Etter snar eller føre var?

Etter at munn- og klovsyke var konstatert i Frankrike tirsdag, var det i realiteten bare et tidsspørsmål før regjeringen ville utvide importforbudet for dyr, kjøtt og meieriprodukter til å gjelde hele EU-EFTA-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen varslet allerede for halvannen uke siden at regjeringen forberedte en slik mulighet dersom smitten spredte seg fra De britiske øyene til Kontinentet.
  • Beslutningen er dramatisk, men nødvendig. Smitten i Frankrike kommer trolig fra sauer som er importert fra Storbritannia like før det første tilfellet ble oppdaget der. Allerede for ei uke siden ble det konstatert antistoffer i sau importert fra Storbritannia til Frankrike. Veterinærmyndighetene opplyser at det er eksportert flere titusener sau fra England til flere land på Kontinentet. Smitten er dermed kommet inn i et helt nytt transportsystem, som landbruksministeren uttrykker det. Veien til handledisken langs svenskegrensa er med andre ord blitt betydelig kortere.
  • Regjeringen har i det lengste håpet å unngå et omfattende importforbud. Det berører tusenvis av mennesker som reiser over grensa. Forbudet er vanskelig å håndheve. Grensene lar seg rett og slett ikke stenge for denne type smitte. Folk må derfor selv vise ansvar. Slike handelsrestriksjoner berører dessuten vårt forhold til handelspartnerne i EU. Uten en holdbar, faglig begrunnelse ville denne type ensidige tiltak fra norsk side blitt møtt med mottiltak fra EU. Det kunne fått store negative følger for norsk eksport av blant annet fisk.
  • Spørsmålet er likevel om regjeringen og dens rådgivere har vært i seineste laget. USA og Canada innførte importforbud før Norge. Stortingsflertallet krevde importforbud før regjeringen selv konkluderte. Skulle smitten komme til Norge, vil ansvaret utvilsomt plasseres hos landbruksministeren. Men det ville være en ulykke for langt flere enn ham. For vår alles del får vi håpe at Bjarne Håkon Hanssen har lykken på sin side. Vi håper også at reisende nordmenn forstår sitt ansvar og nøyer seg med sprit og sigaretter en stund framover.