Etter Taiwan-telefon og Kina-utspill: Tror Trump risikerer en kalddusj

Donald Trumps tøffe tone overfor Kina kan være typisk for en forretningsmann som prøver å posisjonere seg overfor motparten. Men det spørs om USAs neste president har undervurdert sin motpart, Xi Jinping.

TØFF KAMP I VENTE: USAs påtroppende president Donald Trump har gått hardt ut mot Kina, både i valgkampen og etter at han vant valget. Spørsmålet er om han vet hva han har i vente av supermakten Kina. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TØFF KAMP I VENTE: USAs påtroppende president Donald Trump har gått hardt ut mot Kina, både i valgkampen og etter at han vant valget. Spørsmålet er om han vet hva han har i vente av supermakten Kina. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom hele valgkampen gjentok republikanernes presidentkandidat Donald Trump at han skulle være tøff mot Kina.

Han mente Kina «voldtok USA». Han ville innføre 45 prosent tariff på kinesiske importvarer og han skulle få kineserne til å angripe Nord-Korea - blant annet.

Fem uker etter at han kunne innkassere valgseieren ser Trump ut til å holde akkurat disse valgløftene. Det startet med den oppsiktsvekkende telefonsamtalen med Taiwans president i begynnelsen av måneden, den første siden 1979 da USA anerkjente regimet i Beijing på bekostning av Taiwan, der nasjonalistregjeringen flyktet etter borgerkrigen i 1949.

Natt til i går fortsatte Trump sin provokative linje, da han i et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News sådde tvil om den såkalte «Ett Kina»-politikken: En langvarig overenskomst som prøver å balansere mellom anerkjennelsen av Folkerepublikken Kina og deres behov for å se fastlandet og Taiwan under ett, og den militære beskyttelsen av Republikken Kina (Taiwan) på den andre siden.

En ny tidsregning

- Vi skal ikke legge for mye vekt på Trump, men dette markerer starten på en ny supermaktrivalisering. Vi får et nytt bipolart system, men ikke nødvendigvis en ny kald krig, sier professor Øystein Tunsjø, med henvisning til motsetningen mellom USA og Sovjetunionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer