Etter Taiwan-telefon og Kina-utspill: Tror Trump risikerer en kalddusj

Donald Trumps tøffe tone overfor Kina kan være typisk for en forretningsmann som prøver å posisjonere seg overfor motparten. Men det spørs om USAs neste president har undervurdert sin motpart, Xi Jinping.

TØFF KAMP I VENTE: USAs påtroppende president Donald Trump har gått hardt ut mot Kina, både i valgkampen og etter at han vant valget. Spørsmålet er om han vet hva han har i vente av supermakten Kina. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TØFF KAMP I VENTE: USAs påtroppende president Donald Trump har gått hardt ut mot Kina, både i valgkampen og etter at han vant valget. Spørsmålet er om han vet hva han har i vente av supermakten Kina. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom hele valgkampen gjentok republikanernes presidentkandidat Donald Trump at han skulle være tøff mot Kina.

Han mente Kina «voldtok USA». Han ville innføre 45 prosent tariff på kinesiske importvarer og han skulle få kineserne til å angripe Nord-Korea - blant annet.

Fem uker etter at han kunne innkassere valgseieren ser Trump ut til å holde akkurat disse valgløftene. Det startet med den oppsiktsvekkende telefonsamtalen med Taiwans president i begynnelsen av måneden, den første siden 1979 da USA anerkjente regimet i Beijing på bekostning av Taiwan, der nasjonalistregjeringen flyktet etter borgerkrigen i 1949.

Natt til i går fortsatte Trump sin provokative linje, da han i et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News sådde tvil om den såkalte «Ett Kina»-politikken: En langvarig overenskomst som prøver å balansere mellom anerkjennelsen av Folkerepublikken Kina og deres behov for å se fastlandet og Taiwan under ett, og den militære beskyttelsen av Republikken Kina (Taiwan) på den andre siden.

En ny tidsregning

- Vi skal ikke legge for mye vekt på Trump, men dette markerer starten på en ny supermaktrivalisering. Vi får et nytt bipolart system, men ikke nødvendigvis en ny kald krig, sier professor Øystein Tunsjø, med henvisning til motsetningen mellom USA og Sovjetunionen.

ET ESS I ERMET: Dersom Kinas president Xi Jinping blir møtt med en konfronterende linje fra USA, har også han mottrekk og muligheten til å sette hardt mot hardt i en rivalisering mellom de to supermaktene. Foto: AP / NTB Scanpix
ET ESS I ERMET: Dersom Kinas president Xi Jinping blir møtt med en konfronterende linje fra USA, har også han mottrekk og muligheten til å sette hardt mot hardt i en rivalisering mellom de to supermaktene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Uavhengig av Trump så blir forholdet mellom USA og Kina den definerende konflikten i det 21.århundret, sier han.

Tunsjø, som er professor ved Institutt for Forsvarsstudier, befinner seg i disse dager i Beijing. Han sier forskningskollegaer der betegner telefonsamtalen med Taiwans president som en «wake up call», altså en vekker.

- Selv om Trump kom med krasse utspill under valgkampen, så var det mange kinesere som likte ham. De hadde nok en litt naiv forestilling. Telefonsamtalen med Taiwans president tok dem på senga, og nå er de nok usikre på hvilken linje Trump vil legge seg på når han blir innsatt. Men hvis Trump virkelig har tenkt å røre «Ett Kina»-politikken, så kaster du alt opp i lufta. Da kan alt skje, sier Tunsjø.

Kan true Taiwan-stredet

- Hva mener du med «alt kan skje»?

- Under det som ble kalt den tredje Taiwan-krisen i 1995 og 1996, så gjennomførte Kina missiltester i nærheten av Taiwan-stredet som en advarsel til presidenten og velgerne. 20 år senere er kineserne kommet veldig mye lengre hva gjelder missiler. Da USA den gang svarte med å sende hangarskip visste ikke engang kineserne hvor. Nå har de langt mer avanserte radarer og satelitter og større kapasitet på ubåter og missiler, sier Tunsjø.

Et mulig scenario er derfor at Kina iverksetter en storstilt militærøvelse i farvannet utenfor Taiwan og truer med minelegging. Da må USA svare, men hvordan?

Tunsjø tror Trump og USA står i fare for å undervurdere sin kinesiske motpart, ikke bare hva militær kapasitet angår, men også evnen til alliansebygging dersom konfliktnivået heves.

Vil møte tøff motstand

Flere eksperter har pekt på at dersom Trump gjør alvor av truslene om å gå til handelskrig mot Kina, gjennom for eksempel å innføre høyere toll på kinesiske importvarer, så har president Xi Jinping mottrekkene klare.

Da vil Xi i enda større grad prøve å oppnå egne regionale handelsavtaler som kan ramme den amerikanske økonomien vel så hardt.

- Trump har sagt han vil slå ned på TPP (Transpacific Partnership)-avtalen. Men Kina har sine egne handelsavtaler og går for et sterkere regionalt samarbeid. Gitt et kappløp mellom de to stormaktene om støttespillere, er det ikke gitt at alle ønsker en konfronterende linje med Kina.

I likhet med en rekke andre eksperter så tolkes Trumps utspill og telefonsamtale som et taktisk trekk. Et velkjent forsøk på å gå hardt ut for å skaffe seg et handlingsrom med tanke på kommende forhandlinger. Tunsjø setter klare spørsmålstegn ved om han tror Trump har en god nok strategi.

Kan ikke snakke seg til det

- Han kan ikke snakke seg til en avtale om Taiwan, så lenge Taiwan- spørsmålet ikke er et tema for kineserne.

På samme måte tror han også at sjansene er små for at USA og Kina vil finne sammen og utarbeide en felles strategisk dialog, slik blant annet USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådigver og professor, Zbigniew Brzezinski, tok til orde for under et Nobel-foredrag i Oslo forrige helg.

- Vi vet hva kineserne vil ha. De vil ha Øst-Asia for seg selv. De vil bli det samme som USA er i den vestlige sfæren. Amerikanerne vil hindre det. Det er helt grunnleggende. Det er ikke noe du kan snakke deg bort fra.