Steinar Myrabø i 2008, har Gjerdrum-ordfører Anders Østensen forklart med uklare ansvarsforhold.

- Vi har fått noen bekymringsmeldinger, og det burde ha vært fulgt opp bedre, men hvem som skulle utført tiltakene, er litt uavklart, sa han til Dagbladet onsdag.

De første husene i boligfeltet Nystulia sto klare i 2007. Byggeprosessen hadde fem trinn, og pågikk til 2012. Rapporten som kom onsdag peker på et område sør for Nystulia som startpunkt for skredet.

TILBAKE: Skolebarna i Ask i Gjerdrum tok godt i mot Steinar Gundersen (74) da han kom tilbake som ungenes trafikkdirigent etter katastrofen. Video: Lars Eivind Bones og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Ansvarsforholdene har vært kompliserte når det gjelder å trygge områder som ikke er involvert i et konkret utbyggingsprosjekt. Det lå jo utenfor planområdet til Nystulia, svarte Østensen til Dagbladets spørsmål om kommunen kunne ha forhindret skredet.

Det er en forklaring som Steinar Gundersen ikke er tilfreds med.

- Får dem ikke tilbake

- De har bare gjort halve jobben, sier han om kommunens rolle.

- Jeg mistet kona mi, så jeg er bitter på dette. Det var elleve som døde, med den ufødte babyen, og dem får vi ikke tilbake, sier Steinar Gundersen.

Han sier likevel at han er fornøyd med innsatsen til dagens ansvarlige i Gjerdrum kommune.

SKREDRAMMET I 2012: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen opplevde i 2012 selv et kvikkleireras på gården sin i Gjerivegen 56 i Gjerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKREDRAMMET I 2012: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen opplevde i 2012 selv et kvikkleireras på gården sin i Gjerivegen 56 i Gjerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gundersen, som ble intervjuet i Dagbladet i mars, forteller at han først torsdag fikk Gjerdrum-utvalgets rapport i hende. Nå kommer han til å sette seg ned og studere den nøye.

- Forverret stabilitet

I Gjerdrum-utvalgets rapport står blant annet dette om årsaken til skredet:

«En eller flere små utglidninger i Tistilbekken vest for Holmen førte til en ustabil bakkant som blottla kvikkleira, og startet en bakenforliggende (retrogressiv) bruddutvikling.»

«At skredet gikk i desember 2020, er et resultat av at erosjon i Tistilbekken gjennom flere år hadde forverret en allerede dårlig stabilitet i skråningen vest for Holmen. Dette skapte en situasjon der skråningen ikke lenger var robust nok til å tåle virkningen av den våte høsten og førjulsvinteren i 2020», står det også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer