Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep mot barn:

Etter tiår med anklager er politisjefen dømt: - Jeg ble sendt rundt som ei veske

- Han er et monster, sier en person som skal være et av politimannens ofre.

DØMT: Gordon Anglesea (79) fra Colwyn Bay, hilser her på familiemedlemmer på utsiden av Mold Crown Court hvor han fredag fikk 12 års fengselsstraff for gamle overgrep mot to unge gutter. Foto: Scanpix 
DØMT: Gordon Anglesea (79) fra Colwyn Bay, hilser her på familiemedlemmer på utsiden av Mold Crown Court hvor han fredag fikk 12 års fengselsstraff for gamle overgrep mot to unge gutter. Foto: Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gordon Anglesea, en tidligere politisjef fra Wales, fikk i dag en fengselsstraff på 12 år for å ha begått seksuelle overgrep mot to sårbare gutter på 80-tallet på et barnehjem og på et senter for unge domfelte, melder blant annet britiske The Guardian.

Anglesea, som har vært i medienes søkelys for pedofili lenge, har siden de første anklagene mot ham kom, nektet straffskyld.

- Fortiden innhentet ham

Nå er han avslørt i den såkalte operasjon «Pallial», en etterforskning ledet av politiet nord i Wales rettet mot omfattende seksuelt misbruk av barn i landet.

- Da vi startet etterforskningen sa jeg at alle barneovergripere burde fortsette å se seg over skuldra. Nå har fortiden innhentet Gordon Anglesea og dagens dom på 12 år reflekterer hvordan han gjennom alvorlig misbruk av myndighet og tillit forgrep seg på sårbare ofre som skulle følt seg trygge i hans nærvær, sier sjefskonstabel Mark Polin i en pressemelding.

Han beklager på vegne av politiet i Nord-Wales overfor Angleseas ofre.

Ofrene forklarte seg

Fembarnsfaren Anglesea var koblet til en pedofilt miljø på 70- og 80-tallet, skriver Sky News.

BESKRIVES SOM ET MONSTER: Et offer sa i retten at han ble sendt rundt på som ei veske. Foto: Scanpix
BESKRIVES SOM ET MONSTER: Et offer sa i retten at han ble sendt rundt på som ei veske. Foto: Scanpix Vis mer

I den nylige rettssaken, som ble avholdt i Mold Crown Court, forklarte de to ofrene seg.

En beskrev at han ble «sendt rundt på som en veske» av en gruppe sterke menn. I et politiavhør skal en av dem ha sagt at Anglesea forsikret seg om at guttene aldri kunne snakke om det som skjedde.

- Et nøkkelvitne tok livet sitt

- Han er et monster, sier en person som Sky News har snakket med. Han skal ha vært utsatt for overgrep, og leverte inn bevismateriale til etterforskningen, men var ikke en del av den nylige rettssaken.

- Livet mitt var et helvete, og hele veien trodde jeg at jeg var det eneste offeret, sier han.

Journalist Dean Nelson, som skrev noen av de første artiklene som anklaget politimannen for overgrep, sier at dommen ikke bare smaker søtt.

- Noen ofre var ikke rettssalen og så ham bli dømt. De ble ikke trodd, og utfallet ble katastrofalt. Et av nøkkelvitnene i saken tok sitt eget liv, sier Nelson.

- Ingen enkel reise

Da skyldkjennelsen kom, uttalte sjefskonstabel Polin at ofrene i saken har ventet lenge på rettferdighet.

- Det har ikke vært noen enkel reise for dem, det har krevd mot av ofrene å stå ved sine vitnemål, men jeg håper at de kan få en trøst i at deres overgriper nå er dømt.

Anglesea, som på 90-tallet vant sivile søksmål mot aviser som hadde koblet ham til overgrep, ble av vitner i rettssaken kalt for den verste politimannen i distriktet.

- Han var mannen jeg fryktet mest, sa et vitne, ifølge The Guardian.

Hans forsvarer sa at dommen var pervers, og fremholdt at Anglesea ikke skulle fengsles fram til ankesaken. Hun fikk ikke medhold av retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling