Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter ti års ferd har dagen kommet for at lille «Rosetta» skal skrive romhistorie

- Det er mye som kan gå galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ti år, seks måneder og ti dager siden ble romsonden og kometjegeren «Rosetta» skutt ut av en Ariane 5-rakett på Den europeiske romfartsorganisasjonens base i Fransk Guyana.

Siden har den reist 6,5 milliarder kilometer, eller 740 millioner ganger høyden på verdens høyeste fjell, Mount Everest, med ett spesielt mål.

Den lille ubemannede landingsmodulen knyttet til «Rosetta», «Philae», skal slippes og gjøre den aller første landingen på kometen 7P/Churyumov-Gerasimenkoi dag rundt klokka 17.00 i det som blir et historisk oppdrag i verdensrommet.

Vekket til live I januar i år ble romsonden vekket til live for å begynne på sitt siste oppdrag, etter å ha ligget i dvale i to år.

Romsonden har gjennomgått en ti års ferd som en sprettball mellom asteroider og planeter i det indre solsystemet. I august nådde den endelig sitt mål, nemlig å komme inn i banen til kometen.

Sonden har fulgt kometen siden, og i morgen begynner det som er hovedmålet for oppdraget.

- Spent - Jeg gleder meg, og er spent. Det er mye som kan gå galt, sier Terje Wahl - avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter - til Dagbladet.

Forskere over hele Europa, inkludert Norsk Romsenter, professor Kaare Aksnes og hans forskergruppe ved Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo samt Kongsberg Defense & Aerospace, som designet og bygget mekanismen som roterer Rosettas store solcellepaneler, har bidratt i arbeidet.

- Romteknisk er dette oppdraget det første av sitt slag. Vi har jo landet mykt på andre planeter, men dette objektet er så lite og det er nesten ikke tyngdekraft, sier Wahl.

Noe av det viktigste ved oppdraget er at «Rosetta» ikke spretter ut igjen ved landing. Landingsmodulen bruker nemlig hele sju timer på turen fra «Rosetta» til kometens overflate, som er på cirka 20 kilometer. Når den først lander har den en rakett som presser den mot kometoverflaten.

- Den vil ha en hastighet på rundt én meter i sekundet, som er tilnærmet gåhastighet for et vanlig menneske. Det går ikke fort, men det blir noen spennende timer sier Wahl.

På tross av at det er ti år siden sonden ble skutt opp, har arbeidet pågått i et tiår før det. Selv om oppdraget har bydd på noen hindringer har operasjonen ute i verdensrommet gått tilnærmet knirkefritt.

- Det har gått veldig bra etter utskytning. I utgangspunktet skulle sonden reise til en annen komet, men det ble forsinkelser på bakken. Ved hjelp av Newtons lover har det imidlertid vært relativt lett å planlegge, sier Wahl.

Oppdagelser Målet med oppdraget er å finne ut om hvordan tilstandene var tidlig i solsystemets historie. Opp gjennom historien har jorda blitt bombadert av kometer.

- Det handler om stoffene man finner her. Oppdraget har klare vitenskapelige gevisnter. Og det at den allerede har gått i bane rundt kometen gjør at man har fått mye ut av oppdraget. Den har fått tatt fjernmålinger og bilder og sniffet på gassene der. Akkurat det er allerede er i boks, sier Wahl.

Oppdraget er langt fra risikofritt, og Wahl innrømmer at det vil være et nederlag om landingsmodulen skulle krasje.

- Det ville vært en nedtur, men noen forskere vil kunne gjøre mye med dataene vi har. Men da får vi ikke undersøkt kometen innvendig. Philae skal skal gjøre en slags ultralyd av kometen, forklarer han.

Kaare Aksnes ved UiO, presiserte også overfor Dagbladet tidligere i år at ingen har prøvd noe liknende før.

- Dette er en veldig krevende operasjon. Tidligere har en amerikansk sonde krasjet inn i en komet, men ingen har forsøkt en myk landing, sa professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitetet (UiO) i Oslo til Dagbladet i januar.

- Vi er klare I ESA er også spenningen til å ta og føle på. Romfartsorganisasjonen har lagt ut detaljerte planer for hva som kommer til å skje på landingsmodulens ferd fra «Rosetta» til kometen 7P/Churyumov-Gerasimenkoi.

ILLUSTRASJON: Slik har ESA illustrert at landingen kan se ut.Foto: AP/ESA
ILLUSTRASJON: Slik har ESA illustrert at landingen kan se ut.Foto: AP/ESA Vis mer

De gir deg også en oversikt på når du bør følge med.

Leder for oppdraget, Andrea Accomazzo, fortalte i dag at alt fungerer på romsonden og oppdraget nå har alle forutsetninger for å lykkes.

- Vi er klare og har ingen bekymringer, sier han til ESA.

KOMETEN: Da «Rosetta» ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko og tok dette bildet fra en distanse på 285 kilometer, var det en stor sensasjon. Siden har sonden gått i bane rundt kometen, og i dag skal den lande. Foto: AP Photo/ESA
KOMETEN: Da «Rosetta» ankom kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko og tok dette bildet fra en distanse på 285 kilometer, var det en stor sensasjon. Siden har sonden gått i bane rundt kometen, og i dag skal den lande. Foto: AP Photo/ESA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling