KJØPT TIL 18-ÅRSDAGEN: Brioche-kaka ble kjøpt inn til Mari Tøftums 18-årsdag i januar 2011. Nå, over to år seinere, er den tilsynelatende fremdeles godt spiselig. Foto: CAMILLA LANGBO-LIEN
KJØPT TIL 18-ÅRSDAGEN: Brioche-kaka ble kjøpt inn til Mari Tøftums 18-årsdag i januar 2011. Nå, over to år seinere, er den tilsynelatende fremdeles godt spiselig. Foto: CAMILLA LANGBO-LIENVis mer

Etter to år i romtemperatur er kaka like fin som ny

Men emballasjen er begynt å gå i oppløsning. - Skremmende, sier Camilla (47).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Bortsett fra at eggekremen har fått en litt pussig farge, ser kaka like fin ut - når man trykker på den med fingeren, eser den ut igjen akkurat som den skal. Jeg er overbevist om at den fremdeles er spiselig, sier Camilla Langbo-Lien (47) til Dagbladet.

Brioche-kaka hun snakker om - og som først ble omtalt i lokalavisa Hadeland - ble kjøpt inn i januar 2011, og har nå stått i over to år på kjøkkenet hjemme på Jaren. I romtemperatur.

Den viser ingen tegn på forråtning; emballasjen, derimot, er begynt å gå i oppløsning. Det synes Camilla er skremmende.

- Man kan spørre seg hvor mye annen mat som er behandlet slik. Hva er det egentlig vi putter i oss? sier 47-åringen - som nå utelukkende baker kakene sine selv. Kjøpekaker er hun ferdig med.

Glemt Den tilsynelatende evigferske kaka ble kjøpt inn som backup til selvbaksten ved datteren Maris 18-årsdag. Den ble imidlertid liggende mellom mikrobølgeovnen og veggen, og glemt. Først to måneder seinere kom familien over den igjen - og den så helt fersk ut, til tross for at den i utgangspunktet bare skal holde i sju dager i romtemperatur.

- Da bestemte vi oss for å se hvor lenge den kunne holde, som et eksperiment, sier Camilla.

I OPPLØSNING: I motsetning til selve kaka er aluminiumsemballasjen i ferd med å gå i oppløsning. Foto: CAMILLA LANGBO-LIEN Vis mer

Det er United Bakeries som har produsert kaka - nærmere bestemt i oktober 2010. Til avisa Hadeland opplyser bakeriet at de verken behandler produktet med stråling eller kjemikalier for å øke holdbarheten. Det eneste konserveringsmiddelet i kaka er kalsiumpropionat (E 282).

- Ikke kjemikalier Bakeriets driftssjef Jens Østergaard finner det sannsynlig at kakas lange holdbarhet kan forklares med at produksjonen er underlagt strenge hygienekrav, bl.a. med luftfiltrering og frysing - som minimerer sjansen for at mikroorganismer får utvikle seg.

- Det er ikke usannsynlig at produktet på grunn av produksjonsmetoden, ikke tilsettingsstoffer, kan opprettholde et tilsynelatende fint utseende, sier United Bakeries Norways driftssjef Jens Østergaard til Hadeland.

- Når alt er håndtert på riktig måte før pakking av produktet, og hvis kvaliteten på plastemballasjen er som den skal, er det små sjanser for seinere forurensning, understreker han.

Østergaard fraråder uansett sterkt å spise kaka etter to års oppbevaring ved romtemperatur.

- Ikke lufttett Camilla fester imidlertid liten lit til produsentens redegjørelse for kakas tilblivelse; hun er overbevist om at den unormalt lange holdbarheten skyldes kjemiske tilsetningsstoffer.

- Produsenten understreker at måten kaka er pakket på, er vesentlig. Men plasten er bare festet med et klips, og det er åpenbart at luft kommer inn, sier hun til Dagbladet.

PRODUSERT I 2010: Brioche-kaka fra Universal Bakeries ble produsert høsten 2010. Ifølge bakeriet skyldes det de strenge hygieniske standardene produksjonen foregår under. Foto: CAMILLA LANGBO-LIEN Vis mer

• Les også: Denne burgeren er ett år gammel

BAKER SELV: Etter eksperimentet med kjøpekaka er Camilla Langbo-Lien (47) ikke i tvil: Heretter baker hun all bakst selv. Foto: MARI TØFTUM Vis mer