JAGES:  David Sweat (t.v.) og Richard Matt. Foto: EPA/NEW YORK STATE POLICE
JAGES: David Sweat (t.v.) og Richard Matt. Foto: EPA/NEW YORK STATE POLICEVis mer

Etter ti dager, hundrevis av tips og 800 politifolk med i søket, er ingen nærmere å finne de drapsdømte rømlingene

Richard Matt og David Sweat kan være borte for alltid, frykter amerikanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De drapsdømte fangene Richard Matt og David Sweat som rømte fra et fengsel i New York for 10 dager siden, er fremdeles på rømmen.

Nå frykter delstatsmyndighetene i New York at de rømte fangene kan være borte for alltid etter at politiet ikke har funnet spor etter dem siden forrige uke. Det skriver CNN.

Da trodde politiet at de var i ferd med å sirkle inn de to rømlingene.

Kan være hvor som helst For selv ti dager inn i søket etter Matt og Sweat, er politiet ikke nærmere å fange rømlingene nå enn de var da jakten begynte, ifølge CNN.

I alt har over 800 politifolk deltatt i søket og undersøkt hundrevis av tips fra publikum. I helgen måtte guvernør i New York, Andrew Cuomo innrømme at fangene kan være hvor som helst.

Men selv om man tilsynelatende er langt fra å finne drapsdømte Matt og Sweat, har poltiet ifølge CNN gjort framskritt i etterforskningen av hvordan de to fangene klarte å rømme og hvorfor de rømte.

Ifølge en kilde som ifølge den amerikanske TV-kanalen CNN er tett på politiets etterforskning, hadde fangene planlagt å drepe mannen til en av de ansatte i fengselet. Teorien til politiet er at den fengselsansatte kvinnen skal ha hjulpet fangene å rømme.

Om hun ble truet til å hjelpe eller ikke, har ikke etterforskningen gitt noe svar på. Ei heller hvorfor de to fangene skal ha ønsket å drepe mannen hennes da de først klarte å rømme.

Bevæpnet seg etter nyheten om flukten Den eldste av de to rømlingene, Richard Matt, er blitt beskrevet som en kald og fryktløs mann av den tidligere etterforskningslederen som etterforsket drapssaken mot Matt, Gabriel DiBernardo (78).

- Han er den ondeste, mest grusomme personen jeg har møtt i mine 38 år som politi, sa 78-åringen til New York Times.

 PÅ SPORET:  I forrige uke trodde politiet at de hadde klart å spøre opp de to rømlingene til en skog ikke langt fra fengselet de hadde rømt fra, men sporene endte her. Siden har søket etter de to fangene stagnert, ifølge CNN. Foto: NTB Scanpix
PÅ SPORET: I forrige uke trodde politiet at de hadde klart å spøre opp de to rømlingene til en skog ikke langt fra fengselet de hadde rømt fra, men sporene endte her. Siden har søket etter de to fangene stagnert, ifølge CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da nyheten om at de to fangene hadde rømt, skapte det frykt i befolkningen i staten New York. Selv sa DiBernardo at han hadde bevæpnet seg, siden han jobbet med saken som dømte rømlingen til 25 år til livstid i fengsel.

De andre aktørene i saken ble ifølge DiBernardo også raskt varslet om at 48-åringen hadde rømt.

Borret seg ut av cellen Matt og Sweat forsvant ved å borre seg ut fra duoens celle med elektronisk verktøy. Men politiet aner ikke hvor fangene fikk verktøyet fra. Ferden gikk videre gjennom tunneler og ut på åpen gate fra et kumlokk midt i en vei.

Bilder fra rømningveien viser at Matt og Sweat også la igjen en gul, liten lapp.

På lappen er det tegnet en smiley og skrevet «ha en fin dag». Det er forløpig ikke bekreftet bakgrunnen for beskjeden, men trolig var det et stikk til myndighetene og fengselsbetjentene.

 GUL LAPP:  Denne lappen lot fangene ligge igjen. Foto: AFP Photo
GUL LAPP: Denne lappen lot fangene ligge igjen. Foto: AFP Photo Vis mer